Nejste přihlášen/a.
Já ani ty vodorovné řezy nedělám, není to nutné. Chce to ale správný a ostrý nůž. Když dělám guláš pro 50 lidí, tak zbaběle používám toto: delimano.cz/... (já teda mám starší od jiného výrobce, ale liší se jen barvou).
Jjak se již píše, ostrý nůž a spíše větší, krájet od natí a nedokrajovat u kořínku, protože ten drží cibulku, jednotlivé slupky pohromadě. Cibule se potom nerozjede.
A samozřejmě cvik.
Nožů má každá domácnost více, vyzkoušet, kterým se co nejlépe krájí. Něco je lepší na chleba, na maso, některý právě na cibulku.
Strouhaná cibule hořkne, pozor na to.
Video ukazuje dobře. teprve teď jsem zkoukla.
U jedné cibulky to nemá cenu, ale pokud krájím cibule víc, dávám ji rozsekat do mixéru. Jemnost pak určím délkou sekání. Třeba při krájení na guláš je to velká úspora času a slz. A ještě mám trik, před loupáním opláchnu cibuli teplou vodou. Slupka se namočí a jde lépe oloupat.
Je to jen praxe, cvik. Ostrý nůž a čas. Po několika letech nakrájíš cibuli jako rozený Japonec. Já, za ty dlouhé roky, to už umím bez dívání a pěkně svižně. Ostrý řeznický nůž a je to fofr. Teď mi to kazí revmatizmem poznamenaná ruka. Občas se ošklivě pořežu, jak tu ruku špatně ovládám. Je však zajímavé, že u cibule ani jednou. Asi to bude ůsvalovou pamětí". Ruka si to stále pamatuje.
Je mnoho nástrojů a strojů na krájení a sekání a strouhání. Tohle všechno je vhodné, když člověk potřebuje nastrouhat, nasekat, nakrájet větší množství, připravit potraviny na vaření. Ale na trošku, než bych se mordovala s přípravou stroje, přístroje, pak s jeho vyčištěním, umytím, vysušením a uložením, tak se mi odnechce. Raději se to naučím. Nůž a prkénko jsou vždycky po ruce a nejjednodušší.
Mám rotační sekáček na zeleninu.Cibuli očistím,odstraním hnědé slupky.Rozkrojím nožem na půl a vložím do sekáčku.Stlačím spinač motoru a za dvě sekundy je cibule namletá na dvoumm kousky.Nebo jemněji za tři sec.
JABRAKA
Struhadlo ne, ale zato různých sekáčků existuje spousta. A nožem to jde také, ale chce to cvik. Já teda dlouhý nůž na jemné krájení cibule nepoužívám, ale středně dlouhý. Prostě takový ten akorát, ten co je určený na krájení zeleniny. Musí být ostrý a pak už to jde samo. Ale nejsem profesionální kuchař, ti asi používají ty dlouhé nože, já bych to nezvládla, protože neumím tu fintu, jak jedou jaksi po nehtech, opírají špičku nože o desku, a je to teda fofr. Jednou jsem to zkusila a rychle jsem přestala.
Základem je kupovat vždy jen malou/menší cibuli (od oka do cca 7cm průměr). U cibule vždy platí, čím menší - tím lepší.
Takový ty obrovský (přestárlý a často moučnatý) cibule se už z podstaty nakrájet zcela nadrobno nedají.
Touto dobou se prodávají právě sklizené a i velké jsou velmi štavnaté. Zrovna jsem si je koupila a fakt jsou dobré a nakrájet samozřejmě nadrobno jdou. Asi mluvíte o starých cibulích. Já teda na zimu kupuji 20 kilo cibule, kterou mám ve sklepě a až na jaře už to není ono. Ale moučnou cibuli jsem teda ještě neměla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.