Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Osvědčený recept na vánoční bramborový salát

Od: kristen odpovědí: 17 změna:
Ahoj všem kuchtičkám a kuchtíkům. Blíží se vánoce a bez bramborového salátu, štědrovečerní menu je pro většinu z nás nemyslitelné. Podělte se s vaším zajímavým a osvědčeným receptem na bramborový salát. Bylo by fajn, vyzkoušet i něco nového. Všem přeji krásné, klidné a chutné prožití vánočních svátků. A ten příští rok, at je lepší! Přeji si, abychom se měli lépe, at je více radostí,než starostí. Hlavně to zdražování, zvláště energií, aby už nepokračovalo, abychom si ten stromek mohli dovolit rozsvítit i za rok.

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

5x

Dobrý den, recept na vánoční (bramborový) salát je pro každou rodinu "rodinné stříbro", který se nemá měnit, protože se to nemusí setkat s pochopením. Takže, je riziko změnit recept a je lepší zůstat u toho svého léty vyzkoušeného (maximálně použít místo majonézy bílý jogurt). Zdravím!

 


3x

Sto lidí, sto chutí a stopadesát receptů na bramborový salát.

Já vařím brambory ve slupce, oloupu a nakrájím na hranolky do mísy. K tomu uvařím mrkev, celer (víc), petržel (míň) ve slané a mírně okyselené vodě v objemu o malinko menším než brambory. Nakrájím do mísy. Přisypu sterilovaný hrášek (přiměřeně) a na kostičky nakrájím sterilované okurky (hodně). Mírně osolím a trochu podleju okurkovou vodou. Zamíchám a nechám přes noc zaležet v chladu. Druhý den (zpravidla Štědrý, kdo by se s tím dělal během roku) odeberu část zeleninové směsi, kterou ten večer sníme, a zamíchám ji s majonézou a zakysanou smetanou smíchanou půl napůl. Ochutnám a uvidím, jestli je to dost slané a celkově dobré.

Zbytek dojídáme postupně, ale ne déle než do třetího dne.

Nedávám vejce ani uzeninu, na tento jsme zvyklí.

 


3x
Neřeknu Vám recept na bramborový salát , považuji to za rodinný klenot , ale řeknu Vám recept na bramborovou pomazánku na chlebíčky . Uvařím brambory ve slupce a druhý den je nastrouhám najemno . K tomu nastrouhám zavařených okurek dle chuti a poté kydnu trochu kvalitní "značkové" majonézy a trochu láku z okurek . Poté zamíchám a pokud je to moc husté , rozředím šlehačkou 33 % . To natřu na veku, dám šunku , vejce , okurek a kapii a poté posypu strouhaným sýrem

 


1x

Snad ničeho není tolik receptů, jako u salátu. Kdybyste šla po naší vesnici dům od domu, určitě byste nenašla dva naprosto stejné recepty. Někdo přidává jablko, salát má pak navinulou chut. Někdo spařuje cibulku, prý pak salát nemá šanci zkvasit. Další odlehčuje místo části tučné majonézy bílým jogurtem. Lidé dávají kde co, třeba i kapary, nadrobno pokrájenou kyselou rybu, nadrobno pokrájené kyselé zelí nebo třeba octovou zálivku. Dokonce jsem ochutnala i salát, ve kterém byl křen. Nebo sýr.

Poslední dobou jsou v módě saláty lehčí. Hodně zeleniny, pár brambor, dochutit. Žádné uzeniny ani majonézy. Salát se dá udělat snad ze všeho. Však se říká, že žena umí udělat z ničeho 2 věci: salát a hádku.

Snad nejzajímavější recept kdysi přinesla mooje babička-tchyně pod spolupracovnic z drůbežárny. Jmenovalo se to: BRAMBOROVÝ SALÁT BEZ BRAMBOR. Brambory tam opravdu nebyly, zcela je nahradila jablka. Když se to rozleželo, nebylo to špatné. Ale ty brambory, to je už taková tradice. Takže, u nás jako každoročně, klasika. Jaga.

