Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pečete plecník?

Od: babkazov® odpovědí: 11 změna:

Dnes známý vyprávěl, že bude péci "plecník". Neznám to, ale pochopila jsem, že se jedná o slaný závin s uzeným a klobáskou, z kynutého těsta. Nějak jsem nepochopila, jestli kousky masa zapracuje do těsta nebo zabalí tak, jako třeba jablka do štrúdlu. Uzené? Třeba uzený krček na plátky nebo na kostky? A co ještě? Kečup? Hořcici? To, jak o tom mluvil, tak se sbíhaly sliny a já bych ráda upekla. Prosím, kdo znáte a máte vyzkoušeno, poraďte. Děkuji a hezký večer přeji.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x
Zdravím , toto úplně neznám a nedělám , ale v těžké nouzi když nestíhám a má přijít návštěva, tak koupím hotové listové těsto , natřu ho kečupem , posypu kukuřicí z konzervy, pokladu sýrem a šunkou a dám péct jako štrůdl . Musím to jen doporučit . Hezký den
Mario

Děkuji. Přesně tohle peču, když má přijít vnuk. Co nesní, nezme domů v krabici, podělit se s bráchou a tátou. Kdyby nebyly tvarůžky a Romadur tak šíleně drahé, prubla bych s nimi. Láká mě to. Na ty tvargle sice mám, ale bolela by mě kolena, jak tam mám vyvrtané díry, co koruna, to vrt.

liska5

Taky ráda improvizuju. Jen mne zaskočil ten název. Od čeho je asi odvozen? Josip Plečnik byl tuším architekt, že by tu po něm zústal taky nějaký pekařský výtvor?

@liska5 - Máte to v mé první odpovědi - plecovník od plecka, resp. plece

 

liska5

2x

Neznám, ale dala bych tam sekaný nebo mletý uzený bůček osmahlý na cibulce a pak aj zelí. A asi jako roládu. A na ochucení nějakou paprikovou kořenící směs..

 


2x

Velmi často peču slaný závin. Z kynutého těsta jsem sice ještě nikdy nepekla, ale pokud máte se sladkým kynutým závinem zkušenosti, bez obav do toho. Já peču většinou z těsta listkového, někdy z jogurtového. Tam nic nenabyde a vím, kolik náplně je potřeba. U kynutého bych si tak jistá nebyla. Ale první pokus by mě poučil.

Kladla bych buď tenké plátky uzeného, nebo nakrájené na kostky. Na to tu klobásu a zabalit. Rozhodně bych nic nemíchala přímo do těsta. A hořčici nebo kečup (já tedy kečup v žádném případě ) bych si nechala až ke konzumaci.

Do svých slaných závinů dávám vařená vejce (dvakrát překrájená kráječem), plátky tvrdého sýra nebo nastrouhaný sýr, nějakou uzeninu - plátky šunky, kolečka salámu, párek, kostičky uzeného... Často dávám místo uzeniny sardinky. A pak posolím a něčím okořením. Čubricou, provensálským kořením, v poslední době jsem přišla na chut kurkumě.

Slaný závin má tisíce variant, nic se nemůže pokazit. Dejte se to toho a dobrou chut.

 


2x

Podle toho, co píšete jde o "plecovník" - v podstatě se jedná o bochní(če)k z chlebového těsta naplněný vařeným uzeným (pleckem) a klobáskami vcelku. Teď už ne, ale když jsem pekla chleba, dělala jsem 2-3 menší plecovníčky.

Hm, chleba. Často peču jakýsi italský chléba. Jmenuje se "stromboli". Podle originálního receptu se do něj má zabalit mozarela, posekaný česnek a lístky čerstvé bazalky. Postupně jsem do něj začala balit všechno možné. Pokaždé je to dobré.

Takhle peču slaný štrůdl ze zbytků

 


2x

Z kynutého těsta občas peču sladký i slaný závin. Rozválím těsto,trochu pomastím, někdydám trochu hořčice,pokladu plátky anglické nebo toho,co zrovna mám, někdy nadrobno pokrájené vejce,okurku atd., na plechu potřu vejcem s mlékem a sypu většinou mákem a sezamem,před dopečením dám trochu nastrouhaného sýra. Může se jako náplň dát i špenát, rajče, paprika, jako co se dává na pizzu. Sladký je taky moc dobrý, náplň jako do buchet ,když dělám malé záviny jako větší rohlíky, tak dám proužek čokolády na vaření a na plechu sypu drobenkou, do které přidávám většinou skořici. Nebojte se přiměřeně kořenit, ,dejte tam, co zrovna máte a co máte ráda, určitě se to povede.

 


Děkuji všem. Zítra pána uvidím na dialýze a nechám si ten jeho recept vysvětlit naprosto detailně. Hezký sluníčkový den přeji všem.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]