Nejste přihlášen/a.
Takhle v převařené vystydlé vodě louhuji sušené šípky přes noc, abych nezničila Céčko. Pod poklicí. Zkusím teď totéž s kopřivama a napíšu zítra, jak to dopadlo. Teda aspoň po chutové stránce.
Tak jsem sušené kopřivy zalila na noc vychladlou převařenou vodou /pokličku- světlo vadí/ a ráno jsem ten výluh vypila. Byl tmavší, možná i o zlomek chutnější a pravděpodobně si zachoval C vitamín. Křemík neřeším, ten mám ve směsi s přesličkou. Nevím, jestli na něj je nutná vařící voda, aby přešel do nápoje.
Tenhle postup se u něčeho přímo doporučuje, např. sušený puškvorec se tak dlouze louhuje, tomu to vařící vadí. Jenže to není list, nýbrž podzemní část /něco jako kosatec. A ten výluh je hořký a ostrý, ale dobrý na střeva.
Co jste četla na netu, byla tzv. kopřivová jícha, která je dobrá pro rostliny na zahrádce jako znojivo. Pro člověka je lepší kopřivový čaj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.