Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co s čerstvým mlékem

Od: stairn odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

pozorně jsem se nedíval a zakoupil jsem místo trvanlivého polotučného mléka v krabici mléko čerstvé polotučné v krabici.

Je toho 12 litrů - 4 litry do 23.4. a zbylých 8 litrů do 29.4.
Protože nechci, aby se jen tak zkazilo (vyhazování potravin mi jde proti srsti), rád bych se zeptal na pár věcí:

- Co se dá s mlékem dělat kromě toho, že jej budu pít? Nějaké rady, jak ho zužitkovat?
- Jaká je podle vás skutečná trvanlivost, když bude uzavřené? Vím, že u potravin "Spotřebujte do" by se to nemělo překračovat, nicméně už několikrát jsem pil čerstvé mléko, které bylo pár dnů po záruce, a nikdy s ním nic nebylo.
- Co se s tím mlékem dá dělat, jakmile zkysne? Vím, že u trvanlivého mléka už nic, protože tím UHT je narušena bílkovinná vazba, ale co u polotučného čerstvého mléka?

Moc děkuji

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Dobrý den. Palačinky, lívance, puding, ovocné koktejlíky, krupicová kaše, bramborová kaše..Prostě vymýšlet jídelníček kam se přidává mléko. Pokud máte rád musli, nebo vločky, ty se také zalévají mlékem. K snídani povinně kakao. Myslím, že ho zužitkujete.

Přesně, jak píše Kapka. Já mám ráda mléčné koktejly s rozmixovaným ovocem - s jahodami či borůvkami. To je dobrota a nechá se vypít libovolné množství. Kromě toho, co píše Kapka, udělat i nějakou buchtu, tam se taky dává mléko do těsta. Nebo francouzské brambory, zalévám je při pečení mlékem s rozšlehanými vejci.

Pokud to nespotřebujete do data spotřeby, ale zhruba o 3 dny později, snad to vadit taky nebude.

Domácí sýry či tvarohy bych z kupovaného mléka nedělala. Vzpomínám na tchyni, dělávala si to, ale měla mléko od své krávy. Kupovanému mléku nevěřím, že bude tak tučné a kvalitní, jako bylo přímo z vememe. Jaga.

 


5x

Já teď ujíždím na mléčné rýži. Litr mléka, 100g rýže, POMALU vařit se skořicí a kůrou z citrónu/pomeranče, dost míchat. Když je to o fousek tekutější, než bychom chtěli výsledek, přidáme 50g cukru (kdo rád sladší, 70g) a pláteček másla a ještě trochu povaříme a promícháme.

Když to nalejete do vyvařených sklenic od přesnídávky, tak v lednici vydrží pár týdnů a jestli máte děti, tak jako svačina super. Z litru máte 4-5 porcí dle tekutosti.

 


3x

Ještě mě napadlo, pokud máte účtenku, můžete nevhodně nakoupené mléko vrátit. Dají Vám zpátky peníze a Vy si pak koupíte mléko, které Vám víc vyhovuje.

S účtenkou Vám to vyřídí všude. Nedávno stála u kasy babička, v ruce pytlíček s pepřem. Prý chtěla mletý a omylem si koupila celý. Taky jí ho vzali zpátky. Proč ne? Zmýlit se může každý. Jaga.

Oni to vezmou ale třeba takový kauf má předpis že zboží které takhle vezmou zpátky se musí likvidovat. Vím, že dcera, když tam pracovala přesvědčovala paní co koupila balík plinek větší velikosti aby si je nechala, že do nich vnouče doroste, protože jí bylo líto dát takový balík k likvidaci.

 

 


2x

Pokud by vám některé mlého zkyslo, tak udělat tvaroh, nevylévat. (Zahřejete, necháte oddělit bílkovinu od syrovátky, přecedite). Taky nerad vyhazuju potraviny.

 


2x
Kromě rad zmíněných výše také můžete udělat tvaroh (čerstvé mléko se musí nechat zkysnout). Na jednu variantu domácího sýru budete potřebovat syřidlo a k tomu na naočkování třeba kvalitní zakysanou smetanu. Další varianta je čerstvý domácí sýr bez syřidel. Zkyslé mléko se zahřeje,pod pokličkou se nechá vychladnout,poté slít,vymačkat v plátně (po vymačkání lze ochutit čímkoli,co máte v oblibě- česnek,paprika,pažitka,sůl), vložit do porcelanové nebo skleněné misky, nechat dva dny zrát (občas během této doby sýr prohněteme), zabalit do plátna, nechat 24 hodin a hotovo. Nebo si zkuste udělat domácí máslo, chut je úplně jiná.

