Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Špenát a houskový knedlík?

Od: pavlicek odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit.Jelikož se učím začínám,zkouším vařit.Odstěh.jsem se od rodičů.Chtěl bych si uvařit špenát s vepřovým masem,ale můžu použít přílohu house.knedlík.Jíte to někdo tak, zkoušel.jste to.Jak to chutná?Vím že Mamka dělala jen brambory.Diky za rady, odpověďi.

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Je zvykem ke špenátu s masem dávat jako přílohu bramborový knedlík. Ale nemusíte se omezovat na zvyklosti, záleží, co strávníkům chutná. Naše rodina měla období, že jsme k masu a bramborovému knedlíku jedli mískto zelí a špenátu bramborový salát. Jednou zbyl a tak jsme vymysleli tuto kombinaci a všem to chutnalo. Někdo dává k masu na talíř dva druhy knedlíků, houskový i bramborový a nakonec někdo i dva druhy masa. Ale když chcete použít houskový knedlík, udělala bych k tomu spíše zelí a budete mít typické vépřo knédlo zélo. Vaření zdar.

 

minsk

4x

To je podle mého klasika.

Pečené vepřové maso plus výpek z toho, houskový knedlík a špenát. Pouze nahražujete špenát zelím, je to přece klasické vepřo, knedlo, zelo.

Za sebe mohu jenom doporučit. Vepřová pečeně s knedlíkem a špenátem je vynikající.

I kdyby to nebyla pečeně vcelku, ale moravský vrabec na větší kousky, tak to nemá chybu. Já dávám péci s kousky masa hodně cibule a česneku.

Není důvod se nad tím pozastavovat.

 


2x

Jestli budete mít hodně výpeku z toho masa, tak trochu naředit vodou a dochutit a udělat z něho štávu a pak tou štávou polít ty houskové knedlíky, aby nebyly tak suché, a v tom případě to bude se špenátem výborné!

 


1x

A proč by to nešlo? To se dělá běžně. To je jako kopračka. Doma jsme ji dělali s bramborami, ale chutná mi i s knedlíkem.

 

dam®

1x
proč né, nebo noky...

 


1x

Špenát dělávám buď: s masem a knedlíkem. Mám ráda knedlíky bramborové nebo chlapaté, manžel má raději houskové. Ke špenátu se hodí všechny.

Druhá varianta - bezmasá: špenát připravím s brambory a volským okem.

Špenát jde takřka se vším, zkuste třeba palačinky naslano plněné špenátem. Jinak do špenátu lehce orestovat cibulku, sůl, pepř, pár lžic mléka, na zahuštění vajíčko a nakonec prolisovat stroužek česneku. Špenát je dobrota. Jaga.

 

fleisch

1x

Zkuste to, přinejhorším to sníte a zjistíte, že to nebylo nic moc a znovu si to neuvaříte. V Německu(?) se běžně k řízku podává rýže, chutové pohárky neznají hranice Nemůže se stát nic horšího (pokud to tedy nerozvaříte, nespálíte...) než to, že vám to jenom nebude chutnat a sníte to z povinnosti.

Na Náchodsku k řízku dostanete houskový knedlík (a zelí).

fleisch

@ra252 - to jsem nikdy nejedla, ale vím, že se tomu říká Pavlišov, Palvišovský řízek. Spoustu lidí (nejenom z oblasti Náchodska) na kombinaci řízek + knedlík + zelí nedá dopustit. A proč ne, chutová rozmanitost je krásná

 


1x

Většinou se jí brambory ke špenátu /a koprovce/ na Moravě. V Čechách bramborový, popř. houskový knedlík.

 


1x

Zaručený recept na bramborový knedlík: Včera uvařené brambory ve slupce oloupat a nastrouhat na malých slzičkách. Zvážit a polovinu váhy přidat hrubou mouku nebo dětskou krupičku + vejce a sůl. Postavit vodu na oheň. Těsto zpracovat, vyválet na hrubší válečky a nožem , raději kartou, nakrájet na stejná, jakoby větší sousta. Při každém váleček pootočit. Budou tvary, kterým Poláci říkají "kopytka". Do vařicí vody a 8 minut od vyplutí, jsou hotové. S těstem neotálejte, bramborové těsto řídne.

Ve školkách byl předpis, že do špenátu muselo přijít mléko a dětem ještě ten den, mléčné výrobky, aby zneutralizovaly kyselinu štavelovou. Já mám ráda ve špenátu ještě česnek.

 

 


0x

Zkuste to. Občas se s touto variantou setkám. Třeba na jídelních lístcích v restauracích. Moje osobní priority sice jsou 1. brambory, 2. bramborový knedlík a až 3. houskový knedlík, ale je to "jedlé" a třeba Vám to zachutná. .

 


0x
Použijte jako přílohu bramborový knedlík.
Jak chutná houskový se špenátem, nevím. Nikdy by mě to jako kombinace nenapadlo.

 

krtek6

0x

Špenát?...jedině s knedlíkem a vajíčkem... podle nepsaného pravidla...k "máčce vždycky knedlík"...já byl vždycky rozčarovaný když jsem přišel do jídelny třeba ve škole, kde k tomu dávali ertepl a maso...pro mě naprosto nepřijatelné

Mně právě chutná špenát víc s bramborem (a vajíčkem), a to jsem "knedlíková".

 

liska5

0x

Knedlík, pečené nebo dušené uzené a špenát - normálka. U toho špenátu si nejdříve osmaž na sádle nebo oleji nakrájenou cibuli do sklovata, pak na ni lžíci/ ne moc vysokou/ hladké mouky a míchat, až z ní bude narůžovělá cibulová jíška, pak na ni nasyp předem nalámaný zmrzlý špenát, podlít mlékem, osolit a míchat na slabším plameni, nebot prská, na závěr namačkat pár stroužků česneku a je to.

 


0x

Je to v pohodě, neboj se.

Taky jsou dobré bramborové noky, mívají je v Bille nebo v LIDLu ve slevě, ty stačí jen krátce prohřát.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]