Nejste přihlášen/a.
Jaký je rozdíl meza lokšema a herteplákama? Oba dvá se dělajó ze zemáků a mouky, že by to jenom v názvu? Děkuju
Lokše, jinak spisovně česky těstoviny, konkrétně široké nudle se dělali jen z mouky a vajíčka-těsto se pak vyválelo na tenoučkou plachtukterá se po uschnutí krájela-na jemné neudličky jako zavářka do polévkynebo na široké a pak se vařili a jedli jen sypané mletým mákem a cukrem a polité sádlem nebo v lepším máslem
Ertepláky nwn ale soudil bych že jsou to pro změnu bramborové placky, které se asi povětšinou pekli přímo na plátu kamen, peroutkou (mašlovačko) potřené sádlem, pak si každý sám mazal placky marmeládou nebo džemem.
Oboje vejce a mouka, u placek + uvařené pomleté, rozštouchané. brambory. Pro upřesnění -Prostějov , tehdy Krasice.
Lokše říkají bramborovým plackám na slovenském Záhorí. V naší dědině - přesňáky a ve vedlejší - patenty
u naší moravské babičky:
lokše ..nudle do polívky, ale jen mouka, vajíčko, voda, žádné brambory
hertepláky ..to jsem nikdy ani neslyšel, ale erteple se říkalo bramborám, starší lidi to možná ještě znají, myslím že to pochází z němčiny jako řada jiných slov
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.