Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak dlouho vaříte vejce natvrdo?

Od: nina odpovědí: 23 změna:

Jak dlouho vaříte vejce natvrdo?

A ten čas počítáte od dosažení varu do vypnutí plotny, teď jsem to vařila a než jsem dosáhnul varu tak to bylo asi 10 min.

tak vím že ve varu mají být asi dalších 10 min.?

a po uvaření vypnout oheň Nebo i slít vodu, nebo i propláchnout ve studené vodě? Jak to děláte vy?

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

5 minut, vypnu a chvíli nechám stát, pak sliju a vyklopím do dřezu nebo do kastrůlku napustím studenou vodu. Když se vaří déle, je žloutek na povrchu zelený. 3 minuty na měkko a ihned do studené vody. 4 minuty na hniličku.

 


2x
Když nejsem líná, tak dělám šetrnější přípravu - přivede se voda k varu, vypne se sporák a pod pokličkou jsou vejce 12 minut v té chladnoucí vodě. Když jsem líná (většinou), tak přivedu vejce k varu a pak je nechám vařit 8-10 minut. Horkou vodu vždy z hrnce vyleji, dám vejce do studené vody, po chvilce oloupu.

 

id

2x
3,5 minuty v MT, 300 W

 

 

liska5

1x

Vejce vařím raději déle, něco přes 10 min. Po víc jak sedmi minutách varu už by měla být tvrdá.

 


0x

Dávám do studené vody, tu osolím a vařím cca 10 minut. Potom hned sleju a nechám ve studené vodě.


doplněno 25.05.23 16:31: vařím cca 10 minut od bodu varu
doplněno 25.05.23 18:02:

@zaseja když jsou vejce studená z lednice, tak aby mi nepraskla, případně nevytekla, někdy dávám i trochu octa.

zaseja

Jaký má smysl tu vodu solit?

ty vejce se líp loupou

zaseja

Nevěřím, nevidím logiku, ale udělám pokus, dvě vejce do vody normální v jednom kastrůlku a dvě vejce ze stejného balení do osolené vody ve druhém kastrůlku, dodržím stejné časy, okamžitě zaleju studenou vodou a nechám 20 minut ve studené a pak uvidím.

sasa*

Pokud si vzpomínám sůl se přidává do vody,protože když vejce praskne při vaření bílkovina se rychleji srazí a nevyteče celý obsah. Možná, že se jená o směs voda +NaCl má voda nižší bod varu. A zaseja byl rychlejší..

zaseja

Teď jsem dodělal pokus a je to opravdu jenom pověra, do 1 litru studené vody 2 vrchovaté lžičky soli a výsledek úplně stejný.

liska5

Na vejce to vliv nemá, jen voda by se měla teoreticky začít dříve vařit, když obsahuje sůl.

zaseja

Při pokusu se začala vařit asi o 5 vteřin dřív, to nepovažuju za důležitý.

Tak netuším, jestli je to pověra, my to tak děláme odjakživa a vajíčko nepraskne. Zrovna tak dávám např. na odklopený hrnec vařečku a voda nepřeteče. A také to funguje.

Protože to někdo popletl. Aby vejce při vaření eventuelně nevytekla, nebo co nejméně, kdyby náhodou při vaření praskla, tak se přidává do vody trochu octa, ne sůl. Sůl ničemu nezabrání, ani neulehčí loupání.

Když už, tak sůl zvedá bod varu, takže se vejce nevaří při 100°C, ale pokud přidám lžičku vody, vařím vejce třeba při 103 stupních.
Slaná voda navíc dosáhne varu rychleji.

 


0x

Dám vejce do teplé vody a od varu stačí 8 min na tvrdo.

Pokud rozklepnu do pánvičky a zakryju poklicí stačí 4 min. Odpadá otravné loupání, pokud to má sloužit např do pomazánky.

zaseja

Dám vejce po uvaření do sklenice s vodou, zavřu víčkem, pak s tím rychle zašplouchám, skořápka se po obvodu celá popraská a jde to loupat skoro samo.

Mám takovou na výšku poloviční sklenici asi od nějaké zavařeniny s velkým hrdlem.

 


0x

do studené od Varu pak cca5 minut , pak vyleju i s vodou bay se naklřápli a zaleju studenou a nechám opět pár minut ve studené,.

 

el

0x
Vejce je třeba vařit vždy 8 minut na sekundu přesně, když se ta doba prošvihne vejce se může rozvařit ( jako brambor) a můžete vařit znova.
Aspoň takto jsme radili kolegovi, který opustil trochu později "mama-hotel".
Takže tak, ne aby jste to rozvařila jak ten kolega.

 

sametka

0x

Vejce na obou koncích propíchnu, dám do studené vody (nad veci 5 cm vody), přivedu k varu a vypnu vařič. Po 10 minutách v té horké vodě jsou vejce natvrdo. Pak ve studené vodě naklepu skořápku, aby se voda dostala pod skořápku a vejce šla dobře oloupat.

 

vejce

0x

Základ je dávat vejce do vroucí vody, pak zhruba do 10 minut (S-ka co většinou prodávají stačí i míň)

Ty rady co dávají vejce do studené jsou nesmysl, jednak nikdy přesně neodhadnete kdy se voda už vaří, druhák vejce se začíná vařit mnohem dřív než při bodu varu (snad už od 60 °C) čili když začínáte studenou nemáte absolutně šajn od kdy se vejce skutečně vaří, podobně je to s tím vypnutím sporáku a ponecháním vajec v horké vodě - je podstatný rozdíl podle typu vařiče nemůžete srovnávat plotýnkový s plynem nebo indukcí, také záleží na množství horké vody atd

 


0x

Natvrdo těch zmiňovaných 8 minut od bodu varu. Když to bude víc nevadí. Ale pokud na hniličko, tam to už musíte hlídat, maximálně 6 minut a hned slít vařicí vodu a napustit studenou. A aby vejce nepraskala, a nevytékal bílek, tak prorazit speciálním bodcem skořápku na jednom konci. Vypadá to takto. domacipotreby.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]