Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poslední den v roce lidé rádi konzumují vepřová kolena. Dělávala jsem je také, uvařila jako ovar, k tomu křen, víc druhů hořčice, čerstvý chléb.
Letos bych raději koleno upekla, mám pěkné, zadní. Podobný dotaz jsem už vložila v červnu letošního roku, pomohla mi jediná rozumná odpověď, od Štíra. Ten ale koleno předváří.
Raději bych rovnou pekla. Když koleno povařím, všechno to dobré se vyvaří do vody a pokud nechci z vývaru polévku, jde to do pryč.
Proto bych se znovu zeptala, zda někdo z vás nepeče přímo syrové koleno. Prosím, ne na pivu. Z rodinných důvodů je u nás pivo tabu. A vše ostatní, v čem je alkohol, taky.
Našla jsem na netu dost receptů, ale většinou se koleno předváří. Pečete ho, prosím, někdo přímo, bez předváření? Budu ráda, když se podělíte o recept. Jak připravit, jak dlouho péct, na jakou teplotu...Pivo ne! Děkuji - Jaga.
Dobrý den babi,
já peču koleno rovnou, nedávno taky zadní. Podlévám/přelévám vývarem hovězím, když mám, jinak vodou.
Před pečením řádně osolím,opepřím, potřu trochou hořčice a česneku, jen trochu aby se nepálilo. Někdy peču
s čerstvou šalvějí či rozmarýnem na cibuli. Peču dlouho cca 3-4 hod. max na 120 stupňů.
Já jsem koleno pekla naposledy před měsícem. Dcera mi vyprávěla, jak ji seřval řezník, že koleno vaří a nechá nejlepší dobrotu vyluhovat do vody. Už několikrát podle jeho rady takhle pekla. A já také. Večer jsem nařízla kůži po celém koleni, nasolila a nakmínovala, v přikrytém pekáčku v lednici. Ráno, ještě před kafem jsem podlila a šoupla do trouby na 90°C. V 11 bylo měkoučké, tak jsem odkryla a do oběda pekla spíše pro barvu. Paráda! Nikdy nevařím.
Já ho nepředvařuji, rovnou peču, ale vykostím ho. Ještě se mi nestalo, že by bylo tuhé. Krásně se upeče do měkka. Ale opravdu je potřeba vyndat kost, jde to dobře ostrým nožem. A maso zůstane vcelku.
Peču ho jako klasické vepřové, jenom osolené s trochou kmínu, podlité vodou. Asi na 180 stupňů, určitě dvě hodiny, zkouším vidličkou a během pečení otáčím.
Zapomněla jsem, že na 180 peču jen první hodinu, potom snížím teplotu na 150 a dopékám dokud není měkké.
Jago, rady tady už máš dobré, ale rozhodně nevykostit. V kosti je právě právě ten šmak. Nebo když už, tak tu kost péci také. Společně s masem a v tom případě by bylo dobré ji přeseknout sekerkou. Pak je výborný ten sůsek. A péci na nízkou teplotu a třeba i 3 hodiny a pak opéci kůrčičku. Ale to už psali jiní.
já ho vařím právě i z časové úspory, nechce se mi mít zaplou troubu několik hodin Výhoda taky je, že když otevřu papinak a je kolinko měkoučké, vytáhnu lehce kosti ven a koření se při vaření lépe dostane do masa. Pak už stačí jen chvilka v troubě. Vývar samozřejmě použiji při opékání, kolínko je štavnaté. Dá se i naložit na několik dní a pak grilovat vcelku a to je pak taky pochoutka. Ono když se peče zvláště při vyšší teplotě, maso vysychá a koření se nedostane všude, takže pomalu, otáčet, polévat a hlídat
Musím se vrátit a dodat: Jednou, až budete mít odvahu, vyzkoušejte, třeba na kuřeti, to se dá snadno napravit, "pomalé" pečení. V přikrytém pekáčku, trochu podlité, od rána, bez varu, 80 -90°C. Ne víc! Neodkrývat, nepodlévat, netrnout, nebát se. Odolat a otevřít až kolem 11.hodiny. Bez páry, bez vůně nebo smradu, bez dlouhého větrání ještě druhý den. Takhle jsem začínala, když jsem o "pomalém" pečení slyšela poprvé. Musím maso, bílkoviny a už jsem takovou úpravu vyzkoušela na veškeré důbeži, kačení čtvrtky miluji, na vepřovém, včetně bůčku, kolena a nožek, také. Jen na hovězí nemám odvahu. Vyzkoušeno, zaručuji úspěch bez větrání a bez tuhého masa. Fakt to funguje. Spotřeba elektřiny je stejná, jako rozhicovaná trouba 2 hodiny.
P.S. také se dá takto použít igelitový rukáv, místo poklice.
Děkuji vám všem, ta fotka od Marečka je navíc moc lákavá.
Vývar na podlévání si udělám, mám kosti hovězí, vepřové a kančí. Tak se pečení snad povede. Dík.
Jinak chápu, že se musí dlouho a na nižší teplotu. Snad se zadaří. Jaga.
já nevykoštuji, jen rozříznu až obnažím kost, ono pečení s kostí je vždy chutnější ...tak at se Vám povede
Já lehce naříznu - jak tu bylo napsáno, uvařím do poloměkka, přendám do pekáčku a pak podlévám tou vodou, ve kterém jsem koleno předvařila. Moc to nejím, ale manželovi to takto chutná nejlépe.
Srihla jsem napsat ještě letos. Koleno se mi moc povedlo, kůži jsem pokrájela na čtverečky, přelévala výpekem. Pekla jsem to skoro celý den, pomalu, v mírné troubě.
K tomu čerstvý chléb, křen ostrý jako žiletky, hořčice, okurky, beraní rohy...a taky ten sosík a bylo to moc fajn.
Děkuji za všechny vaše rady. A hezký nový rok všem, lepší, než ten letošní. Jaga.
Štíre, mohu přidat nevyžádanou radu? Když jsme a caravanem jezdili na ryby, vařila jsem nebo pekla doma koleno. Ještě horké vykostila, posolila, popepřila, smotala do ruličky a zabalila do alobalu. Lisované koleno po domácku. Po vychlazení jsem krájela na kolečka na chleba. A okurčičku k tomu. Jo a pivečko tu dobrotu umocnilo.
Štíre a jak dlouho to vydrží? A musí to být v lednici? Asi zítra poběhnu pro nějaké macaté koleno. Mám na to děsnou chut. Asi tam bude také hodně rosolu a ten já moc ráda.
já to pekl dnes od 08.00 do 12.00 na 120 stupňů, pak další hodinu na 160 s otáčením a pak další půlhodinu bez poklice na 180 kvůli propečení kůže
vařením se ztrácí část chuti ale na druhou stranu z povařeného kolena odstraním kosti, vnitřní stranu vykoštěného potřu česneko-paprikovou marinádou s medem paprikou a lžící octa, udělám z toho rolky zafixuji nití a rolky pak peču dozlatova podlité černým pivem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.