Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaká mouka má více lepku?

Od: sametka odpovědí: 5 změna:

Stále slyším, že se dobře peče z mouky, která má hodně lepku, ale na obalech mouk není žádný údaj o množství lepku. Vím, že mi kdysi tchýně radila na bramborové placky na plotně (lokše či přesňáky) hladkou mouku T650 a ne 00,ale nevím proč.


doplněno 30.11.20 20:43:

U receptu na peníčky mám poznámku, že je nejlepší hladká mouka, která má hodně lepku.Tak kterou mám vybrat?


doplněno 30.11.20 20:59:

U receptu na peníčky mám poznámku, že je nejlepší hladká mouka, která má hodně lepku.Tak kterou mám vybrat?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

72mona3*

5x
Typové číslo -T
Mouky jsou popsány tzv. typovým číslem. Typové číslo udává obsah lepku v mouce, a tedy i pro nás rychlý přehled jak se s danou moukou bude v kuchyni pracovat. Obecně platí, čím nižší jsou hodnoty typového čísla, tím vyšší je obsah lepku v mouce. Např. mouka pšeničná světlá hladká má T530, mouka žitná celozrnná T1700.
Dále platí čím vyšší číslo, tím tmavší a více vymletá mouka je. A obsahuje také vyšší obsah vlákniny (popelovin).
viviente.cz/...

 

makk

1x

Nejvíce lepku obsahuje pšenice. Dále, zrno se skládá z obalu, moučné části a klíčku, běžná mouka se dělá jen z té moučné části (z důvodu trvanlivosti). Bohužel ten obal obsahuje vlákninu, klíček živiny, vitamíny a nenasycené kyseliny a moučná část hlavně ten lepek. Jinými slovy se kvůli trvanlivosti to nejlepší z mouky vyhodí a použije se jen to nejméně zdravé. proto je dnes moderní mouka celozrná, která by se měla vyrábět umletím celého zrna, ale není tomu tak. Dělá se tak, že se do normální mouky přidá něco umletáho obalu a obarví se, aby byla tmavá. Takže obsahuje méně lepku, nějakou tu vlákninu a barvivo (obvykle karamel). To nejcenější ale neobsahuje, protože klíčky obsahují tuk, který by způsoboval žluknutí mouky.

 


0x

Podle mě nelze odpovědět, protože každá partie potravinářské pšenice má jiný obsah a kvalitu lepku. Nejvíce tažný lepek má mouka z tvrdé pšenice (výroba pizzy)

 

iz*

0x

Mně se vždycky nejlépe peklo z mouky, kterou jsem už měla nějakou dobu doma, z čerstvě koupené to "nebylo ono". Před nějakou dobou tu @Suzymon řešila zkažené cukroví z nedávno koupené mouky> pravděpodobně tam šlo právě o problém s čerstvou (čerstvě mletou) moukou.

futra

Nedávno měla Lucie Výborná v tom svém pořadu na Radiožurnálu nějakého soukromého pekaře,který pokračuje v rodinné tradici pekařů .Ten říkal ,že se mouka nechává dozrát a nepoužívá se čerstvě namletá.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]