Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kdy péct velikonoční nádivku

Od: sametka odpovědí: 7 změna:

Který velikonoční den se zpravidla peče a jí nádivka z rohlíků, vajec a uzeného masa?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Říká se jí také "hlavička". Je to spíš velikonoční jídlo, ale nechá se upéct kdykoliv, třeba v květnu. Důležité jsou do ní mladé kopřivy, ty loni o Velikonocích ještě vůbec nebyly, Velikonoce byly loni už v březnu.

Dnes na Zelený čtvrtek by mělo být na talíři něco zeleného. Třeba špenát. Také se pečou jidáše, ale ty mě nikdy s tím medem nijak neoslovily. Zítra bezmasé jídlo. Nedělat na zahrádce, nemá se hýbat zemí a zajít raději do lesa, zda se tam nenajde nějaký poklad.

Velikonoce jsou opředeny mnoha různými pověstmi, zákazy...to je na nich právě to hezké. Většinu ovšem nedodržuju ale připadá mi to takové magické. Jaga.


doplněno 09.04.20 13:06:

Teď jsem se čistě náhodou dozvěděla, že dříve se do této nádivky dávalo maso hlavně telecí, jehněčí a kůzlečí. Většinou takové podřadnější, často obrané z hlavy zvířete. Z toho tedy název hlavička.

Tato nádivka se prý podávala k večeři na Bílou sobotu.

 


1x

Podle tradice našeho národa je velikonoční pondělí dnem největších oslav a má být připravena velikonoční nádivka, velikonoční věnec z kynutého těsta, mandlový mazanec, boží milosti a další pochutiny. Snad to naši předci nestláskali všechno naráz. Jestli máte nádivku rádi, upečte ji kdykoliv během roku.

 

lidus*

0x

To nevím, my ji pečeme když na ni máme chut, jidáše jsme dělali minulý týden, fazolový salát dnes.

 


0x

My jsme ji pekli dnes a je tak dobrá, že do Velikonoc nevydrží. Myslím, že padne dnes, nejpozději zítra dopoledne


doplněno 12.04.20 13:28:

Padla dnes kolem 09:00 ráno

 


0x

Má to být tradiční sváteční pokrm. Tudíž by se měla péct na Boží hod velikonoční (v neděli). Ale jinak záleží na každém, kdy si jí udělá.

 


0x

My ji vždy pekli na bílou sobotu a v pondělí se už většinou vyškrábal z pekáče zbytek.

 

joudic*

0x
zpravidla kdyz mam na ni chut, je mi jedno, kdy to pecou ostatni. Rohliky, vajicko, mleko, dobra uzenina, jen postrasit cibulkou, tzn min nez ctvrtka a hodne pazitky a nahoru 2 platky speku a k tomu pecene kuratko

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]