Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Oplachujete zelí na kvašení po jeho nakrouhání?

Od: boban® odpovědí: 11 změna:

U zelí které chceme zkvasit sebereme vrchní poškozené listy, pak zelí už vůbec neoplachujeme jak před krouháním, ani po jeho nakrouhání. Je to správné neoplachovat zelí před kvašením?

Díky

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

floro*

0x
Stačí si položit otázku, proč by mělo být potřeba ho oplachovat?

 

kenav

0x

Tak to je teda napad.

 

liska5

0x

Po nakrouhání neproplachovat! Proč?!

I tak, když ho osolíte /na 10kg zelí stačí 10dkg soli a hrst kmínu/ a naboxujete, bude štávy dost. Takhle byste si navíc vypláchli to cenné.

 


0x

Zelí jsem nikdy neoplachovala před krouháním ani po něm. Proč? Když se odstraní vrchní listy, které bývají poškozené a znečištěné, zelí lze v pohodě naskrouhat. Myslím si, že oplachováním by dobře nekvasilo a mělo by větší tendenci ke kažení.

Zelí propláchnu občas jen tehdy, když si vezmu ze soudku určitou část na vaření a zdá se mi hodně kyselé. To potom ve velkém cedníku propláchnu, než dám vařit. Jinak ale voda do zelí při nakládání nepatří. Ani žádné omývání. Pokud člověk zelí dobře upěchuje, vytvoří se v něm štáva a ta ke správnému vykvašení úplně stačí. Jaga.

liska5

To já ho před přípravou ždímnu, tu hodně kyselou vodu vypiju a do zelí v kastrolu přileju oslazenou vodu.

 


0x

Určitě neoplachovat . To byste oplachovala třeba nastrouhanou mrkev nebo jablko? Jen ho prosolím - přiměřeně - a namačkám do zeláku. Hlavně aby bylo zalité - nechám si štávu, kterou při nakládání odložím a tu , kterou nepoužiju, většinou vyleju - je dost slaná -. Já osobně nepřidávám ani kopr, kmín ani cibuli, mám ráda kysané zelí, které trochu přisladím a přidám do něho lžíci čerstvé šlehačky nebo smetany - to si dělám opravdu často - dělala to babička a moc nám to chutná. Jinak jsem zkoušela vinné listy, jablko apod., ale nic mi nevyhovuje.

To je škoda, čím více stávy na zelí, tím lépe, po zkvašení už slaná není a je výbor.

 

jabraka*

0x

Kvašení zelí je založeno na působení mléčných kvasinek,které jsou uchyceny na povrchu listů,Samozřejmě je nutno zabránit znečištění krouhaných listů ale oporáním by se odstranily právě ty užitečné kvasinky.

JABRAKA

 


0x

Ne! Umyju celé zelí a pak odstraním svrchní listy.

lidus*

Nemyji ani celé zelí, odstraním horní listy a krouhám.

 


0x

Kupuji zelí nakrouhané už hodně roků a žádný problém. Jen při nakládání kontroluji, aby tam nebyl třeba kousek špatného listu, ale občas odstraním jen kousek tvrdého koštálu, který dám do polévky, jinak nemám žádný problém. A to že si s nakládáním zelí vyhraju!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]