Nejste přihlášen/a.
Teď jsem četla recept na vylehčený bramborák ovesnými vločkami a v receptu je mléko. Není to zbytečné? Brambory mají vody dost. Pak tam, kvůli mléku, budu muset přidat mouku a bude to méně bramborové.
Tak tam mléko je! Českou kuchařku od Romama Vaňka jsem dala vnukovi k narozeninám. Ani jsem se nekoukla, ale tam to asi bude taky. Zítra to vyzkouším..
Tyhle bramboráky jsou z nahrubo, na velkých slzičkách, nastrouhaných brambor. Bezva nápad. Občas takhle nastrouhám 1 bramboru, rozprostřu na mastnou pánev, posolím, pokmínuji. Až obrátím, udělá to takovou jakoby rohož, zaliju rozkvedlaným vejce, po chvíli obrátím. Rozkrojím a dám na 2 tenké krajíčky, obložím rajčetem a okurkem. Mám to ráda a je to skoro zadarmo a bez velkého větrání. Anebo ne na chleba, ale na talíř a na to guláš, nějaké masínko, ledvinky nebo úplně klidně sýrovou omáčku.
Kmín dávám téměř do všeho, kde jsou brambory. To se divím, že tam chybí. Mne ty vločky nelákaj. jen to mléko mne zarazilo. No a česneku na tohle množsrtví padne celá palička.
Zřejmě co lidí, to receptů. Na bramboráky se chystám právě dneska, děda si je přál. Mléko do těsta dávám. Kmín ne.
Suroviny: brambory najemno, vajíčko, mléko, mouka, sůl, pepř, česnek, majoránka. Smažím na sádle do křupava.
Brambory mám od soukromníka, krásně žluté, česnek a majoránku jsem si vypěstovala sama. Proto jsou bramboráky daleko lepší, než s ingrediencemi z obchodu. Jinak: česnekem a majoránkou rozhodně nešetřit. Jaga.
Někdo do těsta přidává nasekané škvarky či uzené, někdo zase nadrobno nasekané kysané zelí. Dokonce i houby jsem v bramboráku viděla. A když se do bramborákového těsta dá upéci krkovička, je z toho řízek Ondráš, až sliny tečou.
Tak už jsme oba po /tedy myslím po obědě/ a byla to dobrota. Když je na Vánoce plno masitých a nákladných jídel, chce to zase přeložit.
Jinak - bramboráky mají spoustu krajových názvů. Znám kostrbáky, kramfleky, vošouchy, sejkory, ještě jeden na K, ale teď mám nějaké "okno" v paměti.
Z dětství znám název čmunda. S č. Když jsem později někde četla cmunda s c, myslela jsem poprvé a nejspíš i potřetí , že je to překlep. Ten babiččin recept, stále u nás používaný, je bez mléka a bez kmínu.
Jedna z mých tchýní do placků mléko dávala. Smažila placky cca 2-3cm silné, skládala na talíř do trouby. Nahoře na sporáku byly kotlety, potřené česnekem a udušené v troše vody. Za studena to byly kotlety v sulcu. Chlapi se scházeli postupně a každý si vzal ten silný placek a kotlet. A hrnek melty. A také dělala placky v troubě, na plechu. Poměrně silnou vrstvu, napůl obracečkou rozřízla a otočila a na to dala rozpůlené švestky. Dokřupava upekla. Bylo to nesmírně dobré, ale mi se to nikdy nepodařilo.
Také jsme tomuto jídlu za mých dětských let říkali cmunda. Babička uměla výbornou, přiloudali se po vůni i sousedi jako na návštěvu, když ji smažila . Brambory nastrouhala najemno, chvilku nechala odstát, pak slila vodu a dolila trochu mlékem. Hodně česneku, trochu pepře a voňavou majoránku, sůl, vajíčko a zaprášila trochu hladkou moukou. Zamíchala a nechal chvilku stát a občas zamíchala. Asi kvůli té mouce. Pak se smažilo na dvou pánvích na plotně a na sádle. To byla taková vůně a hlavně dobrota, že já se o ty její bramboráky pokusím zítra. Pro sebe už jsem je strašnou spoustu let nedělala, nechci tloustnout, ale mám tady syna, tak mu to uvařím. Jo a ten recept s těmi vločkami jsem na "novinkách" také četla. Nemusí to být špatné, ale nevyzkoušela jsem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.