Nejste přihlášen/a.
jak na nejlepší domácí kandovanou citr.kůru?
Někde jsem četl, že se nejdříve kůra nakrájí na tlustší proužky, vaří se ve vodě, konkrétně zde
ale nepřijdou citrusové proužky tím vařením ve vodě o svou chut a aroma? Není lepší hned po vydrhnutí kartáčeem v horké vodě kůru nakrájet na ty proužky a hned vařit v cukrovém roztoku?
Jaký je váš nejlepší recept na kandovanou kůru kde se zachová co nejvíc chuti a aroma?
Předpokladem jsou kvalitní bio citrony, ideálně vlastní ze skeníku. Dělávám sirupy z bylin a třtinového cukru a často do nich dávám kolečka citronu. Nic nevyvařuji, abych to následně slila. Potřebuji, aby zůstalo aroma, hodnoty.. Pak bych tedy umytou a nakrájenou kůru zalila horkým nasyceným cukrovým roztokem, možná namačkala i tu citronovou štávu a po několik dní pokaždé trochu přivedla k varu. Nakonec bych cukrem nacucané kůry rychle opláchla a dosušila. Možná prosypala cukrem, jako u Vašeho receptu, ale spíš ne. To raději v tom hustém roztoku nechat naložené. Tak to bude charakteristicky citronově hořké a pak to mohu přidávat nasekané do těsta nebo nějakých náplní / tvaroh/ ale jen v malém množství.. Není to recept, jen moje úvaha.
Jinak běžně se umývá ovoce kontaminované postřiky vodou s octem.
Tak jsem provedla pokus, jelikož jsem měla doma několik vymačkaných citrónků ze skleníku Nakrájela jsem je na malé proužky a prosypala hustě třtinovým cukrem. Jen trošku vody a štávy z citonu jsem přidala.. Druhý den jsem je v tom krátce povařila a zase se přes noc máčely ve vlastní štávě. Toto jsem ještě 2x opakovala. Zhoustlo to. Pak jsem ty kousky rozložila vidličkou na talíř a za pár dní oschly ve zbytku hustého sirupu. Takže žádné vyvařování a slévání. Mlsám je, jako pružné bonbony.
Byly to citronky domácí, hlavní štávu jsem vymačkala během pár dní do nápojů. Pak jsem ty "kloboučky" i s těmi "paprsky" nakrájela na proužky. Hezčí by byly jen jako nudličky. Jinou dávku kůry jsem dala holou, bez cukru, sušit na tácku na radiátor. Teď mám takové suché citronové špony, které si pomixuji / v tříštivém mlýnku na kafe/ a budu mít ochucovadlo do buchet a tvarohových náplní. Možná i do omáček a na ryby.
Nejlepší byl ten hustý citronový med, co zbyl na dně kastrolu. Zkusila jsem zase experiment. Pár lžic jsem ho vmíchala do pyré z hokkaida a vzniklo mi zajímavé chutné jídlo. Pyré bylo: na osmažené cibuli podušené nakrájené malé hokkaido s kousky kořen.petržele, 1 pokrájená brambora, sůl, kmín a trochu zázvoru. Ani smetana ani zaprášení nebylo. Ten sirup z té kůry tomu dal výbornou chut. To by mohlo chutnat dětem. Proto to sem píšu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.