Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zavařit jablka do sklenic na štrůdl?

Od: dako® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, jak prosím zavařujete jablíčka do sklenic na štrůdl? Předem děkuji za odpovědi

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x

Zavařuji a vždycky jsme zavařovali. Oloupu, nastrouhám a namačkám do sklenice, štávu - mošt - vypijeme. Zavářím klasicky, vynikající na buchty, štrůdl, atd. Ochucuji až před použitím. Když tu mám vnuky, tak musím otvírat 2 sklenice, ta ochucená jablka nějak z mísy mizí.


Moc Vám děkuji. Myslíte, že můžu nastrouhaná jablíčka pokapat citronem, aby nezhnědla?

mate59
Můžete,ale je to zbytečné.

To je zbytečné, nikdy jsme to nedělali a nedělám. Ve štrůdlu to stejně není vidět.

veronica

Proti hnědnutí

Připravím si 2% roztok kyseliny citrónové a do roztoku dávám oloupané čtvrtky jablek. Dílky pak vyjmu, nastrouhám a zavařím. Nyní mám práškové céčko, dělám 1,5% roztok.

 


5x

Zavařuji. Velké vyvařené a vysušené sklenice, jablka oloupat, rozčtvrtit, odstranit jádřince. Pak házím do kbelíku s octovou vodou, zabrání to zhnědnutí. Vyndám do cedníku, strouhám na hrubém struhadle, natlačím pevně do sklenic, žádný cukr ani voda. Očistím okraje, zavíčkuju. Steriluji v hrnci 20 minut na 80 stupňů. V chladu a temnu vydrží klidně několik let. A v zimě jsou, jako když je najdu.

Je zajímavé, že po sterilování obsah některých sklenic zůstává krásně světlounký, jiné trochu zhnědnou. Myslím si, že je to podle druhů jablek. Jaga.


doplněno 20.09.22 13:51:

Včera první várka. Dnes budu pokračovat. Mám radost, že letos jsou jablíčka krásně světlá.

 

mate59

1x
Nastrouhám i se slupkou a zavařím.

 


0x

Nezavařujeme. Nastrouhaná dáváme do mrazáku.

nov

I já mrazím.

To bych musela koupit ještě jeden mrazák ! Teď už všechno,co je možné, zavařuju / i vyloupané ořechy a sušené houby / .

Proč zavařujete:

1/ sušené houby? Jednou jsou již usušené, tedy konzervované. Dát do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Nechápu, na co je navíc dávat do mrazáku.

2/ vyloupané ořechy - posuším, nasypu do velkých sklenic /asi 4 l/, potáhnu alobalem a navrch ještě igelitem. V zimě je možno /pokud nemáte co dělat/, vysypat obsah na plechy, prosušit, vrátit do sklenic.

Kdybych měla opravdu všechno dávat do mrazáku /proč?/, měla bych ho určitě větší než postel. A toho bohdá nebude! Jaga.

Zavařené houby a ořechy pak do mrazáku samozřejmě nedávám, i po 10 letech jsou jak čerstvě usušené,maximálně je dám chvíli do trouby. Teď jsem otvírala sklenici s houbami z roku 2010 a nikdo nic nepoznal, byly výborné.Mně se do nich i v plátěném sáčku kolikrát dostali moli, pak se mi to rozlítalo a bylo to hrozné, Takhle to je v pohodě. Ale nezavařuju klasicky, otevřenou sklenici dám do mikrovlnky asi na 2 min, po vyndání hned zavíčkuju, sklenice se trochu orosí, ale po schladnutí je zase naprosto v pohodě. Stejně to dělám s vyloupanými ořechy. Nezabírají místo v mrazáku a jsou chráněné před moly.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]