Nejste přihlášen/a.
Asi to půjde, ale přijde mi to, jako výrobek ne zrovna kuchaře, ale pejska s kočičkou a dortem. Bude to nejspíše dobré, ale nebude to správný guláš. Právě proto jsou recepty tak přesné. Správně česky jídlo zvané ajnopf je opravdu o něčem jiném. Do guláše patří šlachovité přední naso, cibule tolik, jako je váha masa, osmažená na sádle. Voda nebo trocha piva, dostatek mleté papriky. A pak je to guláš. Koleno patří buď do vody s česnekem, cibulí a divokým kořením. Nebo do trouby na pomalé pečení pouze se solí a kmínem a ještě připustím, pivem.
Pokud máte na mysli klasický hospodský hovězí guláš, pak bych ho podlévala silným vývarem z hovězích morkových kostí. Proč do guláše míchat vepřové koleno? Navíc, pokud už v guláši bude cibule, maso, koření a vy v něm budete vařit koleno, bude se to zaručeně připalovat, přichytávat dna. Je to hloupost. Navíc do guláše kořenová zelenina nepatří, není to přece svíčková. Někdo ke konci do guláše přidává na vylepšení třeba rajče či pokrájenou papriku, ale kořenovou zeleninu ne!
Koleno buď vařím na ovar, z vývaru lze udělat polévku, případně na podlití něčeho vepřového. Třeba segedínu.
Nebo: koleno povařím, poloměkké dám pak do trouby péct. Syrové koleno se těžko a dlouho peče, spíš se připálí a zůstane tvrdé. K pečenému kolenu naložené cibulky, feferonky, okurky, hořčici, čerstvý křen a měkký chleba. Je to dobrota!
Když poslechnete, budete mít dvě vynikající jídla. Přišla bych k vám na obě. Na to koleno radši, ale ani gulášem bych nepohrdla, když bude dobrý. Jaga.
Jaguš, u nás se koleno vždycky vařilo. Ale náš řezník seřval nejprve moji mladou a pak mě, že se koleno nevaří, ale peče, co to je za nesmysl všechnu dobrotu vyluhovat. Se strachem jsem poslechla a musím říci, že už ho nikdy nevařím, vždycky peču. Přikryté, solené, kmínované, podlité. Nepřipálila jsem nikdy. Když jsme jezdili s karavanem, koleno jsem vykostila, posolila, popepřila, trocha paprika a smotala. Ruličku do alobalu, zchladit a pak krajela na plátky s chlebem.
Ne, rozhodně ne! A zvláště pak do hovězího ne. Do vody/polívky po vaření kolena přidat nastrouhaný nebo natřený česnek, pepř, majoránku a kroupy. Když ne kroupy, tak aspoň kostičky brambor. Bezva zabíjačková polívka. Nebo do trochy nakrájet zbytek toho kolena, přidat česnech a majoránku a v misce nechat zchladit. Ztuhne a je fajn sulc.
Luboši, já chápu, hovězí je nemravně drahé, ale z vepřového nikdy hospodský guláš nebude! Ještě tak udělat vepřový guláš a vmíchat do něho uvařené kyselé zelí a jako segedýn, to by šlo. Jinak hovězí kližka je nutností na dobrý hospodský guláš.
Nevím, jaký jste jedlík a kolik dní můžete guláš jíst. Jestli to přepísknete a už se na něho nebudete moci ani podívat, usmažte bramborák a na něho ten zbytek guláše. Paráda! Kupte maso u řezníka na pultě. On vám poradí. Ten můj vždycky položí nůž a já řeknu, jestli tolik nebo více či méně.
Jen vodou šetřete. Tu můžete přikápnout vždycky. Ale co s polívkou? Naopak, cibulí nešetřete! Kolik je masa, tolik má být cibule. Pak nebudete muset zahuštovat.
Receptů jsou vagóny. Mi se pro začátečníka líbí tenhle s videem. Jen nezahuštuji chlebem, ale lžící mouky rozkvedlané v cca 1dcl vody. NÁVOD
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.