Nejste přihlášen/a.
Pokud jde o klasický papiňák na plotnu. je nutno vyzkoušet. Zjednodušeně je možno říct, že dobu vaření zkrátí tak o cca 50%. A dá se v něm vařit poměrně vše, mimo těstovin. Jak masa, tak vývary, přílohy a zelenina.
Podstaně ale výhodnější a praktičtější je automatický elektrický tlakový hrnec (papiňák). Ten má možnost už přímo přednastavit, buďto programem, nebo individuelně, dobu vaření pro různé potraviny a tuto dobu vždy dodrží a pak se vypne a přepne na přihřívání. Nevypouští žádnou páru (tlak je řízen vypínáním ohřevu), dá se vaření odložit na dobu kdy bude nutno a po uvaření, se, v režimu přihřívání, udrží jídlo stále ohřáté. Jinak má podstatně více zabezpečovacích elementů, mimo klasickou tlakovou uzávěru ("zvonek") na poklici (termostaty, termopojistky, presostaty). Nic se nepřipálí, voda se nevyvaří, neunikají s párou chutě a vůně. Vše zůstává v jídle.
Vaříme a dusíme v něm vše již delší dobu (tedy mimo těch těstovin, ty sice rovněž ano, ale se silikonovou poklicí proti překypění a bez tlaku). Plotnu na sporáku používáme většinou už pouze na smažení. Pokud by měl někdo zájem, mám zpracovanou přehlednou tabulku s časy pro nejběžnější potraviny. Přednastavené programy, na vlastních hrncích (mám jich prověřeno více), většinou "nesedí" se skutečnými potřebnými časy a tak je nutno získat a mít zkušenosti (nebo mou tabulku ). Čas vaření je odměřován až po natlakování hrnce, bez ohledu na množství a druh potraviny. Pouze se podle toho (množství/druh), individuelně prodlouží doba do natlakování hrnce.
V případě potřeby základu (třeba osmažení cibulky a rozpuštění papriky pod guláš) se toto provede bez poklice, pak se vloží maso, hrnec se uzavře a navolí se (hovězí) 25 minut. Po uvaření se počká až poklesne tlak, sejme se poklice a poté se zapne bez poklice a zahustí běžným způsobem. Pak se vypne a je hotovo. Celkový čas, včetně přípravy cibule a zahuštění tak cca 50-60 minut, podle množství.
No, možná by se dala ta tabulka aplikovat i na ten obyčejný papiňák, ovšem za předpokladu, že by jsi pohlídala až začne papiňák pouštět páru (natlakuje se) a pak odměřit, třeba kuchyňskou "minutkou" přesně čas vaření podle tabulky a poté vaření ukončit a plotnu vypnout.
Asi u něho máte návod a receptář, takže tř. brambory hotovy za 7 min. a td. Jeden čas jsem jej hodně používala např. k rychlejšímu uvaření masa na rajskou, na polévku a j. Po čase jsem se vrátila ke klasice, přece jenom papíňák zaklapnete a celou dobu na to nekouknete, já potřebuji to okukovat, dochucovat, do polévky postupně vše přidávat. Ale je to o zvyku, jistě najdete využití, šetří to čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.