Nejste přihlášen/a.
Taky jsem myslel, že si ze mě dělá srandu.Nedělal. 100g 70% hořký čokolády na 10 porcí guláše vynese tu výslednou chut do výšin nebeských...
Nezní to strašlivě - já to dělám taky. Kdysi mi to jako "tajemství" prozradil jeden kuchař-profesionál, když byl pod vlivem Taky jsem nevěřila, dokud jsem nevyzkoušela - ale musí být hodně hořká. Dá se nahradit i kvalitním kakaovým práškem. Nakonec v mexické kuchyni se používá celkem běžně.
Mám pocit, že spousta receptů vznikla tak, že někomu něco omylem spadlo do hrnce a bylo mu líto celé jídlo vyhodit, tak to zamíchal, ochutnal a ono to šlo.
Staré hořké čokolády se nebojte. Může mít šed povlak, ale pokud jinak vypadá normálně a nehýbou s ní červi, tak je jedlá.
Našel jsem cca 15 let po svatbě na půdě čokoládu v bedně s odloženými svatebními dary. Na té půdě se spolu s ročními obdobími střídala teplota mezi -10 a + 40 stupni. Čokoláda měla sice prapodivný tvar a lehce našedlý povrch, ale chutnala normálně a nic mi po ní nebylo .
Čokoláda je jedna z potravin, která při uchování v chladu a tmě nepodléhá zkáze , nezkazí se. Pokud se po uchování v teple na ní utvoří šedivá vrstvička, to je vysrážený tuk, i ta přesto se dá jíst . Jinak čokoláda má mnoho způsobů využití - horká čokoláda- v mléce, polevy, do těsta a určitě i další. Nedávno jsem četla, že při vykopávkách objevili med a ten byl stále jedlý, jinak snad rýže, luštěniny, koření atd má v podstatě neomezenou trvanlivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.