Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recepty s tvarůžky

Od: maylin* odpovědí: 26 změna:
Jsem velký milovník tvarůžků. Kupuji si jak olomoucké tak i jejich méně zapáchající variantu v lidlu-handkäse. Nejvíce mi chutnají jakoliv zapečené-v toastu, nebo jen na chlebu (na pár sekund do mikrovlnky) a také smažené . Znáte ještě nějaké dobré recepty s nimi?

 

 

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

olo

5x

Jediný původní český a Moravský sýr, tedy typ a unikátnost druhu ! ! Drtivá většina čechů a bohužel i morávaků vůbec netuší, že Tvarůžky vznikly na širokém území Hané, zejména "Holomoocka" jako selský sýr už ve 14. století a původně se vyráběli masově pro vlastní potřebu na každém druhém selském stavení, postupně nabízeny na trzích ve městech a nakonec vznikly manufaktury v okolí Olomouce, Hněvotín atd. Průmyslová velkovýroba v Lošticích přišla až konecem 19. století ve dvou továrnách J&D a A&W. Tvařůžky co dneska vyrábí a prodávají jsou v drtivé většině silně nedozrálé (ve středu bílé-tvarohové ještě) Pravý tvarůžek musí silně "lepit" mazovatět, to je nejlepší a nejchutnější konzistence, kdy už celý tvarůžek začíná měknout. V tomto stavu je také nechutnější v tradičním "prostém" selském podávání s křupavým vypečeným chlebem s máslem, kmínem a regionálním pivem např. Litovel. Paradoxně a je to logické, byly ještě tvarůžky za socíku chutnější, zrály totiž tradičně na dřevěných prknech samozřejmě z části nasáklých tisíci předchozích genreací tvarůžek a tím jim částečně předávali buket a taky zejména čas na zrání před prodejem. Dne vše na nerezu a z výroby rychle do prodeje, takže se prodávají napůl tvarohové ještě.

Ano, tak s tímto jsem s Vámi zajedno. Také jsem je měla moc ráda, ale vadí mi ta "nedodělanost". Tak už je nekupuji, protože jsem jednou zkoušela je nechat dozrát, ale nešlo to.

Já správným "tvarglím" tedy správně zralým říkám, že mi musí jít na talířku naproti !

 

max*

2x
Tak pect v mikrovlnce muze opravdu jen fajnsmekr.
Tady mate par receptu, staci googlit.
tvaruzky.cz/...

Paráda! Děkuji. Věřím, že v létě, až se bude větrat, najdu kam jsem si to uložila a půl léta budu žít na tvarglích

 

guma

2x

Tvarůžky už nekupuji. Předražené a nekvalitní. V letních měsících plíseň, nebo nevyzrálé bílé.

Jinak jsem si dělal topinku s tvarůžkem. Topinku s tvarůžkem jsem vložil na + - 1 minutu do mikrovlnky. Jak se roztekl tak se konzumoval.


doplněno 22.01.22 21:25:

Také hrozný obal odrazuje od koupi.

 


1x
Přímo recepty asi ne, jen zrovna minulý týden manželce zbyla tortilla a současně došlo v ledniče k nehodě, kdy do netěsného obalu tvarůžek natekl kefír a manželka je chtěla vyhodit. Takže jsem si tvarůžky zapekl v torille a mňamka.
Potom ješté máme rádi tvarůžkovou pomazánku v kelímku, kterou mïvají třeba v Tesku. Ale nějak tam dávají čím dál tím víc mastného margarýnu a míň tvarůžek. Až se nám z toho navalovalo. Takže teď k té pomazánce rovnou kupuji jedny tvarůžky, které najemno nakrájím a vmíchám. S chlebem, nebo celozrnnou bulkou super.
No a pak asi znáte tvarůžky uvařené s pivem. Jmenuje se to kvůli smradu ku..., no prostě jako ženské přirození , nebo aspoň já to tak znám. Ale manželka ten smrad nedävá, takže už jsem to dlouho neměl.

 

liska5

1x

Tvarůžkový salát:

Tvarůžky nakrájet na kostičky, nasekat nadrobno cibuli, popepřit a vmíchat majonézu. Jí se s rohlíkem. Nelze skladovat. Sůl postupně majonézu "vyžere" a pak už to není ono.

liska5

Dneska jsem je takto udělala s pórkem najemno krájeným místo cibule. A všem chutnalo!

