Nejste přihlášen/a.
Vitamínem "C" se na rozdíl od jiných vitamínů nelze předávkovat (přebytečný se z organizmu ihned vyloučí), takže není důvod se ničeho obávat. Uváděná informace je zřejmě doporučená dávka pro získání dostatečné hladiny vitamínu v těle (poslední věta je jen můj názor).
Zase jen můj názor - podle mě je to neštastně formulovaná věta (možná přklad z bůhví jakého jazyka) a je to informace, po jaké době je užívání už zbatečné. Ale třeba někdo poskytne jiné vysvětlení.
Kolika miligramový C vitamin to je? Je to ten s pomalým uvolňováním? Pokud obyčejný a 1000mg, tak ten jen výjmečně. To je docela pecka na ledviny. I pro žaludek je to dost. Na co ho dráždit? Dlohoudobě bych nebrala ani nižší dávky, je to umělá kyselina. Tělo má céčko získávat ze stravy. Krátkodobě ho užívejte s jídlem a po předepsanou dobu. Nemusí se brát pravidelně. Občas si ho přidám, když mám větší fyzickou zátěž, jsem unavená nebo kdy nemám jinou možnost získat céčko, třeba na cestách.
Možná víc si Céčko bereme ze zeleniny, než z ovoce. Taky ne každý máme dobré ledviny, abychom žili na syntetickém céčku.
Asi jsme geneticky nastaveni se s přírodním céčkem lépe srovnat. V té rostlině, plodu jsou zároveń s céčkem i jiné vitamíny, minerály, enzymy a vzájemně se ovlivňují ve vstřebávání. U céčka třeba Fe a Cu. A není ho v těch plodech, až na vyjímky, tolik. Co když potřebujeme jiný vitamín a tehle si užíváme nad svoji potřebu? Proč? Ty metabolismy jsou daleko složitější, než si představujeme. A filtry v glomerulách ledvin nelze "prohánět"do nekonečna. Mám cystickou ledvinu a i ten šípkový čaj nemohu pořád. Cítím, že to je moc.
Člověk, pár primátů, morčata a pár dalších živočichů jsou degeneráti, kteří ztratili schopnost vyrábět si vitamin C v těle. Pokud by člověk měl mít hladinu tohoto vitamínu třeba jako pes nebo kůň, musel by ho jíst asi 2 gramy denně.
Doporučená dávka 40 mg denně byla určena v době, kde se o jeho významu a funkci vědělo jen to, že jeho nedostatek způsobí kurděje. A tak se hraniční dávka vzniku kurdějí vynásobila třemi a bylo. Kdyby ovocem živený předchůdce člověka náhodnou mutací neztratil schopnost vytvářet jeden ze tří enzymů potřebných pro syntézu vitaminu C, měli bychom jeho hladinu 50x vyšší.
Jediný problém je v tom, že příjem přes zažívání může způsobit problém zas tady. Ale 500 až 1000 mg s postupným uvolňováním neuškodí ani náhodou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.