Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, i když už vařím asi 40 let a prý dobře, zaskočil mě problém. Koupila jsem za poloviční cenu vakuově balenou uzenou vepřovou pečeni bez kosti. Je krásná - a ta cena! /za 3 dny totiž končí trvanlivost/.
Maso je k okamžité spotřebě, není třeba ho nijak péci či jinak tepelně upravovat. Ale: rozhodla jsem jej nakrájet na plátky, prohřát na pařáčku a servírovat s chlupatými knedlíky a zelím.
Teď mám ale problém - čím polít přílohu? Jak udělat nějaký pěkný sosík a z čeho, když maso už péci nebudu? Nevím si s tím rady. Vím, že existují nějaké pytlíky - Štáva z masa, ale to na dědině určitě mít nebudou a 20 km do města kvůli tomu nepojedu.
Nemáte nějaký fígl, jak udělat štávu na polití knedlíků, když maso se nepeče? Děkuji předem za nápady. Jaga.
Dobrý den Jago.
To je opravdu problém. Vařím také už řadu let, ale tahle otázka mě zaskočila. Dělat umělou štávu z kostky by asi nebylo dobré, to byste si nepochutnali. Jediné, co mě napadá, je udělat na sádle cibulku a přílohu tedy omastit tou osmaženou cibulkou.
Cibulka se podle mě hodí i k zelí a knedlíkům. Nevím, jestli jsem poradila, ale přeji dobrou chut. Ron.
doplněno 11.01.13 09:22:Tak s tou cibulkou mě už všichni předběhli.
Také nemám k uzenému ráda žádnou štávu, jen zelíčko pěkně takové moravské .
doplněno 11.01.13 09:34:Pokud na sosu trváte- dejte uzené na pánev s trošinkou tuku a nakrájenou cibulí a pár stroužky česneku a nechte opéct a pak podlijte a udělá se voňavý sosík můžete maličko zaprášit moukou a provařit ochutit .
Díky moc za bleskové odpovědi. Máte všichni pravdu, osmažím pěkně cibulku na sádle a myslím, že to bude stačit, než nějaká ta štáva. Bude to v neděli, už se těšíme. Jaga.
tež byhc k tomu nedělala stávu to se mi nehodí k uzenému..k tomu dávám jen zelí nebo kyslej okurek nebo cibulku na brambory.
Kousek toho koupeného uzeného nakrájet na kostičky, podlít troškou vody (malililinko) a podusit, aby pustilo štávu (teda jestli pustí, ono tohlo "uzený" ...no, co si budeme povídat). Nechat na plotně tak dlouho, až má štáva krásně zlatavou barvu. Může se přidat kousek sádla. No a pak samozřejmě polít knedlíčky a na to ještě zlatavou cibulku
Do papiňáku dám trošku vody, pařáček, co je na ohřívání knedlíků a na to uzené maso. I kuřecí uzená stehna tak dělám. Čtvrt hoďky nechám velice slabě posyčet. Troška vody, která zůstane dole se stane polevečkou a je dobrým základem na štávu, kterou chcete udělat. Ale je to zbytečné. Není potřeba nic, na takovou dobrotu, jakou je zelí s uzeným a chlupáči. Mám plnou pusu slin.
Dělá se mi z toho špatně!
K masu prostě štavka patří, i když samozřejmě je hloupost jí dělat z kostky - to to jídlo úplně degraduje na šlichtu pro prasata... Udělal bych to klasicky - jížka (dosti do zlatova), zalít silným vývarem a okořenit - hlavně žádné sojovky a takové ty tekuté sra.ky!
No samozřejmě k uzenýmu brkaši a navrch osmaženou cibulku a třeba polít rozpuštěným sádlem(máslem). No a kdyby štávu, tak povařit v trochu vody mleté koření podle chuti - kmín, pepř, nové koření, majoránku, bobkový list a sůl a trochu sádla a rozvařit trochu zásmažky=světlé jíšky (mouka na sádle).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.