Nejste přihlášen/a.
Dnes známý vyprávěl, že bude péci "plecník". Neznám to, ale pochopila jsem, že se jedná o slaný závin s uzeným a klobáskou, z kynutého těsta. Nějak jsem nepochopila, jestli kousky masa zapracuje do těsta nebo zabalí tak, jako třeba jablka do štrúdlu. Uzené? Třeba uzený krček na plátky nebo na kostky? A co ještě? Kečup? Hořcici? To, jak o tom mluvil, tak se sbíhaly sliny a já bych ráda upekla. Prosím, kdo znáte a máte vyzkoušeno, poraďte. Děkuji a hezký večer přeji.
Děkuji. Přesně tohle peču, když má přijít vnuk. Co nesní, nezme domů v krabici, podělit se s bráchou a tátou. Kdyby nebyly tvarůžky a Romadur tak šíleně drahé, prubla bych s nimi. Láká mě to. Na ty tvargle sice mám, ale bolela by mě kolena, jak tam mám vyvrtané díry, co koruna, to vrt.
Taky ráda improvizuju. Jen mne zaskočil ten název. Od čeho je asi odvozen? Josip Plečnik byl tuším architekt, že by tu po něm zústal taky nějaký pekařský výtvor?
Velmi často peču slaný závin. Z kynutého těsta jsem sice ještě nikdy nepekla, ale pokud máte se sladkým kynutým závinem zkušenosti, bez obav do toho. Já peču většinou z těsta listkového, někdy z jogurtového. Tam nic nenabyde a vím, kolik náplně je potřeba. U kynutého bych si tak jistá nebyla. Ale první pokus by mě poučil.
Kladla bych buď tenké plátky uzeného, nebo nakrájené na kostky. Na to tu klobásu a zabalit. Rozhodně bych nic nemíchala přímo do těsta. A hořčici nebo kečup (já tedy kečup v žádném případě ) bych si nechala až ke konzumaci.
Do svých slaných závinů dávám vařená vejce (dvakrát překrájená kráječem), plátky tvrdého sýra nebo nastrouhaný sýr, nějakou uzeninu - plátky šunky, kolečka salámu, párek, kostičky uzeného... Často dávám místo uzeniny sardinky. A pak posolím a něčím okořením. Čubricou, provensálským kořením, v poslední době jsem přišla na chut kurkumě.
Slaný závin má tisíce variant, nic se nemůže pokazit. Dejte se to toho a dobrou chut.
Podle toho, co píšete jde o "plecovník" - v podstatě se jedná o bochní(če)k z chlebového těsta naplněný vařeným uzeným (pleckem) a klobáskami vcelku. Teď už ne, ale když jsem pekla chleba, dělala jsem 2-3 menší plecovníčky.
Z kynutého těsta občas peču sladký i slaný závin. Rozválím těsto,trochu pomastím, někdydám trochu hořčice,pokladu plátky anglické nebo toho,co zrovna mám, někdy nadrobno pokrájené vejce,okurku atd., na plechu potřu vejcem s mlékem a sypu většinou mákem a sezamem,před dopečením dám trochu nastrouhaného sýra. Může se jako náplň dát i špenát, rajče, paprika, jako co se dává na pizzu. Sladký je taky moc dobrý, náplň jako do buchet ,když dělám malé záviny jako větší rohlíky, tak dám proužek čokolády na vaření a na plechu sypu drobenkou, do které přidávám většinou skořici. Nebojte se přiměřeně kořenit, ,dejte tam, co zrovna máte a co máte ráda, určitě se to povede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.