Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na halušky?

Od: babkazov® odpovědí: 19 změna:

Přiznám se, ještě nikdy jsem nevařila halušky a dnes na vedlejší posteli o nich povídala paní tak, že se mi sbíhají sliny. Poklikala jsem na netu a našla tak rozdílné recepty, že mě to velice znejistělo. Od mouky s vajíčkem a vodou, o tom jsem byla přesvědčená, že tak vypadají špecle. Přes nastrouhané a vymačkané syrové brambory nebo půl syrové a půl uvařené a nastrouhané, tak dělávám chlupáče. Hrubou nebo polohrubou mouku? Jak vaříte halušky vy? A pak se špekem, brynzou, Nivou, se zelím a s uzeným?

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

spu

5x

Strouhaný nevařený brambory , mouka, sůl. Nic víc tam nepatří. K tomu zelí a špek.

 


5x
Recept přímo z východního slovenska je mouka, vejce, syrové brambory. Ten brambor se klasicky nestrouhá, ale utře na takovou tu jemnou kaši - je na to speciální struhadlo na brambory. Do vroucí vody zkusíte nahodit kousek těsta a pokud se rozpustí, přidáte mouky k zahuštění. Mouku můžete zkusit různou, hakušky pak mají jinou texturu. My dáváme polohrubou s trochou hrubé. Se solí opatrně, těsto se pak má tendenci rozpouštět. Příloha je variabilní dle chuti - cibulka, škvarky, uzené, zelí, bryndza, tvaroh. My děláváme nejčastěji s smaženou cibulkou,hrudkovým tvarohem, opečenýma škvarkama nebo slaninkou. Na házení do vody je super takové plastové velké síto(třeba v Orionu), které se položí na hrnec a pěkně se propasíruje těsto.
spu

Vajíčko do halusek nepatří.

A kdo to konkrétně zakázal?

Já dávám vajíčko taky

spu

Chcete tradiční recept , nebo vařít jako pejsek s kočičkou?

Pro moji ženu pocházející z východu je tradiční recept s vajíčkem.

Já mám taky recept od slovenského kuchaře z východního Slovenska.


Do chlupáčů a do bramborových placků babička a ani stařenka také nedávaly vajíčko, prý je to škoda. Ale maminka a já ano. Dávám. Zas takovou bídu nemám.

 

 

rajskyprotlak

4x

Tak teď jste mi ale nadělala chutě! Kdyby nebylo tolik hodin, hned bych se do nich dal. Moje babička po nastrouhání brambor vymačkala vodu, kterou nechala stát chvíli v hrnku, vrátila tam pak jen škrob usazený na dně hrnku, přidala vajíčko, sůl a hladkou mouku. Pak lžící odkrajovala kousky hmoty a házela do vroucí vody. Se špekem a brynzou...

liska5

Tu vyždímanou vodu ze strouhaných brambor vypijte. Výborná na žaludek! Jinak těsto nenechávejte stát, řídne.

Já teda dávám vajíčko, a hladkou mouku + sůl. Hustotu od oka, jako na noky. A do osolené vroucí /ne moc bublající/ vody uždibuji a "zakulacuji" lžicí fofrem kousky.

Mňam! Zítra běžím pro brynzu, jak mne to vzalo

jano123

Keď budu hotové, takna vrch tej bryndze dajte ešte

trochu opraženej udenej slaniny...

liska5

To je snad jasné. Už se těším, jak si to poleju a posypu tou vyprážanou slaninkou...

Někde jsem četla, že vmíchat trochu škrobu rozpuštěného ve studené vodě do vody na vaření, že se pak nerozpadají. Nevím. Dělám je jen do osolené vody a větší, než ty pasírované.

rajskyprotlak

No teda, vy umíte člověka vybudit! Zítra jdu na ně! Už se těším, jak budou krásně plavat v omastku ze slaninky!

liska5

To není žlučníková dieta, ale žráááádlo. Zatím funguju bez Cholagolu

 


4x

Recept od východňara. Zemiaky sa postrúhajú na strúhadle na zemiaky alebo moderne sa hodia do mixéra a rozmixuju. Zoberieme asi 5 väčších zemiakov,rozmixujeme, pridáme hladkú múku podľa toho aké husté chceme cesto,poprípadne prilejeme vody trochu na rozriedenie,jedno vajíčko a soľ. Vajíčko sa pridáva preto,aby sa halušky nerozvarili.

 


2x

No tak abych pravdu řekla, také bych si dala říct. To musí být děsně dobré s tím voňavým špekem a bryndzou. Ale odpustím si to, stačí mi o tom tady jenom "snít". Jinak bych musela jít, a půl dne běhat kolem kurníku kolem dokola.K Labi nepůjdu, nebot tam jsou blbí pejskaři a nemají pejsky na vodítku a mně se s nima nechce hlasitě polemizovat. Tak si musím o této mňamce nechat jenom zdát.

 

inspa*

2x

Já na halušky zajedu vždy do Buchlovic, když mám cestu na Slovácko, do Maca Bože tam je maj dobrý. haluskarnamaco.cz/... Doma jsem to dělat nezkoušel, nechutnajím mi tak dobře ani když si je dám někde jinde.


Příště, až tam budete, vzpomeňte si na mě. Štukne se mi a budu vědět, že halušky se opět povedly.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]