 


1x
Pěkný den, tvarůžek v bramboráku. Mňamka. Nebo tvarůžkova pizza

 

isildur

1x

Já je mám nejradši na půl krajíce chleba máslo, tvarůžky po stranách nalepit sypkou papriku. A tvarůžky doma nechávám dozrát, jím je zhruba den před koncem spotřeby. Tvarůžky uchovávám v lednici, ale když už se blíží doba spotřeby, vytáhnu je ven, zhruba týden je mám ve sklenici na lednici.

Dříve bývaly už z obchodu syrečky pěkně rozleželé, mazlavé. Dneska to většinou jsou tvrdá kolečka, po rozkrojení uvnitř bílá a ta i při sebelepší péči prostě "nedojdou." Zůstanou tvrdá i v teple, ve sklenici přímo na lince a tím stáním jen ztvrdnou a seschnou ještě víc. Poslední dobou jsem je několikrát byla nucena vyhodit. Zvláště takové ty kousky v kelímku byly jako kameny. / dělají se s kmínem, paprikou, česnekem, kořením/. Dát za krabičku 40 korun /dneska už možná víc/ a pak to vyhodit, to opravdu nemá cenu. Raději si nechat zajít chut. Ty mazlavé, rozleželé, jako kdysi, už stejně asi nikdy nebudou. Kdoví, z čeho se to vůbec dneska dělá. Jaga.

Já kupuji ty německé a hezky se mi rozloží..musím je hlídat,dozrají

krtek6

Přesně tak...chleba, máslo, kolečko tvarglu...já to ještě sypu paprikou...a je to kouzlus mňamózus...dobrý tvargle prodává Kaufland..

 


1x

Na tvarůžku dám z obou stran Poličan ,nebo Vysočinu a obalím v těstíčku a dám na pánev.Salám je tam z důvodu aby tvarůžka moc teplem nevytekla.Příloha brambůrky a tatarka. Je to lepší jak smažák.

liska5

Teď jste mne zmátl /-a. Já myslela, že to je TEN tvarůžek.

Jedna tvarůžka mi připadá hodně divné...Ale recept zajímavý!

Já ji považuji za Ta tvarůžka a ne ten tvarůžek,,,,připadá mi to divné U nas na Moravě se tomu takhle říká...

liska5

Jsem na Moravě. A s tvarůžkami mi rve uši, to bude asi něco místního.Dám to do sekce školství.

krtek6

ale fuj tajxl...moje oči...je to TEN tvarůžek, TEN Tvargl...jako TEN Olomouc to samý jak když někdo řekne, že je to TA oplatka a ne TEN oplatek

Já říkám TA oplatka a nadále budu říkat i Ta tvarůžka.Tvarůžek je pro mne zdrobělina tvarohu,,A je to haha

liska5

Krtku, je TA Olomouc!

 


0x

Kdo syrečky rád, může z nich udělat takřka všechno. Dcera mi vyprávěla, jak před časem navštívili syrečkovou restauraci v Lošticích, kde se tato pochoutka vyrábí. Měli tam z nich jde co, dokonce i tvarůžkovou ZMRZLINU. Ale dcera říkala, že ta nebyla nic moc. V jednom časopise mě před pár dny zaujal recept na polévku se syrečky, dávala se tam 4 kolečka. Jestli chcete, pohledám a pošlu. Jaga.

 

liska5

V tvarůžkové hospodě v Lošticích v rohu náměstí jsme si dali tvarůžkové řízky. No, mohly být lepší... Jinak naproti v té prosklené prodejně je velký výběr tvarůžků s různým kořením. Dárkové kazety, ap. Nejvíc mne zaujal venku automat na tvarůžky, když je obchod zavřenej.

 


0x

Já si ho někdy nastrouhám do poctivé česnečky

 

sametka

0x

Po návštěvě muzea syrečků v Lošticích jsem si koupila malou knížku - kuchařku se spoustou receptů.

 

liska5

0x

Někdo tvarůžky rád na chlebě s máslem s hořčicí a cibulí, tak jako škvarky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]