Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sladké smaženky

Od: clayman® odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
Zbyla nám celá veka, kterou jsme potřebovali sníst. Vzpomněl jsem si na smaženky. Ne ty slané s vejcem nahoře, ale na sladké tvarohové smaženky.
Nevím, jak moc je toto jídlo známé. Na snídani je fantastické.

240g veky
250g polotučný tvaroh
40g cukru
3 vejce
70g strouhanky

Tvaroh s cukrem rozmíchat a naplnit vždy dva krajíce veky k sobě. Vejce rozmíchat v hlubší misce a namočit spojenou veku, obalit ve strouhance a péct na pečícím papíru na 180C 10 minut. Pak pocukrovat nebo obalit v cukru.

Správně se smaží na pánvi, ale je to moc tučné. Z trouby je to fantastické lehké jídlo.

Znáte smaženky s tvarohem? Já je neměl asi 20 let.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Znám. Pamatuji si je z mléčné jídelny. Byly příšerně tučné a výborné. Doma jsem to nezkoušela, ze zbylé veky obvykle upeču žemlovku, ale určitě to zkusím.


Jj, vždycky jsem měl mastnou celou ruku resp prsty. Tyhle jsou z trouby, celkem dietní verze a ten tuk mi tam nechybí.

 

jofa*

3x

Známe, známe. Před 40 lety je matka dokonce brigádně dělala v "Mléčné jídelně". Nejvíc mně chutnaly ještě teplé. Kdy jsem je měl naposled, tak to je pro historika.

 


3x

Půl století jsem je neměl. Ale suchou bych snad ani nechtěl. Pusa musí být od smaženky mastná, ne aby se z ní prášilo ..

 


1x

Dobrý den. Mě byste na to nalákal. Vypadá to dobře. Navíc miluju tvaroh. Nasladko i na slano. Do mlíčňáku jsem občas zašel kdysi na Václaváku, ale tohle mi nějak uteklo. Já tam tehdy chodíval na zmrzlinový pohár s karamelem.

 


1x

Mně to připadá Chudé rytíře.Ti se alůe dělají krapet jinak-večka (toustík...) se potře povidly nebo džemem a spojí dva mamazanou strané omočí se ve vejci s mlékem a smaží /asi by šlo i zapéci v troubě/ pak po usmažení se posype "namočí" skořicovým cukrem.

 

ben®

0x

Dobrý den, neznám a ani po nich netoužím. Odhaduji, že budou chutnat asi jako tvarohová žemlovka a tu nemusím - a navíc dusí (jako vše, kde je větší vrstva tvarohu). Zdravím!


doplněno 28.12.20 11:33:

clayman - byl jsem jen upřímný .


Lehce to připomíná tvarohové buchty potažmo tu zemlovku. Ideál je jist je vlažné, krásně vláčné.

@ben je to závislé na konzistenci tvarohu. Pamatuji si, že ten ve smaženkách byl sladký a vláčný, vůbec ne dusivý nebo drobivý nebo kyselý. (Možná je to jen sladkost vzpomínky z mládí, ale smaženky byly famózní.)

 

liska5

0x

Lákavé,... ale pak už mohu zasvěceně radit, jak na pálení žáhy.

 


0x
Připomíná mi to v Řecku naslano smažený toast. Pak mi bylo po něm těžko. Ale byl výborný.

 


0x
Ty brdo. V životě jsem o nich neslyšel ani je neviděl
Ale mohlo by to být super. Diky

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]