Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zelené fazolky, jak ještě připravit?

Od: liska5 odpovědí: 10 změna:

Letos jsem místo muškátů osela tři truhlíky /80cm/ keříčkovými fazolkami. Každý druhý den sklidím porci fialových a žlutých jemných lusků./ Taky furt zalévám./

Dělám polévky, faz.na smetaně, vařené se strouhankou, samotné k rybě,... a došla mi fantazie. Asi nějaké zapékané? Nebo, znáte-li nějaké neobvyklé kombinace? Tchán je třeba měl rád nasladko Dejte tipy. Díky!

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lukyyy

3x
Já je mám nejradši úplně jednoduše s česnekem a slaninou.

youtu.be/...

 


3x

Také pěstuji fazolky, právě jsem dovařila Fasolakii, což jsou fazolky na řecký způsob. U nás nejoblíbenější letní fazolkové jídlo.

500g fazolek, 2 šalotky, stroužek česneku, plechovka rajčat nebo 6 rajčat spařených, oloupaných a rozmixovaných, 1 dl oliv. oleje, 3 bobk. listy, kousek skořice, hladkolistá petrželka, š´táva z půlky citronu nebo vinný ocet, sůl, pepř.

Šalotku najemno nakrájenou osmahnout na troše oleje, přidat česnek, po chvilce fazolky, rajčata, sůl, koření a zbývající olej. Promíchat, přivést k varu a cca 1/2 hod. nechat mírně probublávat pod pokličkou. Poté dochutit citronovou stávou a přidat nasekanou petrželku,

Kdo chce jídlo sytější, může přidat pár vařených brambor na kostičky, příp. ještě posypat fetou.

 


2x

My jsme je měli rádi jen povařené a posypané sýrem. Vynikající jak k masu, tak i jen tak s bramborem.

 

tabletka*

2x

Kromě těch vyjmenovaných je často používám do "číny".

 


2x

Můj velmi oblíbený recept na zelené fazolky:

500 g zelených fazolek (ale i žlutých nebo fialových, krátce keříčkových), 1 cibule, 4 rajčata, 150 g slaniny (ale i voňavého uzeného masa, hlavně ne nějakou šunku, ta je o ničem), 3 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, bazalka.

Kostičky slaniny smažíme do zlatova. Přidáme na hrubo nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme kostičky rajčat. Syrové, cca 5 cm kousky fazolek položíme na rajčata, osolíme, opepříme, posypeme na drobno pokrájeným česnekem - NEPROMÍCHÁVÁME - a zalijeme vodou tak, aby fazolky NEBYLY zcela potopené. Zakryjeme a dusíme, až se voda vyvaří zhruba na 2/3. Posypeme petrželkou a bazalkou. Jí se to s bramborem, ale klidně i úplně bez ničeho.

Moc doporučuji nepodcenit výběr té slaniny, nebo uzeného. Už při vaření to voní do široka a daleka a je to moc dobré. Říkám tomu irské fazolky, neb mě to naučila moje známá z Irska, ale jejich národní jídlo to rozhodně není. Zkuste a napište, jak jste byla spokojená.

 

liska5

Díky, už si znamenám!

Teď je budu mít k masu naholo, jen vařené s bobkovým listem a trochu okyselené...

 


0x

U nás to nikdo nejí, tak je musím obalamutit. Fazolky zavařím ve slaném nálevu nebo i současně s okurky - fazolky mají svoji sklenici, ale okurkový nálev. Pokud jsou fazolky ve slaném nálevu, tak je povařené přidávám třeba do rizota nebo různých zapečených směsí - ale nadrobno pokrájené, pokud jsou v okurkovém nálevu, tak je dávám do bramborového salátu místo okurek nebo i do různých domácích salátů apod. Ale už jsem se poučila, neseju těch fazolek moc, protože když je příhodné počasí, tak nevíme, co s tím a nakonec to stejně nedozraje.

 


0x

Zelené fazolky na/...

Zkuste, jsou chutné.

 

heda*

0x

Vděčná zelenina...

Přebytky blanšíruju a zamrazím v sáčku. V zimě se hodí, nejčastěji do zeleninové polévky, ale i do jakékoli úpravy, o které se píše výše.

 

maylin*

0x
Já ráda fazolkový salát, ten bych mohla jíst furt (fazolky+slanina+česnek+cibule+feta)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]