Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Odštavňování jablek

Od: zmatenka® odpovědí: 10 změna:

Potřebovala bych poradit, jak vyrobit mošt z jablek, když nemám oštavňovač. Dnes jsme sklízeli jablka a mám skoro plný kbelík jablek, ktará jsou poškozená (uhozená, nakousaná od vos atd.), ale jinak zdravá. Nechci dělat povidla, na koláče a jinou kuchyňskou úpravu je toho hodně. Dlouho nevydrží a já nevím, co s nimi. Do kompostu je mi jich líto... Mám mlýnek na drobné ovoce Tutti Frutti, ale myslím si, že ten se asi nedá použít. Rozdrtit a vymačkat štávu asi jo, ale jak rozdrtit kbelík jablek? Nebo co jiného s nimi? Poradí někdo?

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x
Krouhali jsme včera jablka na robotě, na větší slzičky, nakládáme do zavařovaček, na štrůdl a pod.
Bylo plno štávy, a to jsme je moc do flašek netlačili.
Když chceme získat ještě více štávy, krouháme jablka na struhadle s malými otvory, jako na strouhanku. Štávy je po přecedění přes síto podstatně více. Co neprošlo jemným sítem, ještě v něm trochu propasírujeme , třeba malou naběračkou.
Někdo jablka mele v masomlýnku, pocukruje a nechá trochu postát. Uvolní se více štávy.

 

liska5

2x

Do moštárny, jestli tam máte v okolí, zjistit si, kdy tam jsou. Často vědí zahrádkáři z osad. Moštu prý bývá zhruba polovina váhy jablek. Každá jsou jinak štavnatá. Nemám, ale mladí si koupili nějaký malý lis na jablka a štávu to prý vyrobí.

 

novak1*

2x

Nastrouhat na jemno , jako brambory na stružliku a nebo v mixéru ,potom vylisovat lisem a nebo v textilný látke. Je to pracné. Jde to lisovat na preši na hrozno.

 


2x
Jablka ve větším moštuji lisem na víno, kam se předdrtí samodomo drtičem. Ale to má smysl až od několika kyblíků. To pak něco i zmrazíme, z něčeho udělám cíder. Na pár jablek jsme mívali ruský odstředivý čistič, ten dělal perfektně čistý mošt, ale bylo to pracné, po malých várkách. Za pár stovek koupíte strouhací odstředivý odštavňovač, ale leze z toho půlka kaše. Později jsme koupili na "denní moštování" dražśi šnekový odštavňovač, prvních pár várek super. ale nějaká desátá várka zase kaše. hlavné z měkčích jablek. A čišténí šílené.
Když řeknu závěr, zrovna ten kyblík je nejméně vděčné množství, co se týče pracnosti, chystání, umýváni.. Poprvè to oceníte, pracnost řešit nebudete, super domácí slaďoučký mošt. Ale podruhé už si řeknete. stojí mi ty 2..3 litry za to?
Jestli žádný přístroj nemáte, nastrouhal bych pár jablek a vylisoval je kroucením v čistém řidším plátně. lze i hustà záclona. Bude dost odpadu (který by tedy šel použít). ale štávu si vychutnáte. A pracnost nebude velká.
Můžete ten pytlík taky lisovat ve větším hrnci menším hrncem, ona velká část štávy vyteče už při poměrně malém tlaku. Jen netlačte silou na ucha hrnce, urvala by se.

 


Děkuji za radu. Moštárnu máme asi 6 km odtud, ale jet tam s jedním neplným kbelíkem? Aby to mělo smysl, asi bych toho musela mít víc. Myslela jsem, jak jablka zpracovat doma... Nějaký menší lis by se asi hodil i do budoucna. Kouknu jaké jsou nabídky. Ještě počkám, jestli někoho napadne něco jiného. Ale přesto děkuji za odpověď.

 


Děkuji všem rádcům, inspirovali jste mě. Zaujal mě nápad umlít jablka na masomlýnku, zítra to zkusím. Strouhat kbelík jablek na ručním struhadle se mi zdá fakt pracné, ale třeba na to taky dojde, pokud se neosvědčí mlýnek. Plátna a starých záclon máme dost. Ještě jednou děkuji za dobré rady a ráno jdu na to...

On ten mošt po předemletí v mlínku asi bude kašovitější, ale někomu to nevadí, nebo to prostě necháte do druhého dne sednout. Tohle je asi největší problém moštování jablek, získat čirou štàvu, ne kaši. A když do lisu vstupuje kaše, čistá štáva už z toho nepoteče.
"mlýnku"
A napište, jak to dopadlo.

 


Tak tedy jak to dopadlo: Mlýnek na maso není určen pro mletí štavnatého ovoce. To jsem si uvědomila hned na začátku práce, kdy mi při mletí vytékala štáva i otvorem ne určeným pro zpracovávanou surovinu - tedy podle kličky, kterou poháníte šneka. Tam totiž není žádné těsnění. Mimo to jsem měla pocit, že z pomletých jablek cítím takovou divnou kovovou pachut. Za chvilku jsem toho, celá upatlaná, nechala, vzala struhadlo, druhé podala manželovi a za jeho vytrvalého brblání jsme jablka nastrouhali. Z části jsem vymačkala úplně skvělou, lahodnou štávu a zbytek nacpala do sklenic a zavařila na pak... Máme na rok na klid nárok .

Super!
Jak jsem psal, pokud má být výsledkem čirá štàva, jablka prostě nejdou mlít, vznikne kaše a pěna a v tomto stavu už to nejde jednoduše separovat. Zkoušel jsem filtrací zachránit kaši ze šnekového lisu a nešlo to, tekla vždy jen kaše. A ani odstát moc nepomohlo, sedla jen malá část.
Dělají se i malé ruční pákové lisy, ale nejsou levné, zabírají místo a fakt platí, že největší část štávy vyteče už pod malým tlakem, zvyšováním tlaku už pak vyteče navíc jen 20..30 %.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]