Nejste přihlášen/a.
Pěkný den! Zajímá mě, jaké jsou mezi uvedenými nápoji chutové rozdíly (pokud se to dá popsat slovy), jestli jsou i nějaké rozdíly v účincích na průběh trávení a případně jaké jsou nějaké další "zdravotní" výhody konzumace.
Ani jedno z toho nemám ráda, proto se mi neche to koupit a ochutnat. Také mám strach, že bych se i po jednom loku hned potentovala. Ale v obchodech vídám zákazníky kupovat to po mnoha kusech. Může být hlavním důvodem předcházení zácpě?
Jinak od své babičky vím, že při zadělávání těsta je vhodné použít kyšku. Kynutí je tak podporováno "ze dvou stran".
Jen taková poznámka na okraj... koupil jsem si novou Kyšku od Olmy, 330g v akci za 10kč. Když jsem se podíval na složení a na složení polotučného mléka... je to to samé, jen kyška má v sobě tradiční kulturu používanou pro zakysání a byla obohacena o probiotické bakterie Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterie.
Vzal jsem tedy jednu kyšku, do litru dolil polotučným mlékem a dal do trouby na 40°C asi na hodinu a pak jsem to v ní nechal ve vypnuté. Za 12 hodin byla hustější než originál. Dal jsem jí do lednice. Každý den upiju 200ml a doplním mlékem, uložím do lednice a je to nekonečný proces. Který ovšem chce jednou za čas restartovat a začít znovu, aby bakterie byly jen 100% správné, protože bakteriální čistotu doma neudržíte.
Ten teplý proces jsem dělal jen jednou, protože jsem potřeboval rychlý start tj 330ml kyšky vs 670ml mléka. V lednici by to trvalo moc dlouho.
Kyška je svěží, jemně kyselý nápoj se sníženým obsahem tuku. Pro její výrobu bylo použito mléko nejvyšší kvality, které pochází výhradně od českých farmářů. Tradiční kultura používaná pro zakysání byla obohacena o probiotické bakterie Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterie.
Kefír - první české kefírové BIO mléko obsahuje probiotické kultury a ušlechtilé kvasinky, které dotvářejí lahodnou chut výrobku.
Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla. Alternativně se vyrábí také kysáním mléka, případně mléka smíchaného s pravým podmáslím, pak se nazývá také kysané nebo šlehané podmáslí. Má mírně nakyslou chut a obsahuje 0,5 % tuku.
Všechno je kysané, takže na trávení dobrá věc. Hodně se z toho peče. Zkoušel jsem i z poctivého kefíru 4% a rozdíl jsem nepoznal, takže z toho nepečeme. Spíš jde o to, že je to levný jogurt a možná to má někdo jako pravidelnou svačinu. Za tu cenu... nekupte to!
Mě připadají rozdílnosti chuti v míře kyselosti a také rozdíly v hustotě nápoje. Co zrovna mě chutná víc nebo míň kysele, to si přesně nepamatuji. Pro trávení jsou kysané výrobky výborné, člověk je tráví mnohem snadněji, nežli sladké mlého. Ale z doslechu vím, že někteří lidé mají po kysaných výrobcích zácpu. Po jednom loku se vám nemůže nic stát. Já jsem od malička zvyklá na kysané mléko /sedlé/, nechalo se sednout a pak se z něho dělal tvaroh.
Ještě jsem si vzpomněla, výborný kefír je z Tibetských kefírových houbiček. Houbičky neustále rostou a kefír máte stále.
Milá Bimbam, úplně Tě chápu, nemám ráda kefír, kyšku ani podmáslí. Ve 2 letech jsem onemocněla spálou /prý/ a od té doby nevezmu nic od mléka do pusy. Ani sladké, ani kyselé, ani 3 výše uvedené potraviny. Rodiče a babička mi tím zošklivili i listový a okurkový salát, dělali ho na kyselé smetaně a to byl konec. Na octě bych to byla jistě jedla. Teď už je pozdě, nesním salát s ničím.
Sním jen mléko obarvené - ovocný koktejl, kakao, bílá káva, ovocný jogurt...Ale když vidím něco bílého, je to konec.
Proti zácpě to působit může. Vím, že jsme zpívaly kdysi jako děti nějakou písničku a tam bylo: "napil se podmáslí, pos...se na návsi."
Ale stejně to do mě nikdo nedostane. A na zácpu pomůže švestkový kompot s tou štávou. Přece si na naše starší kolena nebudeme huntovat žaludky něčím, co nám nejede? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.