Nejste přihlášen/a.
Zdravím, přišel jsem na chut domácím jogurtům a jejich velice snadné přípravé. Nemám ani jogurtovač, jenom kelimky nechám přes noc na radiátoru. Občas bych si chtěl ale jogurt ochutit. Když tam dám marmeládu a rozmíchám, není to ono, marmeláda se v jogurtu pořádně nerozmíchá. Jak udělat takovou tu řídkou konzistenci, co je v kupovaných jogurtech? Případně jak udělat čokoládovou příchut?
Může to být druhem marmelády, některé obsahují hodně pektinu. Možná by stálo za to vyzkoušet nějakou bio marmeládu. Nikdy to ale nebude jak z obchodu. Dělám jogurt podle tohoto receptu sjidelnicek.cz/... a tam jsou popsány různé příchutě, které mi dost chutnají.
Tuhou marmeládu naředíte teplou vodou. Potřebné množství marmelády odeberete lčící a rozmělníte v trošce teplé vody. Poklofáte třeba vidličkou, necháte odstát, marmeláda se rozpustí.
Pokud byste nalil vodu do sklenice se zavařeninou, může se začít kazit, pokud byste ji brzy nespotřeboval.
Tuhá marmeláda je povětšinou ta domácí, s tou kupovanou mám zkušenost, že není až tak tuhá.
Čokoládou příchut udělat z čokolády na vaření, ulomit kousek a nechat rozpustit s troškou mlíka, nebo smetany, másla, vody. Případně trošku moučkového cukru. Možná druhá varianta - dát lžičku kakaa, lžičku cukru pudru, promíchat sypkou směs a přidat lžíci horkého mléka. Co Vám bude více chutnat, jestli z čokolády, nebo z kakaového prášku.
Existuje i náhrada za kakaový prášek a říká se tomu karob /karobový prášek/. Má tu výhodu, že nevyvolává migrény /je spouštěč/. Znají to ženy před menses.
Já mám ráda bílý jogurt s medem, někdo zase s vanilkovým cukrem.
Zkuste si někdy do bílého jogurtu zamíchat chalvu. Samozřejmě to není tak hladké, jak v dotazu požadujete, ale je to moc dobré.
Někdy v kelímku chalvy odloupnu lžící kus a ještě v kelímku lžící rozštouchám a rozdrobím na kousíčky. Nebo, když je tvrdší, to lžící odškrabuji. Do jogurtu míchám až tu drt.
Nevím, jestli tohle bude podle Vašeho gusta, ale já miluju jogurt s troškou ovoce a datlovým sirupem. Ten se v tom i hezky rozpustí a udělá tu hladkou konzistenci. Nebo se v tom dobře rozpustí kakao po chvilce, není to úplně čokoládová příchut, ale i takhle to myslím jde.
Myslím, že ta hrudkovitost marmelády je, snažíte-li se to dost rozmíchat, způsobena ovocem. Jogurt z obchodu je hladký proto, že tam žádné není, jen hromada cukru a aromat. Ale jinak Vám rozumím, já ten jogurt s marmeládou taky nemusím, jen ne kvůli hrudkám.
Prostě měkčí marmeládu, ne moc tuhou. Domácí nebo i kupovanou, například malá sklenička borůvkovo-jablečné je do jogurtu výborná.
Ještě se vracím. Jak ten jogurt děláte? Z normálního mlíka a živého jogurtu? V jakém poměru? Dejte recept, prosím.
Joudic, děkuji, vyzkouším.
Když není vhodná marmeláda, doporučuji nakrájet na kousky ovoce čerstvé (banán, jablko granny, mandarinku, žlutý meloun,...), přisypat kokos strouhaný a zamíchat. V bílém jogurtu. Prý lze přidat kakao, vylepší banány (nevyzkoušeno). Čokoládu také použít nakrájenou na kousíčky, asi dobrou hořkou - jogurt typu "stracitella".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.