Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařené párky nebo na páře?

Od: begi25® odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,chci sezeptat co je lepší.Oázka předmět.Ja dělám ve vodě ale slyšel sem že se taky dělají na páře.Moje známa to dělá na páře 30-40 minut.Je to rozumné a proč.Děkuji za odpověd.

 

 

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


8x

Jestli bych 40 minut měla čekat na párek, nebudu zvyky měnit. Ve vodě je za deset minut prohřátý, ale pozor, bez pokličky a nevařit, nebo popraská. Těsně před nástupem varu vypnout.

 


5x

Bez problému na páře s použitím běžného pařáku na ohřívání knedlíků, který asi je v každé domácnosti. Proti ohřívání ve vodě potřebuji vody jen minimum = jsou ohřáté rychleji, asi 3 minuty /vyzkoušejte/, rozhodně ne 30-40 minut, to je asi překlep... Občas koupím hotovky, v Penny, Lidlu či Kauflandu /v Albertu jsou drahé!/ bývají tak jednou za 2 týdny v akci za velmi rozumnou cenu a jsou kvalitní. A knedlíky neohřívám na obalu doporučeným způsobem, ale zvlášt na páře, jsou lepší a nevysuší se jako v mikrovlnce. Doporučuji!

vilik*
Knedlíky v mikrovlnné troubě zásadně v igelitovém sáčku nebo přikryté tím plastovým krytem. Nechal bych je na plný výkon na max 2 minuty a budou jako peřinka.
Ostatní ohřát zvlášt nebo obojí najednou, pokud se vejdou, ale ty knedlíky v sáčku.

 


5x

Už jsem to sem kdysi dával. Nejrychlejší ohřev párků je tento, trvá cca 4 vteřiny. Je ovšem téměř jisté, že párek během ohřevu praskne. Zuhelnatělé konce je pak lepší odkrojit. Párek musí ležet na suché, nevodivé podložce a nesmíte ale na něj během ohřevu sahat ( už by ho pak nemusel mít kdo jíst ).

Neelektrikářům důrazně nedoporučuji!


doplněno 23.01.22 21:23:

O zdravotní nezávadnosti takhle ohřátého párku jistě nikdo nepochybuje


doplněno 29.01.22 08:06:

jenyk - ten obrázek je jen ilustrační. My na montážích používali šroubováky

Ano, běžný vojenský způsob ohřívání párků a klobás. Jen jsme měli místo příboru hřebík. Kus drátu, dva hřebíky a skutečně je to vteřinová záležitost.

Taktéž ponorný vařič z kusu drátu, dvou střenek příborového nože, dvou sirek a kousku nitě. Kýbl vody ohřátý během pár minut. Jen se musely vyztužit pojistky.

kenav

Když si vzpomenu po 50 letech na tu chut těch parku nebo vody na kafe tak se sepřimo otresu,ale tenkrát v těch podmínkách?

 

vilik*

3x
Od té doby, co si umím nastavit mikrovlnku na sedmičku a 1,2 minuty, jsem párky jinak neohříval.
Je mi jasné, že otázka tak nezněla, ale každý máme svůj styl, který považujeme za nejlepší právě pro nás, i když ostatní mohou mít odlišný.

Takže na minutu 12 sec?Nebo chyba tisku a má být 1,5 minuty-minuta a půl

vilik*
Je to vysoce individuální. Nastavím na displeji 1,2, což je u nás 80 sekund. Slabší raději nadvakrát, silnější třeba o 10 sekund déle. Pokud je nechám v pootevřeném igelitovém sáčku, tak je to také dřív. A určitě to bude záviset na mikrovlnce. A taky na párku, ten levný bez masa bych čekal, že vyteče. Pokud jich bude více, prostřední budou chladnější.
Ale není to podstatné, chtěl jsem říct, že každý může dělat věc odlišně a pokud je spokojený, není co řešit. Já jsem líný čekat a taky nerad myju zbytečně nádobí. Takto mám svačinu za 2 minuty, za které si připravím pečivo, a na umývání jen jeden talířek.
Asi časem napíšu kuchařku o přípravě jídel pro lenochy.
vilik*
Sedmičkou je myšlen přibližně 3/4 výkon, máme stupnici do deseti.

 


2x

Párky ohřívám ve vodě, jak píše Maky. Dát do studené vody, zapnout plotýnku, dát pokličku, při započetí varu vypnout a odstranit pokličku. Pak chvíli nechat. Ony ty mršky moc rády praskají.

