Nejste přihlášen/a.
Je zvykem ke špenátu s masem dávat jako přílohu bramborový knedlík. Ale nemusíte se omezovat na zvyklosti, záleží, co strávníkům chutná. Naše rodina měla období, že jsme k masu a bramborovému knedlíku jedli mískto zelí a špenátu bramborový salát. Jednou zbyl a tak jsme vymysleli tuto kombinaci a všem to chutnalo. Někdo dává k masu na talíř dva druhy knedlíků, houskový i bramborový a nakonec někdo i dva druhy masa. Ale když chcete použít houskový knedlík, udělala bych k tomu spíše zelí a budete mít typické vépřo knédlo zélo. Vaření zdar.
To je podle mého klasika.
Pečené vepřové maso plus výpek z toho, houskový knedlík a špenát. Pouze nahražujete špenát zelím, je to přece klasické vepřo, knedlo, zelo.
Za sebe mohu jenom doporučit. Vepřová pečeně s knedlíkem a špenátem je vynikající.
I kdyby to nebyla pečeně vcelku, ale moravský vrabec na větší kousky, tak to nemá chybu. Já dávám péci s kousky masa hodně cibule a česneku.
Není důvod se nad tím pozastavovat.
Špenát dělávám buď: s masem a knedlíkem. Mám ráda knedlíky bramborové nebo chlapaté, manžel má raději houskové. Ke špenátu se hodí všechny.
Druhá varianta - bezmasá: špenát připravím s brambory a volským okem.
Špenát jde takřka se vším, zkuste třeba palačinky naslano plněné špenátem. Jinak do špenátu lehce orestovat cibulku, sůl, pepř, pár lžic mléka, na zahuštění vajíčko a nakonec prolisovat stroužek česneku. Špenát je dobrota. Jaga.
Zkuste to, přinejhorším to sníte a zjistíte, že to nebylo nic moc a znovu si to neuvaříte. V Německu(?) se běžně k řízku podává rýže, chutové pohárky neznají hranice Nemůže se stát nic horšího (pokud to tedy nerozvaříte, nespálíte...) než to, že vám to jenom nebude chutnat a sníte to z povinnosti.
@ra252 - to jsem nikdy nejedla, ale vím, že se tomu říká Pavlišov, Palvišovský řízek. Spoustu lidí (nejenom z oblasti Náchodska) na kombinaci řízek + knedlík + zelí nedá dopustit. A proč ne, chutová rozmanitost je krásná
Zaručený recept na bramborový knedlík: Včera uvařené brambory ve slupce oloupat a nastrouhat na malých slzičkách. Zvážit a polovinu váhy přidat hrubou mouku nebo dětskou krupičku + vejce a sůl. Postavit vodu na oheň. Těsto zpracovat, vyválet na hrubší válečky a nožem , raději kartou, nakrájet na stejná, jakoby větší sousta. Při každém váleček pootočit. Budou tvary, kterým Poláci říkají "kopytka". Do vařicí vody a 8 minut od vyplutí, jsou hotové. S těstem neotálejte, bramborové těsto řídne.
Ve školkách byl předpis, že do špenátu muselo přijít mléko a dětem ještě ten den, mléčné výrobky, aby zneutralizovaly kyselinu štavelovou. Já mám ráda ve špenátu ještě česnek.
Knedlík, pečené nebo dušené uzené a špenát - normálka. U toho špenátu si nejdříve osmaž na sádle nebo oleji nakrájenou cibuli do sklovata, pak na ni lžíci/ ne moc vysokou/ hladké mouky a míchat, až z ní bude narůžovělá cibulová jíška, pak na ni nasyp předem nalámaný zmrzlý špenát, podlít mlékem, osolit a míchat na slabším plameni, nebot prská, na závěr namačkat pár stroužků česneku a je to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.