Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdysi jsem měla doma recept na rajskou omáčku, která se v létě uvařila a pak se zavařila do sklinek. V zimě se to otevřelo, jen se přidala jíška a byla výborná rajská. Hlavně to mělo velmi aromatickou chut. No a ten recept jsem ztratila a co jsem našla na netu, to nebylo ono. Nemáte prosím, někdo ten recept nebo i podobný, vyzkoušený? Děkuji za odpovědi.
Jakoukoliv rajskou zavaříte, třeba i s kusama předvařených paprik. Já na cibulovou jíšku naleju obsah koupené rajské štávy z krabice, přihodím větvičku celeru, bobkový list / to obojí nakonec vyndám/. přisolím, přisladím, případně trošičku skořice. Pak do sklenic. Vnukům na cesty zavařuji celé plněné papriky v rajské.
To podstatné aroma dělá nové koření, bobkový list nebo jen jedno z toho a trocha skořice. Já dávám u vývar i kořenové zeleniny. A ta cibule zapěněná v jíšce to dotáhne. Cukr a sůl opatrně doladit.
Rozvařím a rozmixuji rajčata, ochutím - dám sůl,cukr, skořici, hřebíček, třeba nastrouhanou mrkev a cibuli, ještě chvilku povařím a přecedím, aby to nebylo moc řídké a zavařím do sklenic. Je z toho bezva polévka nebo omáčka,ani nemusím zahuštovat. Do polévky jsem se naučila dávat sterilovanou kukuřici - zrna - chutná nám snad víc než rýže .
Vařím dobře vyzrálá rajská jablíčka, plus obyčejné jablko, (to podle množství. Já dávám 2 menší jablka na kilo rajských, asi. Fakt to nevím přesně řídím se citem.) Bobkový list, nové koření, pepř, sůl, cukr, celou skořici, pokrájenou cibuli a česnek. To všechno vařím pomalu, nechám probublávat polozakryté asi 2 hodiny a asi půl hodiny před koncem přidám ocet. Opět se řídím chutí. Pak přelévám po částech přes cedník do jiného hrnce a při tom v cedníku pořádně promačkávám dřevěnou kverlačkou, abych rozmačkala i to vařené koření. Nakonec ochutnám a popřípadě dokořením, dosolím, přidám víc octa, nebo dosladím. Horké plním do horkých vymytých sklenic, které napřed umyju a pak dám do trouby vzhůru dnem, aby vytekla voda a nechám je tam asi na 80stupňů, dokud nejsou suché a horké. To trvá asi 10 minut. Pak je naplním a obracím na víčko, jako marmeládu a ještě se mi nikdy nic nezkazilo. Je to takový domácí kečup, můj syn ho miluje na italské pokrmy. Já z toho dělám většinou polévky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.