Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vepřová hlava nebo koleno na paštiku?

Od: bax odpovědí: 10 změna:
Dobry den, chci delat pastiku ale v receptu je praseci hlava, dala by se nahradit kolenem?

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Já bych paštiku ani z hlavy, ani z kolena nedělala. Já bych ji dělala z plecka, kousku bůčku a kousku jater. Případně z odřezků, které řezník prodává.

Hlavu bych udělala jako ovar nebo jako jitrnicový prejt a koleno bych upekla se zelím a co se nesní, srolaovala bych a jako lisované koleno na studeno ke chlebu.

 

kenav

3x

Koleno je lepsi,hlava je moc tucna

kepler*

To je pravda, ale pokud se do paštiky přidají játra, pak ten tuk bude jen ku prospěchu.

bax

Ano je to do pastiky kde jsou i jatra, bude to tedy necemu vadit?

 


3x
Paštika jde dělat ze všeho. Klidně z boku, bůčku vůbec to nemusí být hlava ani koleno. Záleží čeho chcete dosáhnout. Zda mazací paštiky plné tuku nebo libovou, ale suchou. Často děláme libovou do které dáme hodně zeleniny i kečupu. Je libova, mazací a netučná.
Jde koupit i půlka hlavy a tu si nechat preseknout, pokud se bojíte její velikosti. Na hlavě masa není mnoho, proto je levná.

 


3x

Na paštice je dobré to, že se nechají zpracovat jakékoliv zbytky. Tedy z jakéhokoliv masa, přidat cokoliv.

Babička tchyně po zabíjačce dělala domácí paštiku, pomáhala jsem jí. Vzpomínám jen - zbytky masa od zabíjačky, takové ty kousky, cancoury, libové i tlustší,co se leckde odříznou, protože překáží. Bylo jich půl hrnce. Do toho přidala 15 cibulí, oloupaných, nakrájených na čtvrtky. Nic víc. Žádná játra, žádná vejce, žádnou zeleninu.

Jen koření. To nijak neměřila, vždycky říkala: "do dolíčku." To znamená do dolíčku v dlani. Ale jaké koření, nevím. Dokud žila, přišlo mi hloupé se ptát, aby si nemyslela, že uvažuji o jejím konci. Pak sice žila, ale hlava už byla taková, že to dohromady nedala. Škoda, bylo to moc dobré.

Vím je, že po rozdušení se paštika 2 x najemno pomlela, /už při mletí to bylo úžasné, poctivě jsem ochutnávala /dávala se do malých sklenek od dětské výživy a ještě sterilovala. Dobrota to byla náramná. Prý to měla recept od nějakého řezníka, který to dělal kolem roku 1940. A já, blbec, jsem si to nenapsala. Protože jsem se bála, "aby si babička nemyslela." Dneska si nadávám. Tohle už asi nikdy neochutnám. Jaga.

Taky do paštiky dáváme úplně všechno vč kuřecích kůží, které bychom jinak vyhodili. Všechno nejdřív uvařit v minimu vody bez soli, namlet, osolit, okořenit a hotovo. Meleme na nejmenších dírkách tj 2mm.

 

kepler*

2x

Myslím, že ano. Cílem je uvolnit kolagen, které funguje jako pojivo (podobně jako v tlačence). Toho je dost jak v hlavě, tak v koleně i v nožičkách.

 


2x
U paštik všeho druhu je jediný problém a to tuk. Kdo chce paštiku z libového!,.nikdy ji nebude mít tak hladkou jako ten, kdo se nebojí přidat sádlo. Pak jsou dva způsoby úpravy, buď se vše za studena rozšmelcuje okořeni a peče ve formách na srnčí hřbet obalené slaninou. Nebo se maso smaží s kořením a horké prožene kutrem a zavírá do skleniček. Ty mleté za studena bývají hladší ale ty dávané za horka do skleniček vydrží déle. A pozor na cibuli a další zeleninu. Čím víc toho do masa na úkor tuku přidáte, tím kratší je skladovatelnost.

 

bax

Vsem moc dekuji za pomoc

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]