Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování masa v páře

Od: mirda137 odpovědí: 8 změna:

Již několik let zavařuji vepřové maso. Letos bych chtěl poprve zkusi zavařovat MASO v páře. Prosím, poraďte máte-li někdo praktickou zkušenost. Dík

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

No zrovna maso bych v páře nezavařovala, nemuselo by to dobře dopadnout, protože tam hrozí, že bude obsah napaden bakteriemi, které vyprodukují botulotoxin a ten je smrtelný. A navíc to nepoznáte ani podle chuti, ani podle zápachu. Držela bych se osvědčeného a spolehlivého receptu.

 


3x
Delam to leta tak, ze ho sklenici varim na 100 15 min, necham schladnout pri pokojove teplote, neochlazuji vodou rychle jako se dela zelenina a za 24 hodin delam opakovanou sterilizaci a po te schlazuji vodou rychle, vydrzi to nekolik let, brali jsme to i na stanovani

A to Vám ty sklenice při tom ochlazování neprasknou? Nebo jak to děláte? Také hodně zavařuji a tohle neznám, tak bych se ráda přiučila něčemu novému. Děkuji.

 


2x
Na ivysilani čt se dá dohledat recept kuchařů "kluci v akci" ten mám vyzkoušený. Je s tím trochu víc práce protože se to před zavářením peče aby se vyloučilo nebezpečí otravy z botulotoxinem. Výhoda je, že se potom maso zaváří jenom jednou. Není to sice tak neobvyklé řešení jako zaváření v páře ale funguje to, je to bezpečné a chutná to výborně.

 

veronica

2x

Pára nemá vyšší teplotu, jak voda, tedy pokud není natlakovaná např. v papiňáku. Zato má horší tepelnou vodivost, takže zahřívání sklenic trvá podstatně déle.

 

jabraka*

0x

Při zavřování masa by se měla dosáhnout teplota aspoň 130 stC.Je jasné,že vodní pára při vaření při normálním atm. tlaku to nedosáhne.Je lépe sklenice zavařit v troubě,nebo mikrovlnce.

Maso ve sklenici se zavařuje už někde od napoleonských válek. Myslíš, že tenkrát měli mikrovlnky a troubu v každé kuchyni?

Vtip je v tom, že se maso zavařuje 2x . První den zabiješ živá clostridia a další den to pojistíš varem abys zabil ty co se vylíhly z "vajíček"( asi spóry že? biolog nejsem ) které stihly naklást než jsi je zabil. jde v podstatě o pasterizaci a pasterizační teplota je něco málo přes 80, žádných 130.

 


0x

Kdysi dávno se o to pokoušeli rodiče s ovocem, kompoty. Nedopadlo to dobře, zkvasily. Maso bych neriskovala.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]