Nejste přihlášen/a.
Jaké nejnižší teploty dokáží překonat tasemnice a škrkavky? Mohou přežít v syrovém mase (tataráku) po delší dobu v chladničce/mrazáku? Je to možné nebo spíše nepravděpodobné?
Píše se -18°C a méně. Chlad je spíš zakonzervuje a uspí. Nezabije.
Nežije tasemnice náhodou ve střevě hostitele? V mase asi těžko. Nebo se pletu?
Ano ve střevě, V mase pak jen boubele, ze kterých se při nedokonalé tepelné úpravě v těle "hostitele" vylíhne tasemnice!
gumidek + totak -Nepletete, ale tak jednoduché to zas není.
Cituji z Wikipedie - " Člověk se nakazí pozřením nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa s boubelemi."
Zdravím. Taky mě to zajímalo, poučila jsem se z dokumentu o tasemnicích v televizi. Vyplynulo z něj, že jsou na člověka přenosné tasemnice 1) hovězí => které se přísavkami na hlavě přisají na stěnu střeva hostitele (i člověka). Z dospělé tasemnice články s vajíčky vycházejí ven. Dnes jsou léky, jejichž jednorázové užití způsobí, že se tasemnice "pustí" a se stolicí vyjde ven = je vyléčeno. V hovězím mase jsou larvy = boubele, skoro bílé oválné s nažloutlým či našedlým odstínem a dobře vidět okem. Hovězí na tatarák by se proto vždy mělo škrábat nožem, tím se prohlédne každý kousek, a případná larva se odstraní. Nikdy by se nemělo umlet, boubele se neodhalí. Nebezpečná je ale tasemnice 2) vepřová => ta má nejen přísavky, ale i mnoho háčků, kterými se dobře udrží, po lécích se málokdy pustí, řeší se to pak operací, ne vždy úspěšnou. Její vajíčka v článcích nevyjdou všechny ven, ale část se dostane zpět do žaludku, kde se vylíhnou v nové larvy. Ty pak proniknou střevní stěnou a krví se dostanou člověku do svalů, vnitřností, podkoží nebo mozku. Tak dochází k závažným až smrtelným onemocněním.
Pro obě tasemnice platí, že boubele začínají hynout při zahřátí od 53°C (při praní spodního prádla), v mase je zahubí vaření po dobu nejméně 15 minut, jistota je 30 minut, kdy i maso uvnitř má teplotu 100°C. Nebo zmražení v mrazáku běžné lednice po dobu alespoň 3 dny. Uložení masa pouze v chladničce larvám neuškodí. Uváděli, že tasemnice hovězí se velmi ojediněle objevila (právě kvůli oblibě tataráku), ale tasemnice vepřová byla běžná jen v Africe a některých místech Asie. Dnes se již v Evropě a Americe díky imigrantům stává známou. Ida
A proto se take tasemnici nekdy rika tasemnice hovezi, ze?
Takze to zkus znovu a lepe.
Tasemnice totiz mohou byt jak ve veprovem, tak i v hovezim.
Maso na tatarák nemůžeš zmrazovat, ani vcelku, ani namleté. Vyteče z toho štáva a máš podivnou, nechutnu slámu. Asi 35 let, na své narozeniny musím udělat tatarák. Byly šílené krávy a já něco špitala o kačence nebo husičce. Nenechali mě ani domluvit. Už je nás, na ten tatarák 8 a ještě nikdo si na nějakou nepříjenost nestěžoval. A to ani nevzpomínám, že si ho udělám, když přijde mlsoun na návštěvu, několikrát za rok. Hovězí, tedy krávy, mívají jen tasemnice, které žijí ve střevech, ale nic jiného.
Tak jo, ale na narozky bude tatarák zase.
To se mýlíte. Zřejmě jste nečetla můj příspěvek hned na začátku, takže ještě jednou cituji z Wikipedie - " Člověk se nakazí pozřením nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa s boubelemi."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.