Nejste přihlášen/a.
Předpokládám, ,že prošli tepelnou úpravou, takže pokud nebyli zelené či prostě evidentně zkažené, tak se nic neděje. Mě se pravidelně stává, že zapomenu zpracovat tvaroh. I když je prošlý, tak ho okouknu, ochutnám a většinou mu nic není. Švagr to vzal do extrému a sežral půl roku prošlý jogurt. Nebylo mu vůbec nic.
Promiňte, ale opravdu si myslíte, že ty lasagne jsou ještě 27.1.2021 ve 23:55 hod jedlé, ale už 28.1.2021 v 00:05 hod zdravotně závadné a bude vám po nich špatně
Také si ujasněte, co znamená datum minimální trvanlivost a datum doporučené spotřeby a rozdíly mezi nimi. A ve všech případech jsou na prvním místě senzorické vlastnosti, především vzhled a vůně. Řídit se bezmyšlenkovitě daty, natištěnými na obalu je nesmysl. To slouží jen jako základní vodítko. Často tu v jedné prodejně kupujeme potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivost za zlomek původní ceny a ještě jsme se nesetkali s tím, že by něco bylo zkažené. Na rozdíl od baleného masa z jiné prodejny, které několikrát po rozbalení páchlo tak, že to pomalu nešlo vyvětrat. A to 14 dní před datem doporučené spotřeby.
K tomu půl roku prošlému jogurtu: Poměrně často se mi stává, že mi v lednici zůstaně německý šlehačkový puding až 3 měsíce po datu spotřeby.Všechny normálně sním, protože senzorické vlastnosti se nezměnily. Ovšem už jsem se setkal s českými (většinou) jogurty, které měly do doporučené spotřeby dost daleko a přitom mi po otevření málem vyběhli naproti, doprovázené krásnou šedozelenou plísní.
Pokud jste se nepřehlédla a nebyly prošlé 3 měsíce, tak se ničeho nebojte. Po těch 3 měsících bych už byl asi lehce nesvůj, a jestli to byly dokonce 3 roky, tak to už bych asi spěchal na pohotovost
Pokud potravina vypadá, voní a chutná normálně, většinou na datum spotřeby moc nekoukám. Nejstarší, co jsem asi jedl byla čokoláda, kterou jsem objevil na půdě (v létě běžně 40 stupňnů) v bedně se svatebními dary 18 let po svatbě. (to jsem trochu váhal, byla lehce šedivá). Nic mi nebylo. Konzervy "pražské šunky", nalezené při vyklízení pozůstalosti byly prošlé cca 5 let. Nic mi nebylo. Vepřová konzerva jsem semnou jezdila po dovolených k moři 3 roky, pak zkončila další 2 roky na chatě. Nic mi nebylo. Ale to byly konzervy, u mléčných výrobků bych si to asi takhle dlouho nedovolil.
Ještě jsem si vzpoměl na konzervu slaných arašídů, které známému věnoval americký voják při osvobození Plzně a kterou jsme otevřeli někdy kolem roku roce 1970. Tak výborné buráky jsem od té doby nejedl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.