Nejste přihlášen/a.
Nevím, kdo vám poradil párky vařit. Párky nikdy nevaříme. Vodu ohřejeme, vložíme do ní párky a dále zahříváme, až je voda horká a pak ihned vypneme. Voda se nesmí začít vařit, jinak párky popraskají. Teprve po vypnutí ohřevu můžete nádobu s párky přikrýt pokličkou, dřív ne.
Párky z mrazáku bych vyndala předem a nechala trochu rozmrznout, nebo vložit do studené vody a pozvolna zahřívat.
No, řekl bych, že záleží i na složení párku a "střívka". Mám pocit, že některé párky by popraskaly i ve studené vodě.
Je to tak a je jich čím dál víc. Dřív párky v pohodě přežily vroucí vodu i delší svezení v mikrovlnce, dneska aby člověk párky rozpíchal podle schématu s posuvkou v ruce, teplotu měřil teploměrem a čas se stopkami, jinak se dočká louže tuku a tvaru párku jak z galerie moderního umění
To jste mi připomněl komickou příhodu - v bývalé práci jsem se pár měsíců živil čtyřmi nožičkami párku a dvěma houskami. Jednou jsem si řekl, že ohřáté třeba budou lepší nebo aspoň jiné. A tak jsem jednu nožku dal na zkoušku do mikrovlnky. Výsledek mne trochu zaskočil. Obsah opustil "střívko" a výsledek vypadal jako tkanička od bot, hromádka něčeho tmavě hnědého asi jako dvě lžičky lógru a loužička průzračné svítivě oranžové tekutiny.
Pak už jsem pokračoval zase jen na studeno ..
Mě se osvědčil jednoduchý způsob ohřívání v páře.
Dám do kastrolu párky, na dno cca 0,4cm vody,
přiklopím poklicí,
dám na sporák - silný plamen, (pokud spěchám), jakmile začne vřít (pod jednu minutu) ztlumím na minimum,
za dvě-tři minuty vypnu, poklici nesundávám.
za dvě minuty jsou hezky ohřáté.
Nemusím tak ohřívat kvanta vody, je to tak rychlejší a úspornější. Neztrácí se chut.
U plotýnky nebo sklokeramiky nutno dát trochu víc vody a vypínat těsně před zahájením varu.
Napařuji takto i knedlíky (kratší doby, ještě méně vody), akorát s pařákem.
.
Co se týče knedlíků, tak si neodpustím sdílet svůj další trik.
na velké pánvi rozehřeji trošku sádla,
na středním ohni opékám knedlíky z jedné strany, tedy neotáčím, do zlatova cca 2m.
pak tam vleju cca 3cl (malý frtan vody) a hned přikreju poklicí.
Za minutu vypnu oheň , za další minutu je to hotové.
Podávám s opečenou stranou nahoru, ideálně napůl v kombinaci s klasicky napařenými knedlíky. Každé má své kouzlo.
Hodí se to ale jen k hnědým omáčkám.
Dobrý návod, není nad popraskané, vymáčené a vodou nacucané párky, hořčice to zalepí a je to ok.
rovna dnes jsem si dal na snídani-tenké se sýrem. Běžně tenké=zalejem vařící vodou z rychlovarky a pak až začně voda vařit, dle množství, cca3-5 minut varu.
Tlusté párky (Kdysi u nás jako Jihočeská uzenka nebo Liberecký párek) pak stejný postup ale delší čas varu- 5-8 minut. Už hooodně let nám nepopraskali!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.