Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kupované ghi, které je správné?

Od: aja1946® odpovědí: 12 změna:
Na kamarádcine je napsáno 100% maselny tuk, na mém 95% mléčný bezvody tuk. Ktere je klasická kvalita.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

"Ghí" se vyrábí přepouštěním másla (původně jačího). S mlékem už toho moc společného nemá. Takže bych se přikláněl k 1. variantě. Jestli je "BIO" není podstatné.


doplněno 09.08.21 09:04:

Jen doplním - Ghí máslo je přepuštěné máslo. Ovšem ne každé přepuštěné máslo je Ghí.

anonymni357 - Máslo je samozřejmě z mléka, ale jeho tuk se již jmenuje "máselný". Je to podobný rozdíl, jako mezi pletovým krémem a ropou.

anonymni357

Ono se maslo nekde doluje,nebo je to tuk ziskany z mleka?

 


4x
Tak v těch 95% bude nějaká šmakuláda, která tam nemá co dělat. Nicméně, proč si neuděláte svoje ghí? Kupované je většinou předražené a ani nevíte, co v tom je. Máslo ve slevě a není co řešit...

Už jsem ho zkazila
Stačí dodržet pár zásad a je to ok. Na netu jsou postupy popsané dostatečně.

 


1x

Jo, ta neštastná móda. To, co se dneska vznosně nazývá ghí, znaly dávno už naše babičky a to byly, panečku, nějaké hospodyně. Jednalo se o přepuštěné máslo, někde se tomu říkalo "šmolc." Takže nikdo neobjevil Evropu, na šmolcu se smažilo už kdysi dávno, v minulém, století.

Hotový šmolc bych nekupovala. V Penny /i jinde/ se občas objeví akce na máslo. Přepustila bych si ho sama, věděla bych jak, z čeho a nemusela pak přemýšlet, co v tom vlastně je. Není to žádná těžká práce. Ovšem dnešní hospodyňky raději jdou a koupí, než by se zapojily samy. Jaga.

cikitsaka

Ghí není vznosný, ale indický název (jeden z mnoha). Používalo se tam již v dobách, kdy byly babičky vašich babiček ještě na houbách... vlastně ještě když v Evropě lidi běhali s oštěpem po lese a sbírali kořínky.

Přepouštění není těžká práce, ale s rostoucím objemem časově náročná a to tak, že dost.

 


0x
V Bio kvalitě. Vybrala bych takové, kde je napsáno Bio.
Mají např v obchodě eshopu prozdraviaradost.cz
doplněno 08.08.21 10:52: Bio ghi z eshopu prozdraviaradost.cz mám vyzkoušené a je vynikající. Německé od krav volně se pasoucich.
Vybírat cokoliv pouze podle módní nálepky "bio" je poněkud krátkozraké.

 

72mona

0x
Měl by to být stoprocentní máselný tuk. Co je těch 5% v tom vašem? M.
cikitsaka

Třeba v Indii se ghí často pančuje rostlinným tukem. Zřejmě to už dorazilo k nám. Něco, asi logika, mi říká, že čím větší objem výroby, tím větší šance pančování.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]