Nejste přihlášen/a.
Zdravím, popraskání se často dá předejít tím, že mazanec před pečením naříznete - uděláte nahoře křížek - tím naříznutím má kudy utéct pára. Ale není to 100%, může prasknout i tak. A že je kůrka tvrdá - to může být možná teplotou.
Na funkci to nemá vliv, jestli je dobrý, snězte ho A jestli vás ten tvar vážně trápí, můžete z něj udělat žemlovku, sladké tousty z tvaroem, dát si na něj marmeládu...
Mazanec při pečení praská když je těsto špatně promíchané. Já dělám těsto v domácí pekárně, program hnětení - kynutí. Trvá 1,5 hod. Pak těsto vyndám, propracuji a dám do mísy kynout asi tak na hodinu. Vytvaruji bochánek, na plechu nechám znovu kynout asi 1/2 hodiny. Na bochánku udělám nůžkami křížek, potřu rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem, posypu plátky mandlí a dám péct do vyhřáté trouby na 175 st. C. a po 15 minutách snížím na 150 st. C. Špejlí zkusit, zda je těsto propečené.
Potírá se celým vajíčkem, ne pouze bílkem, pak se stane to, co popisujete. To nechápu, proč to v receptech píší. Asi chtějí žloutek ušetřit nebo co. Příště nařízněte do křížku a potřít rozkverlaným celým vajíčkem s trochou mléka, nebo pouze žloutkem a trochou mléka, ale ne samotným bílkem a mlékem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.