Nejste přihlášen/a.
Nahrubo vykostit, odkrájet maso, přikoupit bůček a je z toho výborná sekaná. Zbytek kostí s masem uvařit jako na polévku, maso obrat, namrazit, vhodí se do rizota nebo do omáček, pomazánek atd.
Dostala jsem letos stejný "dárek", obrovského zabitého kohouta, který snad ale budil do bitvy už Žižkovo vojsko. Nevěděla jsem, co je to za "materyjál", poznala jsem to až při pečení. Dárce se nepřiznal a asi se doma smál.
Maso jsem dělala velice dlouho, spíš než pekla, dusila ve výpeku, podlévala vodou. Pod poklicí. Trochu to pomohlo, moc ne. Vzpomněla jsem si na fígl mé nebožky tchyně. Když se maso nechtělo péct, umyla veliký železný hřebík a přidala k masu. Maso se pak upeklo snáz. Ale proč, to nevím.
Vydrhla jsem tedy 2 velké hřebíky a přidala do pekáče. Po dvoudenním pečení maso jakž takž změklo. Stejně jsem ho ale raději pomlela, udělala hašé, rizoto, něco jsem přidala do sekané. Já vím, krocana je škoda, uplatnil by se v jiné úpravě, ale pokud je to opravdu nějaký starý vyskákaný chocholouš, nic jiného s ním dělat nepůjde. Jaga.
Jedině se poučit pro příště. Já si od dárce už nikdy kohouta nevezmu, to bych dřív upekla doměkka starou holínku, než ten jeho dar.
Nakládala jsem do osolené česnekové vody. A raději na plátky, když je tak tuhé. To se líp dusí. Z prsou pak šly i řízky.
Nebo ho udělat na paprice, jako slepici. Opéct osolené kusy na cibuli a pak dusit a dusit, ke konci hodně papriky, lžíci octa a na závěr smetanu. Noky se k tomu hodí. Ty jsou hned.
Domácí maso, byt jeho úprava trvá déle, má mnohem větší nutriční hodnotu než 40denní vyhnané kuře, plné vody... Já jsem loni doměkka upekla i 4letého kohouta (a byl chutný) - maso jsem nakrájela na menší kousky a po udušení a následném opečení jsem ho smíchala s dušenou zeleninou. Většinou ale jíme zhruba roční kohouty - z těch není problém udělat pečínku, ani to netrvá příliš dlouho.
Někdy vyzkoušejte: maso naložit do láku, jaký používáte na divočinu. Klidně na 3-4 dny. Potom dáte do pekáčku, překryjete stejným množstvím bůčku (někdo raději slaninu), obložíte kořenovou zeleninou, přidáte máslo/sádlo a pečete. Podlévat červeným vínem. Nic originálního, já vím, ale maso bylo měkké a velmi dobré.
mlžete ho nechat pomalu táhnout v mléce, podobně jako se dělají líčka, nebo pečte s jablkem a špetkou skořice...nebo pak zalitého v sádle...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.