Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vývar z mrazáku - divná chut

Od: jiskra® odpovědí: 13 změna:

Krásnou neděli všem. Před časem jsem si dala do mrazáku zbytek hovězího vývaru,že ho někdy použiju na zesílení chuti omáček. Včera jsem ho společně s masem na ptáčky přendala do lednice rozmrazit. Dnes jsem tedy vařila ptáčky, podlila tím vývarem a dusila. Jindy podlévám troškou horké vody,zbytečně neředím,mám ráda silnou masovou chut. Vývaru byly asi 3 deci,ale ze štávy prostě cítím ten mrazák,nevím jak to definovat. Nikdo sice nic nenamítal,ale já to tam cítím a jsem naštvaná. Vývar jsem měla v plastové krabičce s víkem, takže jiné pachy necítím,jenom tu přemraženou "vůni". Máte někdo radu,čím to může být,nebo na to jenom nejsem zvyklá a je to normální? Děkuji, JISKRA.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Hodně záleží na tom, jak dlouho jste to v mrazáku měla. Když je to dlouhou dobu, tak pak to je tak nějak divně cítit. Ale zkažené to není, jen ta chut je divná. Také se mi to stalo.

 


2x

Stane se tak pokaždé, když vývar je v mrazáku delší dobu. Proto to nedělám, vím o sobě, že bych na něj zapomněla a následně by byl k ničemu. Raději si nechám zamražené kosti a ty dám po částech vařit pokaždé, když potřebuji vývar na omáčku apod. Znám ženy, které navaří spoustu vývaru, zamrazí a pak použijí v pohodě. Ale nesmí to být za dlouho. Také jsem viděla, že paní navařila hrnec silného vývaru a sterilovala ho do sklenic, v mrazáku totiž neměla místo. Říkala, že byl potom dobrý. Tomu bych věřila spíš, než té mrazničce, tam se ty pachutě snadno přenesou.

Ale nejlepší ze všeho je opravdu připravit si pokaždé čerstvý, přidat trochu sušeného libečku a ta chut je potom opravdu vynikající. Jaga.

 

kepler*

2x

Dva měsíce jsou dost dlouhá doba na to, aby vývar natáhl cizí pachy i přes víčko, pokud není hermeticky utěsněné. Proto používám plastové dózy s uzavíracími klipy a pachy nemají šanci. Významně taky pomáhají trvanlivosti i v teplotách nad nulou.

id

Tohle jsem chtěla napsat. Obyčejná plastová krabička s víkem propustí pachy z ostatních potravin z mrazáku. Musí to být krabička s klipy a těsnící gumou a nebo ještě je dobrá vakuovačka. Pak můžete mít vývar v mrazáku i rok a není ničím cítit. Já kosti do mrazáku vůbec nedávám, balíček nejde hermeticky uzavřít a dělá to neplechu v celém mrazáku. A to má mrazák 400 l.

 


2x

Jestli máte čas a místo, je lepší vývar zavařit - čistý cca 10-15 minut na asi 90 °C (neměřím, odhaduju ), s obsahem masa totéž při mírném varu a druhý den zopakovat. Podobně i demi glace, když se vám s ním chce dělat, jen do malých skleniček - ta pak otevřená vydrží v lednici tak 2 týdny.

 


2x

Mražák mám plný a krabičky zabírají moc místa,taky jsem zamrazila vývary a dávám je do 2 mikroten. sáčků.Zatočím,dám gumičku několikrát obtočenou a vývar se pěkně ,,rozlije,, v těch sáčcích a nikdy žádné pachy nechytil. Je fakt že ho do 2-3 týdnů spotřebuju.

 


Děkuji,byl tam tak 2 měsíce...

 


Děkuji,už vývar zamrazovat nebudu,někdy bych chtěla zkusit udělat demi glace,ten má snad delší trvanlivost. Dělal ho někdo a jak dlouho vydrží v lednici? Děkuji.

id

Už nedělám, nechce se mi 48 hodin něco kuchtit v kuchyni, jedinně byste měla pomalý hrnec. V lednici jej uchováte tak dlouho jako běžný vývar. V mrazáku je výborný, ale do krabiček s klipy ( o krabičkách píši nahoře). Dnes se dá již koupit i mrazený.

 

jenda2*

0x

Na kolik °C máte nastavený mrazák?

 


Mrazák je nastaven na - 18 , to je asi v pořádku.

 


Děkuji,ten zavařený musí být asi v lednici,že?

Stačí aby vývar nebyl na světle a v teple - jako kompoty a konzervy. V lednici nechat jen už otevřený, ale necelý litr vývaru (velká zavařovačka 0,7 l) se většinou spotřebuje hned.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]