Nejste přihlášen/a.
Ano, moc !
Pórek s vajíčkem do "slaného štrůdlu", pórková polívka, na ochucení knedlů s vejcem nebo vaječné omelety, na chleba s máslem nebo sádlem místo cibule, nebo klidně i samotný - mám daleko radši zeleninu než ovoce...
Z toho zelenýho konce okrájím jen zaschlé konečky, z druhýho konce oříznu kořínky...
Nakrájím jemně celý pórek, balíček šunky, smíchám jedno žerve a jedno pomazánkové máslo. Vše dohromady promíchám a tak vznikne velmi chutná pomazánka, chlebíčky s ní mizí jako první.
Polévka - spodní bílé kroužky lehce osmahnu, zaleji vývarem nebo jen vodou, pak ale přidám trochu Vegety. Přidám a povařím to zelené. Nějaké koření je nutné. Někdy mletý pepř, někdy moje milovaná čubrica. Někdy nechám čiré, někdy přidám jíšku. Skoro vždycky servíruji s kostičkami osmahnutého rohlíku.
Pórek se strouhankou (osmahnutou!), jak píše @host - moc dobré.
Zbytky zelené natě - kamkoli. Do bramboračky, na chleba, do zapékaných pokrmů.
My přidáváme i ty zelené části pórku nakrájené do rizota, těstovinových salátů nebo zapékaných brambor.
Ale právě v té zelené části pórku, je dvojnásobné množství vitamínů. Nechápu, proč to lidé vyhazují. Do polévky dát vařit zelenou část až ke konci vaření a nezbavíte ho dlouhým vařením chuti a vitamínů. Rozhodně teda nevyhazovat. Lidé také loupou hokaido, což je také nepochopitelné, když se tím oloupáním připraví o to nejcenější.
Dělám si jí podle sebe různě, třeba tak, že na rozpařený olej dám rovnou kolečka pórku, chvilku nechám zasklovatět jako cibuli a pak tam naleju vodu, nechám povařit a pak tam dám kostku zeleninového bujónu, zamíchám a nakonec naleju smetanu a muškátový květ nebo oříšek. Místo smetany se tam může dát vajíčko. Ale se smetanou mi to chutná víc. Ani tam jíšku nedávám. Ale mohla by se tam dát krupice hned na začátku na olej. Dá se to dělat na různý způsoby. Podle toho, jak to komu chutná. U toho pórku je výhoda, že chutná vždycky, je to nenáročné na přípravu a nemusí se to přesně podle návodu dělat.
Dětská pórková polévka:
Na olej nebo na lžíci rozpuštěného sádla hodím na kolečka nakrájený pórek, přisypu oves.vločky, které to zahustí. Posolím, okmínuji a pár minut míchám, aby se to vše trochu opražilo. Pak zaleju horkou vodou z várné konvice, aby se to rychleji provařilo. Můžu ještě klepnout a rozmíchat vajíčko. A hotovo!
Ještě jednodušší: nakrájím pórek, opatrně nechám zesklovatět na másle (ne sádlo, je to jemná polévka, a olejem bych polévku nikdy neurazila!), zaliji vývarem, osolím, nechám rozdusit, trochu schladnout, rozmixuji, dochutím (sůl, magi, špetka pepře, majoránka) a zapražím dobrou máslovou jíškou. K tomu na stůl servíruji misky s nastrouhaným tvrdým sýrem a osmaženou nakrájenou houskou (ta už musí být osmažená na sádle, máslo by se připálilo)
Moc ho nemusím, ale pamatuju od dětství úžasnou babiččinu porkovou polévku se smetanou, hustou jinak mě nic neoslovilo, i když uznávám , že nakrájeny na chlebu s pomazánkou je fajn.
A taky si pamatuju, jak mi kamarád povídal jak jeho mamka krájela do salátu porék a nakrájela i hosenku která v něm žila. To mám v hlavě celé roky
jo, jo příroda je kouzelnána brokolici jsem taky často objevila zelené (maskované) housenky a na květáku taky bílé-světle zelené, co nejsou skoro vidět. A moje mamka zas špatně vidí, nevšímá si, takže když má koření plné potravinových molů (tech kukel a housenek) tak to je i v jídle-nevidí to.
Já si vloni takhle uvařila brokolici i s housenkama. Housenky měly úplně stejnou barvu jako ta brokolice, tak jsem se jich nevšimla. Normálně jsem to pak i jedla a bylo mi divný, že je to nedobrý a hořký... Pak jsem tam uviděla v remosce uvařenou housenku a když jsem hledala, bylo jich tam víc a zvednul se mi kýbl . Ještě jsem koukala na půlku brokolice nevařené a tam taky byly. Od té doby moc na brokolici nemám chut.
Pórková krmě něco mezi polévkou a dušeným: Nakrájím pórek na 1/4 koleček, vyhazuji zelené konce málo, jen ty nepěkné z "obalu". Přirestuji v nepřipalovacím rendlíku na másle, kořením muškátovým květem, a vhodím kostku bujonu hovězího, nakrájenou. Pak naleji vodu a nasypu pohanku na zahuštění a vařím do mírného změknutí pohanky. Lehounká krmě i pro maroda...
Pórek nakrájím (celý), 5 minut v papiňáku, přecedím do mísy, přidám nakrájené kuřecí maso, hrnek ovesných vloček, 4 vejce, osolím, okořením, máme rádi pálivé, takže přidám i feferonkové pesto, lžící dělám na pečící papír hromádky a upeču. Před pečením to chce asi 10 minut nechat v míse, aby ovesné vločky nasákly, popřípadě je předem namočit. To samé dělám s kapustou, brokolicí, květákem...
Pórek MILUJI a dohlizim na to, aby se dlouho nevaril, snad max 1 min, aby jen lehce zmekl. Pouzivam cely, od zeleneho po bily. Zelene listy peclive omyji. Krajim na kolecka o sile ca 1 cm. Davam ho absolutne vsude, kam to jen jde. Tedy ne do kefiru nebo pudinku , ale do vsech zrnin (bulgur, ovesna kase apod.), semena (pohanka aj.), lustenin (cocka aj.), do vsech polevek, michanych vajiček atd. Zkratka, jak je to zelene - patri to vsude. I na chleb s maslem a do pytlikovych polevek. .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.