 


1x

nejen že každý ho děláme jinak, ale i v rodinách salát dělá každý jinak. Babička jinak, naši jinak, teta jinak. Protože je ho vždycky hromada, aby byl další dny jiný, moje maminka druhý den do něho vyklopila konzervu slitých fazolí. A třetí den, slitou konzervu kukuřice. Odebrala tátovi, ten měl rád na kousky nakrájenou kyselou rybku. Já a bráška jsme to nemuseli. Kamarádka zase druhý den nakrájí na kostičky syrové jablíčko. Pro žlučníkáře, nám ve školce, pro děti do slátu dávali šlehačku. Maminka vzpomínala, že v nemocnici, za války, místo majonézy dávali bešamel. V Imperialu zase dělali skvělý salát bez majonézy. Horké brambory se oloupaly, nakrájely, zalily sladkokyselým lákem, posolily,popepřily a přidávala se spařená cibule a okurek. Nechalo se to uležet. Každý z nás bude tvrdit, že salát, ten náš, je nejlepší. A má pravdu!

Páááni, jak já se těším!

 

tj

1x
Zkuste z klasické trojky majonéza+tatarka+hořčice nahradit tatarku bílým jogurtem. K dochucení použijte část okurkového nálevu, recept na to seženete snadno. Celý život jsem byl ten klasický Čech, co chce mít ten poctivý salát a světe div se, tato varianta je mnohem chutnější. Nevěřil bych tomu, jsem navíc tvrdohlavý, ale přítelkyně mi dala ochutnat klasickou variantu a tu svojí "zdravější". A od té doby jsem klasiku zcela zavrhl. Jde především o chut, nějaké tuky a živiny mě nezajímají, ta zdravější varianta chutná prostě lépe.

 


1x
Žena se vždycky snažila přiblížit chuti salátu k tomu který dělala její teta na chlebíčky. Vždycky když jsme od nich přijeli, lamentovala, že se tety zapomněla zeptat. Když na to jednou konečně přišla řeč, ukázalo se, že teta, bývalá hospodská kuchařka dělá salát přesně podle socialistických gastro norem. Takže máme doma ofocené normy na bramborák i vlašák. A má takový úspěch že to kolikrát dělá pro celou rodinu do kýble

 


0x

Ono se to liší hlavně těmi doplňkovými přísadami. Někdo dává do základního receptu i uzeninu nebo jablko na malé kousky, někdo dává cibuli, dalším nechutná. Existuje i recept na nejjednodušší - do uvařených brambor se dá jedna sklenička Kunovjanky i s nálevem, přidá tatarka a je to. Ještě jsem to nejedla, ale je to prý dobré.

 

gula

0x

Já už bramborový salát nepraktikuju, dělal jsem klasiku jabka, mrkva, celer, jenom bez véc. Včil dělám čečúvku s houbama. A kdyby se s energijema nedařilo, tak stromek bude svítit aspoň v krbu.

@gula: poučte mě, prosím, co je to ta ČEČÚVKA? Nikdy jsem to slovo neslyšela. Ráda vařím, zajímalo by mě to. Dík. Jaga.

Když je to s houbami, nebude to něco z krupek, jako kuba?

Jako etymolog amatér bych řekl - šošovica. Čočka ..

 


0x
Napr ja do klasiky jeste pridam syr a papriku v oleji

 


0x
Každý je zvyklý na svůj. Vyhl bych se experimentům. Vzpomínám na babičku, která zkoušela zaručeně nejskvělejší recepty kolegyní z práce např jablka v salátu - nikdo to nejedl. Bylo toho víc, ale naprostým vrcholem hnusu byl salát s koprovou tatarkou(ano, taková šílenost se svého času opravdu prodávala). To samé jsme zažili i s cukrovím. Není nad nepečené kuličky obalené v krystalu. Krystalem nemám na mysli ten dnešní nerozeznatelný od cukru krupice,ale poctivý komunistický krystal s kostičkami 2mm. Zůstaňte u svého receptu a experimentujte s selským rozumem...

 

No vidíte, jablka v salátu do naší rodiny přinesla manželka a setkalo se to s nadšením a všichni, kdo ochutnali to od té doby používají i doma. Přes 30 let ..

Však píšu - s rozumem.
okolik

Fisch an chips známá polední menu z Anglie se podává s dochucovadlem tatarky s koprem.

Výbornou místní rybu dokáže tento paskvil zkazit.

 


0x

Ten od maminky. Každý ho dělá trochu jinak. Mně chutná jen ten rodinný.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma spařená cibule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]