Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Hrnec pro pomalé vaření (?)

Od: patronka* odpovědí: 10 změna:

Přeji krásný den, dostala jsem darem hrnec pro pomalé vaření a ačkoliv ráda vařím a experimentuji, tak teď jsem zcela bezradná. V archivu jsem nic použitelného nenašla, na webových stránkách taky ne, tak snad se tu najde někdo ochotný podělit se o zkušenosti. Mám typ Russell Hobbs na 3,5 l, dá se použít na sklokeramice. Máte nějakou radu? Díky


doplněno 13.04.21 14:39:

Já právě žádné recepty na webu nemůžu najít. Budu ráda i za odkazy...


doplněno 14.04.21 13:15:

Děkuji za názory a nápady, už jsem zatím o něco pokročilejší. Měla jsem tu materiál na sekanou, recept sice nikde nebyl ( nenašla jsem ), ale zdařilo se, sekaná je přímo výstavní, štavnatá, nevysušená. Pro jistotu jsem ji předem ze všech stran opekla na pánvi, to by se ale dalo udělat i v tom hrnci a pekla jsem na vyšší stupeň (high). Příště tam dám rovnou i zeleninu, bude skvělá omáčka.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x
Receptů na pomalý hrnec je plno po internetu. Obecně je super na omáčky, guláš, tažený vývar, různé pomalu dušené maso, dopékání řízků nebo jídla "nahaž vše do hrnce".

 


2x

Jestli správně chápu, co že to máte, pak význam je v tom, že je to na elektřinu. To, že se z toho dá vyndat hrnec a postavit na kamna je vedlejší. Řekl bych, že pomalý hrnec je k tomu, že se v něm (především) maso připravuje tak čtyři hodiny při teplotě lehce nad 100 °C. Nemusí se hlídat a výsledek je štavnatý. Nebo guláše, omáčky apod.

Ale třeba se ozve někdo, kdo to má. Já ne. U nás ke stejnému účelu dáváme obyčejný kastrol do trouby.

 

senior

2x

 


2x
Dcera má k vaření celkem svérázný vztah takže jí nebaví u plotny stát a experimentovat s kořením. Když si u nás jednou půjčila pomalý hrnec, tak si ho hned letěla koupit. Nahází do toho zpola rozmrzlé maso, zasype mraženou zeleninou osolí a okoření pak nastaví 80-90°c a jde na půl dne pryč. Já teda osobně dávám přednost tomu, že maso na vyšší teploty napřed osmažím a teprve pak stáhnu na nějakých 110 a nechám 3 hodinky bublat. Jen občas zkontroluju jestli se všechna voda nevydusila a případně podleju. Ona je to v podstatě remoska naruby. Ta peče z vrchu a pomalý hrnec zespodu. Akorát ta možnost nastavení nízké teploty a času je tam navíc.

 


0x
Pomalé vaření se stejným výsledkem jde provozovat i v elektrické troubě, žádný rozdíl v tom není.
senior

Rozdíl bude ve spotřebě energie.

Ten pomalý hrnec bude brát méně. Je to menší prostor než vytápět celou troubu.

Ovšem trouba má mnohem lepší izolaci. A v zemi, kde se topí od září do května není teplo až taková ztráta, že ..

Tak tak, hrnec nemá takovou izolaci, takže bude rychle chladnout. A když pripocitam cenu hrnce a kolikrát ho pouziju, pořád vyjde trouba levněji.

 


0x

Žádný recept není potřeba. Recepty už máte a už podle nich vaříte. Dělejte to jako vždycky jen to prostě vařte na nízké teplotě mnohem mnohem déle. Takto pečemě v troubě při 100-130°C a pečeme 12-6 hodin místo hodiny. Maso je lepší. Hodně štávy, v něm i kolem protože se neodpaří.

 


0x

Nejde sice o konkrétní odpověď na otázku, spíše jako o příspěvek do diskuse ze zkušenosti. Já osobně preferuji a používáme 2 automatické elektrické tlakové hrnce, pro rychlé a hospodárné vaření. Uvaří a podusí rovněž samy a bez hlídání, jako pomalé hrnce a také bez produkování a odpouštění páry, ale hlavně rychle a podstatně hospodárněji, co se týká spotřeby el.proudu. A to pochopitelně i proti klasické plotýnce. Uvaří většinu příloh, zeleniny, polévky, masa uvaří a podusí a to vše rychle a bez nutné kontroly a hlídání. Vzhledem k tomu, že nedochází k odpouštění páry a odvětrávání, zůstávají určitě i chutové aspekty potravin více zatelné. A u většiny známých, kteří zkusili používat hrnce na pomalé vaření, jsou tyto hrnce využívány podtatně méně, než tyto automatické "papiňáky", případně už od jejich užívání dokonce upustili.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]