Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte vyzkoušený recept na výrobu domácího jogurt? Jogurtovač nemám. Jaký jogurt používáte a proč?
Děkuji za tipy
Dělám s úspěchem domácí jogurt pravidelně takto:
1,5 l mléka ohřeji na 95 st C po dobu 5 minut. Po schladnutí na 45 - 42 st C do něj vmíchám malý jogurt (používám smetanový choceňský, ale vím, že funguje i např. Holandia) a rozliji do malých skleniček s uzávěrem. Pak je naskládám do krabice s víkem, která je vylepená polystyrenem a ponechám přes noc v klidu. Stačí ale i 6 hodin. Dokud jsem neměla krabici, dávala jsem sklenice do peřin a přidávala jsem pet lahev s horkou vodou. Je třeba dbát úzkostlivě na čistotu všeho, co se k výrobě jogurtu používá.
Jogurt je velmi chutný. Mám výhodu, že se dostanu k mléku z mlékomatu, je plnotučné.
Už jsme doma dlouho jogurt nedělali, ale myslím, že kolegyně vyrábí stále z Hollandie. Jogurty mrtvé nejsou, naopak jsou živé a proto jejich skladovatelnost je mnohem vyšší než se uvádí na obalu. Jen zřídka plesniví - pak ano, jsou na vyhození. Jinak ne.
Podle mě se z dnešních jogurtů už domácí jogurt udělat nedá, protože jsou "mrtvé". Ty kultury jsou zahubeny pro získání delší trvanlivosti. Jinak celý zázrak jogurtovače je v tom, že udržuje konstantní teplotu, takže pokud udržíte potřebnou teplotu jakkoliv jinak, tak jogurtovač nepotřebujete.
Je tolik jogurtů, že nemám důvod ho vyrábět, kupuji Holandia, Choceňský, vždy bílý. Raději mám zakysanou smetanu.
Jogurtů je opravdu spousta. Mně vyjde jeden malý na 3,30 Kč + energie. Mléko 21, malý jogurt 9, to celé děleno 9. To se mi zdá jako velký rozdíl.
Heda má mléko od sedláka. Lidus má ráda pesticidy a éčka. Proti gustu žádný dišputát. Takový Danone je plný svinstva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.