Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak si zvyknout na chutově nevýrazná jídla (bland food)?

Od: imation odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

během posledních měsíců jsem začal více a více používat koření, stejně jako jíst ultrazpracované potraviny typu sušenky, které mají také výraznou chut. Kvůli tomu mě už "normální" jídlo jaksi neuspokojuje.

Jak se vrátit do "starých kolejí" je poměrně jasné: postupně si zvykat na méně chutové výrazné pokrmy. Napadlo mě ale, zda to takto není možné dělat donekonečna: tedy že bych si postupně zvyknul třeba na suchý chleba (teď prosím neřešte nutriční hodnotu, dal jsem to jako příklad chutově nevýrazné potraviny). Tím bych mohl ušetřit, zjednodušit vaření a vše s tím související, plus, až bych potřeboval pro něco dopamin, stačilo by si dát "normální", chutově výraznější pokrm.

Je tedy podle vás možné si dlouhodobě zvyknout na bland food alias chutově nevýrazné potraviny?

Děkuji za odpověď

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

asd1

3x

Chut máš otupenou, proto potřebuješ výrazně kořenit. Jde to řešit tak, že ochutnáš jídlo nekořeněný a pak to ochutíš, míň než předchozí. Tak si postupně citlivost na koření zvýšíš. Tohle výborně funguje na slaný, sladký - napiješ se neslazenýho čaje (blee), pak ho osladíš jednou kostkou a připadne ti to sladký stejně jako když tam rovnou hodíš tři kostky.

Ne všechny jídla jdou kořenit až potom co jsou hotový, tam je to trochu složitější, leda dvě verze jedna hodně málo druhá trochu.

imation

Woow, super rada. Díky

 

pb®

3x
Neprožíváte to žrádlo zbytečně moc? Jíme pro to, abychom žili, nežijeme pro to, abychom jedli. No tak mi to zprvu bude chutnat o něco méně, no a co? Za chvíli si zvyknete a budete vyžadovat méně ochucené. Já si dřív dávala do čaje 3 lžičky cukru, dnes se můžu zbláznit, když mi manžel čaj nebo kafe osladí, nepiju to.

 


2x

Zvyknout si lze na všechno, ale nepochopil jsem proč? Vždyt lze různě kombinovat zdravé potraviny, aby to bylo chutově výrazné. Nemusí se jen kořenit.

imation

Jde celkově k návyk na chutově výrazné pokrmy, ne jen na kořeněné. A připadá mi to špatné, že člověka jaksi neuspokojí standardně výrazné jídlo... Proto s tím chci něco dělat.

 


1x
Suchý chleba z hyper mega marketu opravdu nemá chut. Jest to hmota bez chuti a bez zápachu.
Ovšem pořádný kváskový chleba, to je úplná lahůdka.
Třeba z pekáren ve Vysokém nad Jizerou, z Tanvaldu.

 

liska5

0x

Z chutově nevýrazných jídel, které mne taky nelákají, si udělám chutově výraznější, že si ty jalové zdravé zeleniny, ale i ryby, brambory, těstoviny a masíčka,...pokapu nějakým vlastnoručním dresinkem, citronem, kečupem, kořeněným olejem. A ještě si do nich nasekám cibuli, petržel, česnek... Pokud jde o kaše, tak je ochutím kakaem, skořicí, medem... Nevím, proč bych se měla ochuzovat o chutový zážitek?

liska5

Tím jsem chtěla říct, že stačí nepoužívat nějaké průmyslově vyráběné směsi s glutamátem a ostré cizokrajné dresinky. Stačí trocha u nás běžného koření nebo bylinek, citron, česnek, cibule, hořčice, kečup ap.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]