 


2x
My jezdíme k sedlákovi pro mléko do kýble. Necháme den ustát, sebereme smetanu (to u kupovaného samozřejmě dělat nebudeš ) a pak se mléko svaří a vychladlé přelije do pet flašek a dá do mrazáku. Zmražené vydrží klidně 3 měsíce bez změny kvality. Takže máš li přebytek mléka, můžeš ho zmrazit. Předpokládám že to z krámu už proběhlo pasterizací, takže ty ho ani svářet nemusíš.
doplněno 17.04.20 06:40: Jediná nevýhoda je, že ve chvíli, kdy zjistíš, že v lednici není mléko, trvá pák půl dne, než petka rozmrzne.

 

etana*

1x

Obávám se, že z kupovaného "čerstvého" mléka tvaroh neuděláte. Proč někdo kupuje velké množství jakéhokoliv mléka, to trochu nechápu, možná pozůstatek paniky, že v karanténě umřem hlady. Takže já bych asi nadělala puding, nějaké rýžové nákypy, pokud jsou k dispozici lidi, co to mají rádi a nějaké mléko rozdala sousedům.

stairn

Mléko takto kupuji odjakživa, celé balení 12 ks v akci.

joudic*
no to ano, ja taky, ale asi tezko muzete kupovat cerstve, ktere je za par dni dead, je to jako kdybyste si objednal 12 obedu ktere nejdou zamrazit a byl sam, druhy den jeste ok, ale pak uz s kazdym dalsim dnem riskujete prujem a strevni problemy
stairn

@joudic asi nechápu, však píšu že jsem chtěl koupit trvanlivé ale koupil jsem omylem čerstvé.

uživatel etana psal, že se takto diví u jakéhokoliv mléka

Celou dobu, co si pamatuji,jsme doma kupovali také klidně třeba i čtyři balení mléka. Bráchové měli mléko rádi a já ho mám také ráda. Plus nějaké to vaření a pečení... mléka jsme vždy museli mít doma dost,protože byla velká spotřeba. Zůstalo mi to do dnes - klidne dva balíky trvanliveho mléka a stejně je za chvíli pryč. Nedokážu si při své spotřebě mléka představit, že bych kupovala mléko treba jen po dvou krabicích. Takže u mě to nemá s "pozůstatkem paniky" vůbec nic společného.

 


0x

Možná udělat sýr, recept sice neznám (někde se jistě na webu najde), ale pamatuji si, že ho kdysi moje babi dělala.

 

joudic*

0x

pripomnelo mi to tohle


 


0x

Když ho dáte do chladna tak ještě nejméně měsíc bude OK To datum spotřeby je doporučení,ne 100% dodržení. Bu´dte v klidu

 

lipanek

0x

Vyjde Vám to akorát.

Polévka kulajda, křenovou omáčku.

Nebude to prostě se smetanou, ale jen tak s mlíkem, já i kulajdu dělám jenom z mlíka, sice červeného, ale i z modrého to také půjde.

4 litry do 23.4. spotřebujete lehce.

A těch 8 l spotřebujete také tak. Hotový dezert - pudink, nebo rýžový nákyp, flameri můžete mít v lednici ještě pár dní po uvaření.

Mléko si dejte do kávy, čaje, navečer můžete mít na spaní hrnek teplého mlíka s medem.

Pokud mlíko až tak nemusíte, tak dejte 2 -3 krabice sousedům, známým.

 


0x

Kdyby to nebyl krabicák-nechám klidně většinu zkysnout a je kyška,z normálního mléka dobré pití, Z krabicového-hnus!

priklad1*

Tuhle jsem koupil v lahvi nějaké lepší plnotučné mléko. Udělám jogurt. Nebyl čas a přirozeně zkyslo. Bylo to pitelné, ale nebylo to ono. Pamatuji zkyslé mléko přímo od krav. Radši jsem ho zmíchal s kefírem na okurky.

No v lahvi je o kousek lepší než krabicák. Mezi námi-mně přímo od krávy, teúlé, nechutnalo ale z chladicí kádě v kravíně pak ano.Zajímavé ,že totéž mléko ale ohřáté doma pak chutnalo .

priklad1*

No ono to mléko přímo od krávy se málokdy pilo. Nechalo se ustát a obrala se pěkná vrstva smetany a pak se pilo.

 

liska5

0x

Tak něco dejte sousedům. A když zkysne, pít kyšku nebo udělat tvaroh. A z té syrovátky je výborná polévka. Potřebujete na ni uzený špek, syrovou okurku, kousek bujonu a trochu hl. mouky. Když bude zájem, recept rozepíšu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]