Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Prošlé sušené droždí

Od: klima® odpovědí: 11 změna:

Ahoj,

potřebuju radu :D. Začala jsem péct rohlíčky a dala jsem tam sušené droždí. Až pak jsem si všimla, že je 2 roky prošlé . Je to velký problém? Mám sušené droždí od dvou výrobců, na jednom je "spotřebujte do" a na druhém "minimální trvanlivost". Jsem tam dala samozřejmě to "spotřebujte do" :/

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x
Sušené droždí jsou vlastně vysušená "miminka" kvasinek. Vy je namočením probudíte a mlékem a cukrem jim dáte najíst a ony se vesele množí. Jediné, co dlouhým skladováním hrozí je, že jich část, nebo všechny "umřou" a kvašení už se rozběhne málo, nebo vůbec. Vám pak těsto nenaskočí, protože při kvašení vzniká CO2, které v těstě udělá potřebně bublinky.

Díky za vysvětlení. Už jsme to i snědli a jsou asi zatím nejlepší, co jsem dělala

 


2x

2 roky je už opravdu hodně. Udělejte jen kvásek, dejte mu čas a podle toho ho pak použijte nebo vyhoďte, pokud to nic nebude dělat.

Pokud už máte těsto hotové počítejte s velmi dlouhou dobou kynutí. Doporučuji dát kynout do trouby na 50°C, tím se proces značně urychlí. V případě že to nic nebude dělat přidejte jiné NOVÉ droždí rozmíchané v troše vody a dejte kynout znovu.


doplněno 25.03.20 09:10:

Pokud droždí funguje není co řešit! Dobrá zpráva, že vydrží i takhle dlouho!


doplněno 25.03.20 09:22:

at je to, co je to, hlavně, že to nakyne a bude dobré. My teď taky zkoušíme nové recepty...


No, to je to nejhorší! Práskla jsem tam teplé mléko, to droždí, cukřík... a kyne to jak blázen, v podstatě už přetéká :D Do těsta jsem to ještě nedala.


Díky, tak jdu na to. Spíš mě zajímalo, jestli mi z toho nemůže být něco zdravotně :/

 


2x

Kyne, tak je to dobré. Zapomeňte na datum a dobrou chut.

 


0x

Rohlíčky? A kdy kdy začnete péct pracny? Omluva, když čtu "rohlíčky", vybaví se mi vanilkové rohlíčky, tak se nezlobte, že vás chytám za slovo.


No, pravděpodobně to budou stejně spíš bulky, psala jsem rychle, potřebovala jsem rychle odpovědi :D

 


0x

Já tohle neřeším a nikdy se mi nestalo, že by mi těsto nevykynulo. Pokud ho máte v suchu - to máte určitě- tak nevidím problém. Přece když doma vysypete do kořenky nějaké koření, taky si nezapisujete dobu spotřeby a máte ho třeba kdovíjak dlouho.

Tak alespon ted všichni víme, že se dá používat i prošlé sušené droždí. Já se tu i dozvěděla, že mohu dát čerstvé droždí do mrazáku, to je také dobrý typ.

To mám taky a dávala jsem i vykynuté těsto a po čase zpracovala, dávám i chlebový kvásek a mražený se i prodává.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]