Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Škubání nebo stahování drůbeže

Od: hansa odpovědí: 6 změna:
Zdravím, proč se drůbež a ostatní jedlé ptactvo tak často oškubává a málokdy rovnou stáhne? Kromě pečení v celku kůži nijak nevyužívám, tudíž mi přijde o mnoho snazší ptáka rovnou stáhnout, přijde mi ale, že to málokdo dělá.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Protože do zlatova vypečená kůžička na kachně, huse, kuřátku, to je pochoutka. Stáhnout, kdo má přísnou dietu a dusit na vodě, kuře nebo králíka nebo pštrosa.

 


3x

Je to tak, na drůbeži je nejlepší ta vypečená zlatá kůžička, tak proč se o ni připravovat?

Navíc slepice, kachna, husa, kuře, krůta, to všechno se paří vařící vodou. Peří povolí a velice snadno se odstraní. My jsme kdysi také kachnu či husu žehlili. Samozřejmě, po smrti. Přes vlhkou utěrku, peří se odpařilo, povolilo, snadno se oddělilo a navíc nebylo mokré. Bývalo to kvůli draní, dokud se to dělalo.

Horší je to s divočinou. Bažant či koroptev, ale i divoká kachna, tetřev, sluky se mají škubat za studena. proto, že divočina má svou specifickou chut i vůni a vlivem té vřelé vody při opaření by se to ztratilo. Proto bažanty škubu za sucha, v dílně, kvůli nepořádku, peříčko po peříčku. Když se jich popadne víc, kůže se může potrhat. Proto opravdu po pár kouscích. Je to piplavá práce, ale 4 bažanty jsem měla hotové za 3 hodiny.

Někteří lidé se s tím nechtějí dělat a tak bažanty stahují. Není to ale dobře. Pták přijde o to nejlepší, částečně ztratí i svou "divokou" chut a člověku to připadá, jako by spíš jedl kuře. Proto si s tím každý podzim, když si koupím bažanty, ráda pohraju. Jaga.


doplněno 16.06.19 06:33:

Jediné, co jsem stahovala, byl pokaždé králík, dokud jsme je chovali. Manželovi rodiče ani on to neuměli a nikdy by to nedělali. Pokud chtěli zabít, stáhnout a vykuchat králíka, chodili s prosíkem k sousedovům. Mně to otec naučil ještě hodně zamlada, proto byli rádi, jak se jim syn dobře oženil. (tedy aspoň vzhledem k tomu vraždění a opracování králíků).

 

liska5

0x

V té kůži je tuk, který se uplatní při pečení a dává tomu chut a křupavost.. Bez kůže by maso bylo suché. To tak pro dietáře.

 

hansa

Takže je to tedy kvůli pečení, já málokdy peču v celku, většinou zvíře rozdělím a použiji různě po částech, takže tedy můžu asi klidně stáhnout...

Stáhněte, když myslíte, ale maso bude pak dost vysušené. Kůže tomu při pečení zabraňuje, navíc je opravdu dobrá. Ale proti gustu...

Z té kůže nakonec můžete udělat vývar. Ale nechat zchladnout a sebrat následně tuk, aby to nebylo příliš mastné. Jaga.

 


0x

Já třeba hodně tučné husy vždycky stahuju. Ovšem jsou již oškubané a opálené, takže se kůže pokrájí na kousky a škvaří se z ní sádlo - odděleně od pečínky. Jinak je drůbeží kůže dobrá a zdravá (je v ní mj. hodně kolagenu), proto se jí většina lidí nezbavuje.


doplněno 15.06.19 17:08:

Staženou drůbež je vhodnější dusit; upečená bude suchá a tvrdá.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]