Nejste přihlášen/a.
Čekanka je vlastně více známá pod názvem cikorka. Dříve jsme dělali doma kávu jenom cikorkovou, protože byla jednak moc dobrá a byla opravdu zdravá. Je to kořen z rostliny čekanky, pak je opražený a rozemletý na prášek. Tím opražením dostane takovou typickou karamelovou chut. I dneska se prodává "cikorkové"kafe, ale ta chut už je úplně jiná. Asi do toho něco přidávají a šidí výrobu. No a ten čekankový sirup má prý velké procento toho namletého kořene. Ale aby to bylo sladké a teklo to jako sirup, tak je tam místo cukru cukralóza, to je umělé sladidlo, které nemá žádné kalorie a glycerol. A právě kvůli tomu glycerolu má lehce projímavý účinek. Takže normálně podle složení, by ten čekankový sirup měl být zdravější než cukr. A hlavně není tak kaloricky vydatný, jako obyčejný cukr. Ale ta chut je jiná. Teď záleží na tom, proč to chcete používat místo cukru a do čeho. Jestli je to jenom kvůli tomu cukru, tak si můžete koupit čisté sladidlo cukralózu a sladit tím. Pokud hledáte blahodárné účinky kořene z čekanky, tak se dá koupit čistý sušený kořen, a ten si doma rozdrtit a užívat. Má opravdu léčivé účinky. Nebudu to tady všechno vyjmenovávat, bylo by to dlouhé. Ale všechno se dá najít na internetu. Ten čekankový sirup mají v dnešní době snad všude. I v normálních supermarketech, nebo v obchodech se zdravou výživou, ale tam ho koupíte za vyšší cenu. Nebo třeba tady grizly.cz/...
No já jsem si přečetla složení toho sirupu, a tam tu cukralózu uvádí, tak snad nelžou. Ale dneska je možné všechno. Já bych si to teda nekoupila, protože bych za to takové peníze nedala. Ale čistý usušený čekankový kořen ano. Sirupy si také dělám sama z rakytníku, a ty si dávám do vody. On je ten čekankový sirup hodně sladký také kvůli tomu glycerolu, ten je také sladký a je hodně viskózní, proto je ten sirup takový hustý a připomíná ten med. Asi to je dobré pro lidi, kteří sladí kávu a čaje, a potřebují snížit příjem zbytečných cukrů, třeba kvůli nějaké dietě.
Čekankový sirup jsem v rámci diety používala, podle zkušeností podobně postižených dam (tedy držících redukční dietu) funguje dosti projímavě a nadýmá. Chut nemá zrovna jako med, prostě hustý sirup. Čokoládový je hustší, dobrý na lívance a podobně. Zda je vysloveně zdravý netuším, myslím, že je zdravější než rafinovaný cukr, ale žádná uzdravující hitparáda to není, je to prostě sladidlo na přírodní bázi. Má dost vlákniny. Prodávají ho v každém hypermarketu.
Koukala jsem na něho v drogerii TETA a také na spoustu jiných, neznámých a pro mě kapku nepiochopitelných. Moc ráda bych věděla, kdo kdo pěstuje čekanku, aby zásobil sirupem celý světový trh. A také, jak velký rozdíl je mezi sirupy tohoto druhu a mezi sirupy v litrové láhvi. Ten, ze kterého jsme dělali štávu, do čaje a i když se zavařovalo ovoce, tak místo cukru, celý život.
Používám, nejčastěji do salátů, nebo na nějaký mls. Trošku je možná cítit jakoby karamelem, ke konci lehce jako sladidlo. Má málo kalorií, vlákninu, žádnou nepříjemnou pachut. Kafe ani čaj nesladím. Tam bych to asi cítila, když bych byla zvyklá na slazení cukrem.. Med je proti tomu více sladký a většinou aromatičtější.
Čekankový sirup je jen na přilepšenou, aby toho rafinovaného cukru do těla bylo méně. Prostě dietnější varianta, vedle medu a kaloričtějšího datlového a jiných sirupů. Taky ta cena Vás nepustí, abyste se jím ládovali. Já žádné vedlejší účinky nepozoruji, nebot ho nekonzumuji denně a pokud, tak lžičku maximálně lžíci. Nejvíc do cereálních kašiček
Kde ho už nepoužiju, je aroniový likér. Navzdory rumu, aromatickým černým jeřabinám a silné kávě, tam ten čekankový sirup cítím,...až na závěr. Prostě tam to není ono.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.