Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je pravda, že vejce obsahuje fytonutrienty?

Od: matiseli® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

na internetu o této problematice není téměř nic napsáno. Jen jsem našel, že vejce má prý obsahovat lutein a zeaxanthin. Ale určitá studie naznačuje, že obsah fytonutrientů se liší v závislosti na stravě nosnic. Je to tedy tak, že ten luten a zeaxanthin se vyskytuje ve vejci nezávisle na stravě, zatímco ty ostatní fytonutrienty závisejí na stravě? Pokud ano, tak ten luten a zeaxanthin se vyskytuje ve žloutku, anebo v bílku?

Děkuji za odpověď


 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

6x

Lutein a zeaxantin jsou karotenoidy, které se vyskytují hlavně v listové zelenině / kapusta, špenát, brokolice,...i mrkev, paprika, cuketa,../. Ve vejcích jsou jen ve žloutku / žlutá barva/, ale v mnohem menším množství. Přesto právě ze žloutku si je naše tělo vezme snáze, protože jsou rozpustné v tucích a s nimi se výborně vstřebávají. A žloutek má tuku určitě 30% své hmoty. Pokud se slepice pase na zeleném, tak má těch karotenoidů ve žloutku víc.

My karotenoidy potřebujeme na dobrý zrak, na kvalitu oční sítnice. V těle fungují jako antioxidanty.


Děkuji za odpověď. Takže v bílku žádné fytonutrienty nejsou, je tomu tak? Děkuji.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]