Na pařáčku ohřívám obvykle knedlíky. Párky by šly také, proč ne, ale v žádném případě 30-40 minut. Od varu vody pod pařákem si myslím, že by 5-6 minut bohatě stačilo. Jaga.

 


1x

Na páře jsem nezkoušel, dnes párky (osobně ) max 2-3x za rok, tedy s výjímkou taliánů nebo Prantlovo špekáčků,ale přijdou mi, že z vody jsou několikrát chutnější než ohřívané v MVT. Jinak dám do kastrůlku, zaleju horkou vodou z rychlovarky a nechám vodu dojít k varu-tenké vypímám jak začne vařit, tlusté přiškrtím plamen a nechám vařit cca5? minut.

 


1x

Táta, řezník, měl vždycky řeči, že párek není kobzol, brambor, že nesmí vařit. My jsme pomalu dovedli téměř k varu a chvíli teplotu drželi. Prohřeje se, protože se zahřívá spolu s vodou. Vaří se klobásky.

 


1x

Tak párky jsem kdysi měla docela ráda.Chutnaly mi a když jsem je tenkrát ohřívala, tak určitě ne tak dlouho. Párek je přece už uvařená potravina, netřeba ji znova vařit, ale pouze ohřát. Můžete jak v páře, tak ve vodě, ale rozumnou dobu. A také ne vařit klokotem a rychle, to prasknou a neprohřejí se. Maximálně bych ohřívala tak 5-8 minut na mírném ohni. Ale moje zkušenosti jsou z dob, kdy ještě byla tato uzenina kvalitní. Už jsem je minimálne 15 let nekoupila. Ale tenkrát jsem dávala přednost ohřívání ve vodě, ne v páře.

Mimochodem tohle samé má i s jitrnicemi. Kdysi jsem je milovala, pěkně opečené,se zelím a bramborem . Ale tuto potravinu už také mnoho let nekupuji, všechny prasknou, a do pánve se rozteče nedobrá divná hmota.

 

paze

0x

Práce navíc s mytím pařáčku.

O vysoké spotřebě energie v dnešní době netřeba diskutovat.

Jo jo, taky už jsem kachnu nepekl pomalu, ale jen 2 hodiny.

minsk

Od té doby, co byla kachna na kaši, jsem od toho také upustila, stačí 2,5 hoďky.

Naštěstí mi stačí kachna jednou za rok.

 

kenav

0x

Párek jediné na páře, pokud je v umělém střevě tak je tojedno.30min je překlep nebo dotyčný je v...Jinak se dá ohřát různě třeba přímo zásuvce pak ale musíme pominout chut

 


0x

Ohřátí ve vodě zajistí, že je párek omytý a částečně zbavený dusitanů, dusičnanů, některých barviv a jiných specialit ...

kenav

Tak to ho v ty vode musíš koupat opravdu těch 30-40 min

Za časů mých studií byla v Praze na Karláku vedle ČVUT jídelna řečená TAMOTUA (z ulice se to četlo AUTOMAT).

A tam, když jsem k večeru zašel na párek, dostal jsem zaručeně zdravý párek barvy khaki ..

Mimochodem - pokud koupíte párky v balení po více kusech v igelitu a oranžové vodě, omytí bych dost doporučil.

 

makk

0x

Já myslím, že teoreticky by to mělo být v té páře lepší, protože ve vodě děláte tak trochu párkový vývar. Ale v praxi je rozdíl minimální a složitost a doba přípravy o dost větší.

Jakože se vyluhuje přes umělohmotné střívko?

makk

Ty v tom igelitu by se, pokud vím, měly před ohříváním oloupat a pokud jsou v přírodním střívku, tak to vodu propustí.

Parky jsou dnes v drtivé míře v umělém, ale jedlém střívku.

Některé oloupeš, tak zvané striptýzky a některé neoloupeš. O to mi jde.

babkazov . Přesně-tzv striptízky v umělem nepoživatelném "střívku"naproti tomu (třeba u Nás v JH v Merkuru) prodávané párky se sýrem jsou v umělém poživatelném střívku. Z jakého materiálu jsou, jsem se syna-řezníka žel neptal,

 

 

totos

0x
Zrovna dnes jsem varil videnaky k obědu. Přivedu do varu, nechám je tak 10 min vařit a pote cca 30 min je nechám louhovat, jsou al dente

Po skoro třičtvrtě hodiny ve vodě to už nejsou párky, ale normální máčenky.

Louhovat ve vodě? No to teda pak už nemůže být k jídlu. To jsou teda rady a nápady...

No,ale závěr nenapsal-že pak dochutil, zahustitl a měl guláš, nebo gulášovou polévku!?

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]