Nejste přihlášen/a.
Máme v tom směru s manželkou spory už 30 let.Ona ráda moravské dušenéné zelí a ještě ho doslazuje, zatímco já než takové bahýnko preferuji, když zelí křupne mezi zuby. Roky jsme se shodli akorát na červeném zelí k huse ale teď jí zase nějaký blb poradil přidávat do něj perníkové koření, takže už máme spory i u červeného
Dobrý den. Já osobně bych dala návštěvě vybrat. Zda chce zelí bez tepelné úpravy, nebo vařené (dušené). Záleží na chuti a kdyby chtěli zelí vařené, tak příprava zase tak dlouho netrvá. Vyšla bych hostům vstříc, aby si opravdu na všem pochutnali. Pokud již chcete mít vše nachystáno před jejich příchodem, není problém hostům zavolat a zeptat se.
Pokud budete zelí podávat jako součást hlavního jídla, tak ho povařte (nebo aspoň ohřejte) a přislaďte. Jestli ho budete podávat jako samostatný salát, tak samozřejmě syrové. Ale co člověk, to jiné chutě.
Mimochodem - vitamíny neřeším. Jídlo mi musí především chutnat, bez ohledu na jeho "zdravost" .
Vymačkané zelí se taky dá zamíchat do toho bramborákového těsta. Ale před návštěvou bych neexperimentoval a uvařil něco, s čím mám dobré zkušenosti.
Povařila bych ho. Děláte vlastně cmundu po kaplicku. Bramborák se musí udělat těsně před podáváním, aby byl čerstvý, k tomu uzené také teplé a bylo by divné, kdyby zelí bylo studené. Podusila bych ho, dochutila, přidala orestovanou cibulku..
Stejně třeba peču prejt a kroupy, obojí teplé, k tomu lepenici. Uvařené brambory trochu poštouchat, přidat do nich podušené zelí, omastit, dosolit. A všechno je pěkně teplé. A ještě mě napadly halušky s uzeným a se zelím, také zelí dusím. Studené by se k jídlu nehodilo.
Je ta cmunda dobrý nápad, taky ji asi brzy udělám. Jaga.
Takže cmundu po kaplicku? V originále je zelí podušené a dochucené , Ale osobně když si dělám, tak zelí neproplachuji jen ohřeju v kastrůlku.
Jinak když si dělám zelí , tak kysané, podusímdo skoro měkka, a dám strouhaný syrový brambor na zahuštění. jen pro sebe, stejně jako to dělala máma. Moje spíše jen sterilované a ještě dosladí.Holt každý máme jinou chut. Někdo rád vdolky a někdo rád holky!
Udělejte kompromis.
Uvařte zelí, jak jste zvyklí.
A z druhé části zelí /trošku propláchnout/ udělejte salát. Trošku spařené cibulky, nastrouhané mrkve, někdo dává kopr, kyselé okurky.
Pro mě je salát zdravější varianta a sáhla bych po něm.
Kysané je velice zdravé a vařením zabijete všechny přátelské bakterie pro střívko.
Vařit se nemusí, ale podle mne je stravitelnější, když je tepelně upravené. A dokonce je i chutnější. Teda alespoň já to tak mám. Když dělám salát, tak ho mám raději ze zelí sterilizovaného, než z kysaného. A to miluji všelijakou zeleninu která projde mléčným kvašením, a běžně si ji dělám. Ale to kysané zelí mi syrové moc nechutná, je moc "ostré" a takové moc kyselé. Ale je to na každém, a jeho preferencích.
Dokud jsme si nakládali svoje zelí, vždy jsem dělala k jídlu dvojí. Vařené zahuštěné syrovou bramborou a syrové s nastrouhanou kořenovou zeleninou, cibulí, zakápnuto citronovou štávou a špetkou cukru. Teď mi vyhovuje jenom vařené. Už nenakládám, ale mám vychytané takové kupované, které je vynikající.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.