Nejste přihlášen/a.
(Už tady takový dotaz byl, jenže aspoň ten, co jsem našel, není pro můj případ.)
Nezhoustla mi marmeláda - teda většina marmelády. Skleničky, co jsem normálně naplnil a zavřel, nezhoustly. Do poslední skleničky jsem dával zbytek, vyškraboval z kastrolu, chvíli to trvalo, už to bylo takové přituhlé, marmeláda prakticky vychladla, pak jsem to taky zavřel. No a ta poslední sklenička je tuhá, všechny předchozí tečou.
Ptám se: To se musí nechat otevřené, dokud nepřipotuhne, a teprve pak zavírat? Nebo je v tom jiný háček? Nebo je to nevysvětlitelné?
Opravit to asi nejde, že?, jak jsem se porůznu dočetl, snad jen převařit a ... a na to se vyprdnu. Tak holt budu k housce nabírat marmeládu lžičkou. Ale abych věděl pro příště.
Některé ovoce má hodně málo pektinu a doporučené množství nestačí (je ho potřeba mnohem více). Je také nutné dodržet dobu varu. Možná se ta marmeláda, kterou jste nabíral jako poslední, zahřívala o něco déle, popř. nebyl pektin dobře rozmíchaný a bylo ho více u dna. Vliv na hustotu má též obsah cukru - čím víc cukru, tím je marmeláda hustší. Nic jiného mě nenapadá. Z čeho jste ji dělal? Teď jsou třešně a jahody, obojí potřebuje zvýšené množství pektinu.
Já jakmile naplním skleničky, zašroubuju a převrátím víčkem dolů, dokud nevychladnou. Záleží na tom, z jakého ovovoce jste marmeládu dělal a jestli jste přidal Pektogel nebo jiné zahuštovadlo.
> jakmile naplním skleničky, zašroubuju
Hned, nebo až za chvíli? Tzn. všechny naplníš a pak všechny zavřeš, nebo naplníš první a zavřeš, naplníš druhou a zavřeš, ...?
Jasně, že jsem tam nějaký pytlíček dal. Snad Pektogel, nebo co to bylo. Však taky ta poslední sklenička se zbytkem ztuhla, tu můžu klidně obrátit a drží.
Každou co naplním hned zavíčkuju, aby byla opravdu horká a víčko chytlo a nekazily se
Asi toho Pektogelu bylo málo. Mně se to jednou taky stalo a vylila jsem to zpátky do hrnce a když vzala var, přihustila.
Shrnutí za všechny dosavadní rady:
"Naplnit a hned zavřít" bylo snad správně.
Asi je dobré zkusit (zkoušet) na talířku, jestli dobře tuhne. Kdybych marmeládu dělal častěji, než jednou za 10 let, možná bych to odhadl už podle vzhledu té hmoty během vaření.
Když nebude chtít tuhnout, nechat víc vyvařit, případně přidat trošku kys. citrónové. (Když oni v návodu psali ty minuty, to pak jeden neví, co to udělá, kdyby se to nechalo třeba několikrát déle.)
Bylo to ze třešní. Není hustá ani teď. Ani poslední plná sklenička nevypadá jinak, než ta první; přitom doba mezi první a poslední plnou skleničkou byla určitě delší, než mezi poslední plnou a úplně poslední se zbytkem (a ten zbytek je krásně tuhý). Kastrol byl vevnitř polepen tuhou marmeládou, vařečka byla polepená tuhou marmeládou, ze lžíce jsem ji musel seštouchnout, jen v uzavřených skleničkách teče. No, uvidíme příště. Díky za rady.
Dlouhým zahříváním sice marmeláda houstne, ale výrazně ztrácí aroma a chut. Zbytečně bych tedy doporučenou dobu varu nepřekračovala. Zato pektinu můžete klidně nasypat několikanásobné množství. Jinak nejtužší a nejrosolovitější marmelády jsem docílila přidáním jádřinců z ne zcela zralých okrasných jablíček (dala jsem jich tam hodně - bez semínek, ale nechala je v sítku, tam jsem je i rozmačkala a po důkladném povaření jsem je z hrnce s marmeládou vyndala). Práškový pektin mi vyloženě takovou tuhou hmotu nikdy nevyrobil, i když jsem ho tam dávala např. 5x tolik, než bylo uvedeno v receptu. Na druhou stranu, pro některé účely je lepší trochu tekutější marmeláda (pokud chceme, aby se trochu vsákla např. do dortu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.