Nejste přihlášen/a.
Někde něco zavonělo a já si vzpomněla, jak vařila babička vařonku a po mnoha letech ji vařil soused, z jiné lihoviny. Je zajímavé, že obě chutě mám v paměti uložené. Znáte vařonku? Umíte ji uvařit? Znáte recept?
U nás se dělala tak (a dodnes si ji občas ještě udělám) tak, že nejdřív nechám zkaramelizovat cukr do barvy světlejšího medu, pak zaliji vodou, přidám celou skořici a sušenou pomerančovou kůru. Povařím asi 1/4 hodiny. Nakonec zaliju vodkou, v originále to bylo samohonkou . Na zahřátí v zimě super a drak jak vidle!
Vařonka se i dnes prodává na vánočních trzích a venkovních akcí v zimě a to od Ostravy až dolů po Valachy. Dobrou vařonku dělali v Rožnově pod Radhoštěm. My doma jí také v zimě děláme. Uvařím základ - zkaramelizovaný cukr, voda, hřebíček, celá skořice a cukr nebo med. Nakonec se přidá kůra z pomeranče a citronu. Tento základ se povaří, zcedí a uloží do ledničky. Když přijde čas ochutnat, ohřeje se hrneček s vařonkou v mikrovlnce a konzument si do vařovky přileje vodku nebo rum.
Původně babička dělala vařonku pouze z režné, ani nevím zda je dnes ještě v prodeji. Před plesem se kalíšek vařonky vymazával máslem a svůj účel to splnilo, mohlo se pít a pít. Mně to mastné vadí, nedělám to.
Vařonku znám, ale jen z literatury. Psalo se o ní v knize Zdeňka Pluhaře: Opustíš-li mě. V uprchlickém lágru na ni o Vánocích vzpomínali Poláci, prý to bylo pití rozšířené hlavně v Polsku. A taky KVIT, ten už vůbec neznám. U nás se říká: Jsme si kvit. V Polsku to byl prý alkoholický nápoj.
Jinak jsem ani neochutnala, ani nevyráběla. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.