Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co ještě vyrobit z rajčat

Od: marianda® odpovědí: 14 změna:

Letos se mi opravdu zadařilo s rajčaty. Nejen že mi vyšly ze semínek, ale ani žádná rostlina nezašla. Výsledkem jsou krásná rajčata, každý druhý den sklízím takovou mísu. Už jsem dělala kečup, čalamádu, pastu na pizzu nebo na těstoviny. Už nevím co s tím. Máte někdo prosím nějaký dobrý recept co ještě udělat? Za nápady předem děkuju.


 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

paradeisapfel

7x

Krásná rajčata!

Co ještě nezaznělo - Osobně mám moc ráda sušená rajčata, mňam.

Nebo plněná rajčata, jako lehký oběd.


Sušená jsem nezkoušela. Prý je na to potreba sušička nebo lepší nová trouba, kde koluje vzduch. Ani jedno nemam‍♀

 


7x

Já jsem celý život rajčata zavařovala. Halabala nakrájela, mírně natlačila do sklenic 0,3l, zavíčkovala a sterilovala. Do některých jsem přidávala nasekanou nat z petržele a celeru. Do zeleninové polévky, pod maso. Na pánev s kouskem másla, vydusit a vklepnout vajíčko, prima večeře.


Babkazov děkuju za reakci. Asi to takto udělám, to zní dobře.

 


5x

Dnes vařím kečup. Kromě toho, co jste už vyjmenovala, dělám ještě:

1/ rajčatový protlak. Do malých skleniček, když se pak vaří rajská omáčka, nebo polévka, je to s tímto domácím protlakem rychle hotovo. Navíc bez konzervantů a levně.

2/ směs na lečo. Papriky a rajčata pokrájím na proužky, dusím delší dobu s troškou soli. Někdo přidává i cibuli, já ne. Když pak potřebuju, obdělám si cibulku, vyklopím na ni skleničku směsi, nakrájený točený salám, pepř, sůl, vajíčko - a s čerstvým chlebem je fajn lečo.

Nebo tuto směs přidávám do různých masových směsí. Třeba takový katův šleh by bez této směsi podušených paprik a rajčat nebyl asi ani možný. Jaga.


Jago, asi ještě udělám další várku protlaku, to se neztratí.

 

ben®

5x

Dobrý den, z červených rajčat lze udělat i marmeládu zajímavé chuti (tuším, že se přidává nebo může přidat i rum). Ovšem, alespoň dle mé chuti, tak lepší je marmeláda z rajčat zelených (tak využijete celou úrodu). Recepty si jistě dohledáte (neznám je, protože jsem nebyl tvůrce marmelád, ale jen konzument). Zdravím!


Bene, budu to muset prozkoumat. Třeba taky ještě zkusím. Děkuju za reakci.

 

lidus*

5x

Rozdávám sousedům co nemají, jediné co jsem uvařila je protlak do mrazáku.

 

 

sametka

4x

Já dělám rajské štávy. Jen rajčata nakrájím, hodinu vařím, pak rozmixuju, přepasíruju a vzniklou štávu ve sklenicích steriluju na 90 stupňů 30 min. a za 48 hodin sterilaci opakuju. Nepřidávám žádnou sůl. Pak to pijeme nebo z toho vařím rajskou polévku či omáčku.


To vyzkouším, děkuju.

 


3x

Dělám marmeládu z rajčat a je má nejoblíbenější. Když ji někomu dám a neřeknu co to je, nikdo ještě nepoznal, že to jsou rajčata. Také ale zavařuji tak, že rozkrájená natlačím do skleniček, přidám nakrájený česnek a trochu mořské soli, nejakou bylinku, když mám, třeba bazalku, nebo jinou, ale nemusí být. Zavřu a steriluji. Po otevření chutnají jako rajčata a klidně se mohou jíst jen tak, nebo použít v různých receptech.

Do té marmelády já dávám badyán. Kdybyste chtěla recept, tak napíšu.

Suzy, před pár lety jsem také marmeládu z rajčat dělala. Vím, že se tam pro chut přidávalo trošku rumu. A komu jsem dala ochutnat, každý si myslel, že je to meruňková. Rajčata nepoznal nikdo. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]